Petek
08. Julij
ob 20.30
Titov trg - Velenje

SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA – ROMANCA POD ZVEZDAMI

Solist: Alon Kariv, klavir (Izrael)

Dirigent: George Pehlivanian (ZDA, Francija)


SPORED:

Wolfgang A. Mozart (1756–1791): Uvertura k operi Figarova svatba, K. 492

Fréderic Chopin (1810–1849): Koncert za klavir št. 1 v e-molu, op. 11

Felix Mendelssohn (1809–1847): Simfonija št. 4 v A-duru, op. 90, “Italijanska”


V primeru dežja bo koncert v veliki dvorani Doma kulture.


O IZVAJALCIH:

skupna lezeca slika

Mladi virtuoz Alon Kariv, rojen leta 1999, je izjemno talentiran izraelski pianist in najmlajši dobitnik prestižne nagrade mednarodnega tekmovanja Piano Bridges v Sankt Petersburgu. Osvojil je tudi prvo mesto na tekmovanju Piano Forever Competition v Ashdodu (Izrael) leta 2012 ter nagrado za odličnost organizacije Zefunot Culture. Decembra 2011 je nastopil na AICF Gala v New Yorku.

Klavir študira na Akademiji za glasbo v Tel Avivu pod mentorstvom prof. Tomerja Leva, svoje znanje dodatno izpopolnjuje na različnih mojstrskih tečajih.

 

Maestro George Pehlivanian je pozornost širše mednarodne javnosti zbudil leta 1991, ko je pri 27ih letih kot prvi Američan prejel prvo nagrado na prestižnem dirigentskem tekmovanju v Besançonu (Francija). Od takrat je utrdil svoj ugled enega najbolj prodornih dirigentov svoje generacije.

Rodil se je v Bejrutu (Libanon), nato pa je leta 1975 z družino imigriral v Los Angeles, kjer se je kmalu vključil v študij dirigiranja pri Pierru Boulezu, Lorinu Maazelu in Ferdinandu Leitnerju. Po zaključenem študiju je prejel štipendijo Akademije Chiggiana v Sieni (Italija), kjer je prejel častno diplomo (Diploma di Merito).

Med leti 2005 in 2008 je bil prvi tuji dirigent Orkestra slovenske filharmonije. Vodil je že številne vodilne svetovne orkestre, kot so Londonski filharmonični orkester, leipziški orkester Gewandhaus, Češki filharmonični orkester, Filharmonični orkester milanske Scale, Katarska filharmonija, Orkester državne akademije sv. Cecilije v Rimu, Rotterdamski filharmoniki, filharmoniki BBC in drugi. Dirigiral je tudi Ruskemu nacionalnemu orkestru, Moskovski filharmoniji, Orkestru Mariinskega gledališča, simfoničnima orkestroma iz Sydneyja in Hongkonga, simfoničnemu orkestru Japonski virtuozi in Malezijskemu simfoničnemu orkestru.

Pehlivanian uživa privilegij, da lahko redno sodeluje z najbolj znanimi in cenjenimi svetovnimi solisti, kot so Leonidas Kavakos, Sarah Chang, Misha Maisky, Vadim Repin, Janine Jansen, Fazil Say, Jean-Yves Thibaudet, Arcadi Volodos, Emanuel Ax, Mirella Freni, Ruggiero Raimondi in Ferrucio Furlaneto.

 

Simfonični orkester RTV Slovenija, ustanovljen leta 1955, je v šestdesetih letih ustvarjanja zapustil pomembno sled v slovenskem glasbenem življenju. Glede na obseg in raznovrstnost izvedenih glasbenih del mu pripada prvo mesto med vsemi slovenskimi glasbenimi ansambli. Od ustanovitve naprej so njegova temeljna dejavnost studijska in koncertna snemanja za nacionalni glasbeni arhiv, ki je na voljo radijskim in televizijskim programom.

Orkester izvaja zanimiv in pester koncertni program, s katerim privablja raznovrstno občinstvo. Njegov repertoar sestavljajo skladbe svetovne glasbene zakladnice vseh umetnostnih obdobij, antologije in krstne izvedbe slovenskih glasbenih ustvarjalcev, v tretjem tisočletju pa je širok krog poslušalcev pridobil še s koncerti orkestrirane popularne glasbe, ki jo po večini izvaja skupaj z najopaznejšimi ustvarjalci in poustvarjalci domače zabavne glasbe. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb prejel številna visoka priznanja. Domača in mednarodna diskografija orkestra sta izjemno obsežni. Posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija lahko najdemo na več kot 400 zgoščenkah.

Sedanji šef dirigent orkestra je odlični kitajski dirigent En Shao, ki je to mesto prevzel septembra leta 2006. V zadnjem desetletju je orkester največ pozornosti strokovne javnosti zbudil z odmevnimi projekti, pri katerih so poleg njega sodelovali priznani dirigenti in solisti, med njimi Christian Mandeal, Rossen Milanov, Marko Letonja, Joe Hisaishi, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Marcello Alvarez, Miša Majski, Stefan Milenković, Emanuelle Bertrand, Aldo Ciccolini, Radu Lupu, Mate Bekavac in drugi.

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio