Ponedeljek
02. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

SUITE A TROIS – plesni koncert (Slovenija, Italija/Španija)

Anja Mejač, koncept, koreografija, ples
Riccardo García Rubí, kompozicija, kitara
Eva Dolinšek, čembalo


Spored:

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Suita št. 2 v d-molu, BWV 1008: Preludij (prir. Riccardo García Rubí)

Riccardo García Rubí (1994)
Silencio 

Riccardo García Rubí (1994), Anja Mejač (1989)
Alegrias 

Santiago de Murcia (1673–1739)
Fandango (prir. Riccardo García Rubí)

Anja Mejač (1989), Riccardo García Rubí (1994)
Seguiriya

Domenico Scarlatti (1685–1757)
Sonata v a-molu, K217
Sonata v f-molu, K 184
Sonata v c-molu, K 115
Sonata v d-molu, K 117 

Félix Antonio Máximo López (1742 –1821)
Variaciones del Fandango español

Riccardo García Rubí (1994), Anja Mejač (1989)
Farruca

Riccardo García Rubí (1994), Anja Mejač (1989)
Tangos


Taconeo, kitara, čembalo, Anja, Riccardo in Eva. Preplet umetnosti flamenka s klasično baročno glasbo. Trije različni jeziki vpeti v plesni koncert, ki v sebi združuje različne prostore, različne čase. Morda pa imata flamenko in barok veliko skupnega. Oba prežeta z užitkom, zamaskirana v sijajne podobe, odeta v tančico nepredvidljivega.

Plesni koncert predstavlja sodelovanje treh mladih glasbenih ustvarjalcev: domače plesalke in koreografinje Anje Mejač, ki flamenko osvetljuje na nevsakdanji in avtorsko izviren način, njeni projekti pa bolj kot med klasični flamenko sodijo v prostor sodobnega raziskovanja plesnega medija; italijansko-španskega flamenko kitarista Riccarda Garcie Rubíja, ter prav tako domače priznane in večkrat nagrajene čembalistke Eve Dolinšek. Koreografija, kompozicija, improvizacija, flamenko, barok in prostori med njimi. Projekt raziskuje odnose med strukturiranim ter naključnimi trenutki, kar predstavlja pomemben del obeh glasbenih zvrsti.

»Bik se zažene v areno. Opazujejo ga za pahljačami skrite oči z vseh strani.«

Anja Mejač je plesalka in koreografinja flamenka. Magistrirala je iz Umetnosti giba na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Flamenka se uči na priznani akademiji Amor de Dios v Madridu pri svetovno znanih mojstrih, kot so Alejandro Granados, Belén Lopez, Merche Esmeralda itd. Poleg mnogih sodelovanj z domačimi in tujimi umetniki, se ukvarja s snovanjem avtorskih projektov, s katerimi se predstavlja na različnih odrih, galerijah in festivalih po Evropi. Februarja 2020 se je predstavila s predstavo Prostor med nama je najin odnos na mednarodnem bienalu flamenka Bi flamenko v Cankarjevem domu. Je ustanoviteljica studia Skladišče 172, kjer deluje kot plesna pedagoginja in umetniška vodja.

Riccardo García Rubí je kitarist in skladatelj, ki se je šolal na oddelku za jazz kitaro na Conservatorio di Musica Santa Cecilia v Rimu. Prav tam je na Saint Louis College of Music diplomiral tudi iz kompozicije. Študij je nadaljeval pri mojstrih flamenko kitare Manuelu Monteri Mirandi in Joseju Antoniu Rodriguezu v Madridu Je prejemnik mnogih nagrad na mednarodnih tekmovanjih v kategorijah kompozicija in solo kitara. Deluje kot koncertni in flamenko kitarist tako v Rimu kot Madridu, kjer se prav tako predstavlja z avtorsko glasbo. Je avtor številnih skladb za solo kitaro, sklada pa tudi glasbo za plesne predstave. Je redni profesor kitare na glasbeni akademiji v Madridu in gostujoči profesor glasbene akademije v Rimu.

Eva Dolinšek je študirala čembalo na Akademiji za glasbo v Ljubljani na oddelku za staro glasbo pri prof. Egonu Mihajloviću. Ob izkazanih izjemnih umetniških dosežkih in odličnosti magistrskega izpita je leta 2015 prejela diplomo summa cum laude. Kot solistka in komorna glasbenica se predstavlja na koncertnih odrih različnih festivalov in abonmajev. Prejela je mnoge nagrade na številnih mednarodnih tekmovanjih. Redno se udeležuje poletnih šol različnih priznanih profesorjev, poleg tega svoje znanje nadgrajuje tudi pri mednarodno uveljavljenemu francoskemu čembalistu in dirigentu Christopheu Roussetu ter italijanskem čembalistu in strokovnjaku za italijansko baročno glasbeno literaturo prof. Enricu Baianu. Od leta 2011 je umetniška vodja baročne komorne skupine Musica nucis, v letu 2018 pa je postala asistentka za področje čembala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V letošnjem letu (2021) je izdala svojo drugo zgoščenko z naslovom BAROK II – Pièces de clavecin, ki je nasledila zgoščenko BAROK iz leta 2016.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Obiščite nas le, če ste zdravi.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio