Ponedeljek
30. April
ob 20.00
CAFFE GALERIA - PIRAN
Stari trg - Ljubljana

MEDNARODNI DAN JAZZA


Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije se že drugo leto zapored pridružuje obeleževanju mednarodnega dneva jazza v Sloveniji. V sodelovanju z UNESCO mladinsko platformo Društva za Združene narode za Slovenijo se bosta v ponedeljek, 30. aprila, odvila dva koncerta:

 

20.00, Stari trg, Ljubljana

BLUE TRAIN QUINTET

Uroš Sever, trobenta
Andrej Vernik, saksofon
Marko Petrušič, klavir
Daniel Homšak, kontrabas
Iztok Repovž, bobni

 

20.00, Caffe Galeria, Piran

@-LASTIC TRIO

Jani Šepetavec, saksofon
Nejc Škofic, klaviature
Matjaž Skaza, bobni

 

Vstop prost.


30. april je bil na generalni skupščini UNESCA leta 2011 na pobudo legendarnega jazzovskega skladatelja Herbieja Hancocka priznan kot mednarodni dan jazza, leta 2012 pa ga je na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov. Danes ga obeležujejo v več kot 190 državah.

UNESCO prepoznava jazz glasbo kot sredstvo svobode izražanja in dialoga med kulturami, kot sinonim za spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstvo žensk in moških, ne glede na njihovo poreklo.

Več o mednarodnem dnevu jazza si lahko preberete tukaj.


BLUE TRAIN QUINTET

Kvintet, ustanovljen leta 2012, predstavlja na nocojšnjem koncertu svojo drugo zgoščenko Aged to Perfection, ki je pravkar izšla pri založbi Jazz & Blues Records. Avtorsk skladbe Marka Petrušiča se navezujejo na afriško ritmiko, nekatere pa vsebujejo tudi alpsko melodiko oziroma elemente poskočnic. Zasedbo sestavljajo trobentač Uroš Sever, saksofonist Andrej Vernik, pianist Marko Petrušič, basist Daniel Homšak in bobnar Iztok Repovž.

Uroš Sever prihaja iz znane ljubljanske glasbene družine (njegov oče, violinist in trobentač, sodi v generacijo utemeljiteljev jazza na Slovenskem). Uroš je diplomiral iz klasične trobente, kmalu pa so ga pritegnile druge glasbene smeri. Najprej je sodeloval v skupini SAETA, ki se je na območju nekdanje Jugoslavije prva posvetila tako imenovani drugi novi glasbi. Umetniško pot je nadaljeval v ansamblih Sound, PG Band, Basisti, Free Blues Band, vključil se je tudi v ansambel Petra Amaliettija. Nastopal je s številnimi domačimi in tujimi zasedbami. Je ustanovitelj in vodja zasedbe Round Midnight Quartet.

Andrej Vernik je začel glasbeno pot v mednarodni zasedbi Loss Lossoss, ki se je na začetku 90. let predstavila s projektom Subway to Silba, improvizacijsko glasbo, ki je temeljila na rokerskih in etnoglasbenih strukturah. Andrej je igral z rokersko skupino Zaklonišče prepeva v prvih letih njenega delovanja, ko so nastali hiti, kot je predelava Balaševićeve pesmi Računajte na nas. Stopnjevanje glasbenikove kariere predstavlja skupina Dichon Quintet, saj sta ob muziciranju z njo vse bolj prehajala v ospredje jazzovska improvizacija oziroma repertoar. Po letu 2000 je glasbenik začel sodelovati z Markom Petrušičem ‒ nastal je duo Bluetrain. Leta 2010 se je Vernik predstavil na albumu Rokerji pojejo pesnike 8 ter na Festivalu slovenskega šansona, naslednje leto pa je izšel prvenec dua Bluetrain, album Waltzing Moon. Žarišče Vernikovega delovanja danes pa je nastopanje v zasedbi Blue Train Quintet, s katero razvija unikaten in neodvisen glasbeni izraz, dokumentiran tudi na zgoščenkah Underground (2014) in Aged to perfection (2018).

Marko Petrušič je po šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani študiral klavir na Oddelku za jazz Umetniške univerze v Gradcu, zatem pa še na Konservatorijih v Rotterdamu in Celovcu. Izpopolnjeval se je na mojstrskem tečaju pri Enricu Pieranunziju. Po diplomi iz jazzovske smeri pri prof. Haraldu Neuwirthu v Gradcu se je posvetil še študiju klasičnega klavirja pri prof. Elisabeth Väth-Schadler na Konservatoriju v Celovcu in diplomiral iz pedagoške smeri na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri doc. Vladimirju Mlinariću. Udeležil se je delavnic pri Barryju Harrisu, Johnu Taylorju in Kennyju Wernerju. Prvič je snemal leta 1992 (kaseta z glasbo Andraža Poliča za predstavo Živalski kabaret), sodeloval je tudi pri projektu Pavle Kavec in prijatelji (skladba Stanovanje je ta svet).

Daniel Homšak se je izobrazil na Mestni šoli za slikanje in risanje. Kot glasbenik je sodeloval z Adijem Smolarjem, Mestnimi postopači, zasedbo EasyWalkers in številnimi drugimi.

Iztok Repovž je rojen v glasbeni družini v Kranju in se je sprva učil klavir, po končani nižji glasbeni šoli pa se je navdušil nad ritmi in tolkali. Kot tolkalist se je šolal pri Rudiju Podkrajšku (v Ljubljani in Kranju), znanje pa je izpopolnjeval na poletnih jazzovskih delavnicah in ob individualnem pouku pri bobnarjih Adamu Nussbaumu, Gašperju Bertonclju, Dougu Hammondu, Ralphu Petersonu in Klemensu Marktlu. Sodeloval je z glasbeniki in skupinami, kot so Adi Smolar, Mestni postopači, Pero Lovšin, Ivan Bekčič, EasyWalkers, Spoonfool, BluesTeam (Andrej Guček), Trio Oko (Pavel Kavec), Ladislav Rebrek in drugi.


@-LASTIC TRIO

Novogoriški saksofonist Jani Šepetavec je po končanem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (smer jazz) nadaljeval študij na Oddelku za jazz Umetniške univerze v Gradcu v Avstriji, kjer se je izpopolnjeval v razredu profesorja Karlheinza Miklina in uspešno magistriral. Kot glasbenik se je udeležil mojstrskih tečajev pri vrhunskih mentorjih (Don Menza, Dave Liebman, Jerry Bergonzi). Šepetavec piše glasbo za različne projekte in ustvarja svoje skladbe. Kot multiinštrumentalist redno sodeluje s priznanimi slovenskimi glasbeniki.

Tokratni projekt je zaznamovan s funky-jazz kompozicijami legendarnega saksofonista Joshue Redmana ter z nekaj avtorskimi skladbami. Janiju Šepetavcu se bosta na odru pridružila Nejc Škofic in Matjaž Skaza. 

Partner:                                                             Ob podpori:

 

V sodelovanju:

 

 

 


© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio