Sobota
17. December
ob 19.30
Stolnica Sv. Nikolaja

SLAVNOSTNI BOŽIČNI KONCERT SLOVENSKEGA IN BRITANSKEGA PARLAMENTARNEGA ZBORA

SLOVENSKI PARLAMENTARNI ZBOR KVORUM
BRITANSKI PARLAMENTARNI ZBOR
ORKESTER KGBL IN MUSIC FOR THE FUTURE
Dirigent: Simon Over
Zborovodkinja: Ana Maria Beguš
Solisti:
Ana Beard Fernandez, sopran
Dominic Bevan, tenor
Robert Grisbrook, bas


SPORED:

Georg Friedrich Händel (1685–1759), Mesija
Uvertura/Sinfonia
Every Valley shall be exalted
And the glory of the Lord

Tradicionalna, A maiden most gentle (prir. Andrew Carter)

William J. Kirkpatrick (1838-1921), Away in a manger (prir. David Willcocks)

Tradicionalna, Ding dong, merrily on high (prir. Charles Wood in George Ratcliffe Woodward)

Ola Gjeilo (1978), Days of beauty

Johannes Brahms (1833–1897), Božična uspavanka (prir. Tom Varl)

Aleksander Mežek (1948), Božično drevo (prir. Tomaž Pirnat)

Neznan avtor (1582), Gaudete iz Piae Cantiones

Harold Darke (1888–1976), In the bleak midwinter (Christina Rossetti)

Adolphe Adam (1803–1856), O holy night

Lowell Mason (1792–1872), Joy to the world (prir. John Rutter)

Georg Friedrich Handel, Mesija
Pastoral Symphony
There were shepherds abiding in the field
Glory to God
Come unto him

Franz Gruber (1787–1863), Sveta noč/Silent night

Ljudska, Kaj se vam zdi (prir. Nicholas O’Neill)

John Francis Wade (1711–1786), Adeste fideles

Tradicionalna, We wish you a merry Christmas (prir. Arthur Warrell)

Georg Friedrich Handel, Mesija
Aleluja


Slovenski parlamentarni zbor Kvorum sestavlja devetindvajset članic in članov, zaposlenih v Državnem zboru in Državnem svetu Republike Slovenije. Združuje jih veselje do skupnega ustvarjanja in ohranjanja slovenske kulturne dediščine. Zbor nosi ime Kvorum, kar izvira iz parlamentarnega izraza za sklepčnost, ki je predpogoj za sprejemanje odločitev. Imajo raznolik pevski repertoar, ki vključuje tako klasične slovenske zborovske pesmi, kot tudi za zbor prirejene slovenske popevke ter tujo zborovsko literaturo.

Britanski parlamentarni zbor, ki mu predseduje lord German, sta leta 2000 ustanovila lord Filkin in dirigent ter zborovodja Simon Over za vse, ki delajo v Westminstrski palači. Ima več kot 120 članic in članov, ki jih preko tradicionalnih strankarskih ločnic povezuje ljubezen do zborovskega petja. Zbor se aktivno povezuje z zbori drugih državnih parlamentov. Leta 2010 so v Pragi s češkim parlamentarnim zborom izvedli božično mašo Jakuba Jana Rybe, leta 2012 pa so z zborom korejske državne skupščine nastopili v Londonu. Z zborom nemškega bundestaga so imeli v Westminstrski dvorani dva pomembna in ganljiva spominska koncerta: leta 2014 so z izvedbo Mendelssohnove Lobgesang obeležili stoletnico začetka prve svetovne vojne, štiri leta kasneje pa so z Mozartovo Mašo v c-molu praznovali stoletnico konca prve svetovne vojne. V pariški cerkvi Notre Dame so zapeli tudi z zborom francoske državne skupščine.

Orkester KGBL sestavljajo člani Simfoničnega orkestra KGBL, ob tej posebni priložnosti pa se jim bodo na odru pridružili tudi člani simfoničnega orkestra Music for the future, umetniško-humanitarnega projekta Slovenskega mladinskega orkestra in partnerjev, ki mladim ukrajinskim glasbenikom in glasbenicam omogoča varno evakuacijo v Slovenijo in integracijo v novo okolje s pomočjo glasbe. Od marca 2022 je na tak način v Slovenijo prišlo več kot 140 mladih in njihovih staršev. Mladim smo omogočili delovanje v različnih ansamblih in v orkestru, ki dosega odlične rezultate tako v smislu integracije kot glasbene uspešnosti. Simfonični orkester KGBL deluje že od ustanovitve konservatorija leta 1953 in je namenjen uvajanju učencev v orkestralno igro in literaturo, obenem pa najboljšim omogoča, da nastopijo kot solisti. Orkester so v preteklosti vodili Vinko Šušteršič, Franc Rizmal, Tomaž Habe in Živa Ploj Peršuh. Leta 2014 je vodstvo prevzel dirigent in pianist Slaven Kulenović. Pod njegovo taktirko se je orkester predstavil na odmevnih gostovanjih doma in na tujem v Nemčiji, Avstriji, na Madžarskem ter v Bosni in Hercegovini (Sarajevo, Zenica). Redno sodelujejo z Glasbeno mladino Slovenije. Za koncert je orkester pripravil dirigent Slaven Kulenović.

Ustanovitelj in dirigent Britanskega parlamentarnega zbora Simon Over je med drugim tudi soustanovitelj in glasbeni direktor Simfoničnega orkestra Southbank in umetniški vodja glasbenega festivala v Anghiariju v Italiji. Dirigira tudi Mestnemu komornemu orkestru v Hong Kongu in Simfoničnemu orkestru Dunedina na Novi Zelandiji. Sodeloval je s številnimi mednarodno priznanimi glasbeniki. Njegovi klavirski koncerti z ameriško violinistko Miriam Kramer v Wigmore Hallu v Londonu in Lincoln Centru v New Yorku so poželi odlične kritike. Študiral je na Konservatoriju v Amsterdamu, Kraljevi glasbeni akademiji in Univerzi v Oxfordu.

Zborovodkinja slovenskega parlamentarnega zbora je pianistka Ana Maria Beguš. Leta 2019 je z odliko magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Tatjane Ognjanovič. Študijsko se izpopolnjuje pri Rubnu Dalibaltayanu na glasbeni akademiji v Brescii v Italiji. Nastopa in tekmuje tako doma kot v tujini in se redno udeležuje seminarjev in mojstrskih tečajev pri mednarodno priznanih profesorjih.

Dominic Bevan je diplomiral na Kraljevem glasbenem kolidžu, kjer je bil štipendist sira Gordona Palmerja. Kot tenorist je solistično nastopal v številnih kritiško uspešnih oratorijih, kot so Mozartov rekviem, Rossinijeva Petite Messe Solennelle in Verdijev rekviem. Med nedavnimi opernimi vlogami so Tamino v Čarobni piščali in Rodolfo v La Bohème za Westminstrsko opero ter Lenski v Jevgeniju Onjeginu za Ljudsko opero. Leta 2019 je bil finalist tekmovanja Wagnerjevega društva  v Wigmore Hallu.

Robert Grisbrook je pevsko kariero začel pri deškem pevskem zboru Trinity, ki mu je kasneje omogočil, da je eno leto preživel v Princetonu v ZDA, kjer je pel s komornim zborom Univerze Princeton. Po vrnitvi v Združeno kraljestvo je sodeloval pri več produkcijah Opere Warwick in koncertih z univerzitetnim komornim zborom pod vodstvom Paula McGratha. Bil je tudi član ansambla Ex Cathedra pod vodstvom Jeffreyja Skidmora. Kasneje se je vrnil v ZDA in magistriral iz petja na Glasbeni šoli Univerze v Illinoisu, kjer je bil aktiven tudi v Centru Krannert za uprizoritvene umetnosti.


V sodelovanju s:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio