Četrtek
04. Februar
ob 19.00
Galerija Janez Boljka - Gornji trg 16, Ljubljana

SLIKARSKA RAZSTAVA HELENE TAHIR: OSVETLITVE

Helena Tahir je vizualna umetnica, ki se je ne dolgo nazaj vrnila s Portugalske, kjer je uspešno zaključila zadnji letnik dodiplomskega študija grafike. V septembru 2015 je na ALUO diplomirala pod mentorstvom prof. akad. slik. Bojana Gorenca. Zanima jo predvsem grafika, slikarstvo, risba, fotografija in inštalacija. Kot mlada umetnica se je širši publiki začela predstavljati šele pred kratkim. Prvič je razstavila v Benetkah (Venice Art House) na mednarodni razstavi “Borders and disorders”. V Juliju 2015 so bila njena dela in intervju objavljena v Art Reveal Magazine. Novembra 2015 se je mednarodni publiki predstavila tudi z serijo fotografij, ki so bile objavljene v The Fix, irski reviji za analogno fotografijo. Trenutno živi in ustvarja v Ljubljani in na Jesenicah.

 

OB RAZSTAVI HELENE TAHIR: OSVETLITVE

V kontekstu tako imenovane »ultrademokracije«, ki je zavladala v sodobni vizualni umetnosti, kjer so se začeli uporabljati različni, tudi reciklirani posegi z uporabo elektronske tehnologije, kljubuje pojav figure, figurativnosti še vedno zaradi avtorske razsežnosti, ki jo določata prostorska in duhovna, mentalna kategorija. Ti kategoriji povezuje skupen modernistični imenovalec – če priznamo vrnitev modernizma po postmodernizmu – tako da znova definirata funkcijo figure s podtonom (povrnjene) izraznosti in močno zavezujočim namenom dokazovanja resničnosti obstoja v umetniškem svetu, utemeljenem na predstavitvenih vizualnih izkušnjah stvarnosti.

Portretne študije v risarski, slikarski in grafični tehniki Helene Tahir razkrivajo kot iz temne svetlobe izhajajoče, detajlno poudarjene obrazne strukture. Čemu predvsem tak pristop, taka zanesenost in hkrati prepričanost mlade ustvarjalke, ki si na tak način utira strmo pot v izrazni umetniški svet?

Zdi se, da tiči odgovor v dejstvu, da so prav obrazi vedno fascinantni, da njihove portretne podobe niso samo naličja izbranih posameznikov. Da se torej izpostavlja neke vrste vzorec, ki opozarja na človeški lik: da postaja obraz medij subjektivnega pomena in da se prek njega razkriva strategija današnjega časa, se pravi njegovega umetnostnega izražanja.

Je Helena Tahir odgovor na vprašanja, kdo smo, od kod prihajamo, kam gremo, podredila (ali ga še išče) estetiki sodobnega neonaturalizma?

 

Aleksander Bassin,
kustos

 

Razstava bo na ogled do 4. marca 2016.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio