Četrtek
15. Junij
ob 17.00
Studio 26, Radio Slovenija

SIMFONIČNI KONCERT ZA DOJENČKE IN MALČKE

Simfonični  orkester RTV Slovenija

Dirigent: Steven Loy


Spored:

Svetlana Maraš, Defiance of the Glorious Children

Matej Bonin,Perpetuum mobile II


Četrtkov dan festivala bo namenjen predstavitvi dveh novih simfoničnih del za dojenčke in malčke. Matej Bonin z noviteto Perpetuum mobile II in Svetlana Maraš z Defiance of the Glorious Children sta v okviru projekta B-AIR ustvarila novi deli za najmlajše občinstvo, ki ju bo Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Stevena Loya izvedel v Studiu 26 Radia Slovenija, prilagojenem za sproščen in udoben obisk dojenčkov, malčkov, njihovih staršev in sremljevalcev.

Umetniško raziskovalni projekt B-AIR, ki ga vodi Radio Slovenija, raziskuje vpliv zvoka na življenje človeka od zibke do slovesa, zaobjel je tudi skupino skladateljev, ki v tesnem sodelovanju z mednarodnimi strokovnjaki nevroznanosti, psihologije, pedagogike, ustvarjajo nove orkestrske partiture za dojenčke, malčke in ranljive skupine.
Tokrat bomo slišali krstni izvedbi del dveh mednarodno uveljavljenih skladateljev. Svetlana Maraš je svoje delo osnovala na posnetkih improvizacij skupine otrok, ki jih v izvedbi razširja in interpretira z instrumentalnimi skupinami. O skladbi Defiance of the Glorious Children zapiše: »Delo v več pogledih zaznamujeta razdrobljenost oblike (in zvoka) ter kolažni pristop. Neobičajna večkanalna postavitev zvočnikov, delitev orkestra na manjše skupine in razbijanje jasne meje med občinstvom in zvokom (občinstvo in orkester) podpirajo željo po približevanju glasbi – vsem prasketajočim, cvilečim, brnečim odtenkom glasbe, ki odražajo njegovo preprostost in instinktivnost, ohranjeno v posnetkih, ki se predvajajo prek zvočnikov. Delo slavi ustvarjalnost, domišljijo otrok, spoštovanje njihovega drznega odnosa pri improvizaciji in ustvarjanju glasbe.«

Matej Bonin v svoji novi skladbi Perpetuum Mobile II nadaljuje razmislek o možnosti ustvarjanja bogatih zvočnih tekstur iz ene same enoglasne linije: »Skladba nadaljuje moje zanimanje za. Izziv pri tem projektu je bil od vsega začetka poiskati nekaj bazičnega, a hkrati ne poenostavljenega. Glavni fokus skladbe je usmerjen v omenjeno eno linijo, ki prek zelo eksplicitne postavitve inštrumentov v krožno formacijo in razporejenih v najbolj elementarne skupine – skupine godal, skupine trobil, skupine tolkal in skupine pihal – pričara kalejdoskopsko spreminjanje timbra in tekstur zvena.«

Prijave na koncert ob 17-ih so možne na tej povezavi, za koncert ob 19-ih pa tukaj. Vstopnine za koncert ni. Neposredni prenos se bo začel na programu Ars ob 19.30.

Število obiskovalcev koncerta je zaradi vzpostavljanja okolja svobodnega gibanja, občutka varnosti in umirjenosti omejeno.

Koncert bo sneman in fotografiran za namene evalvacije in javne promocije glasbenega dela, dogodka in projekta. Izbor posnetkov in fotografij bo posredovan medijem in javno objavljeni v programih RTV Slovenija. S potrditvijo udeležbe in prihodom na dogodek se strinjate z javno objavo posnetkov in fotografij.


V sodelovanju z:

KED folk, kulturno etnomuzikološko društvoOddelek za muzikologijo, Filozofska fakulteta

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio