Sreda
23. Junij
ob 20.00
Mestni muzej - Ljubljana

TRIO ARCADIA (Nemčija, Slovenija)

Gorjan Košuta, violina
Miloš Mlejnik, violončelo
Rainer Gepp, klavir


Spored:

Ludwig van Beethoven (1770–1827), Variacije Kakadu, op. 121a
Ljubo Rančigaj (1936), Metamorfoze za klavirski trio
Franz Schubert (1797–1828), Klavirski trio št. 1 v B-duru, op. 99, D 898


Trio Arcadia, poimenovan po grški pokrajini, ki simbolizira pastoralno idiliko in plemenito preprostost, je pravzaprav že drugo ime za dolgoletno umetniško harmonijo in komorno glasbeno pot. Zasedba deluje že od leta 1978, ko so se člani seznanili med študijem na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Njihov repertoar obsega malodane celotno literaturo za klavirski trio – od Haydna vse do sodobne glasbe – izvajalska kontinuiteta tria pa je na glasbenem področju v naglici današnjega časa že kar izjemna. Vse od začetka se ansambel posveča tudi manj znanim oz. zapostavljenim, a pomembnim delom 19. stoletja, ter sodobnim skladbam med katerimi je številne tudi krstno izvedel.

Ansambel je nastopal po vsej Evropi in gostoval v ZDA, med drugim v Carnegiejevi dvorani v New Yorku (1998). Izpostaviti gre še nastopa v pariških dvoranah Salle Gaveau (v okviru prireditve Festival Estival) in Salle Pleyel (koncert je neposredno prenašal Radio France).

Trio Arcadia snema za različne založbe, posebno intenzivno za znamko Bella Musica, ki je med drugim izdala posnetke vseh Beethovnovih Klavirskih triev (na štirih zgoščenkah). Pri omenjeni založbi je izšel tudi posnetek Klavirskega tria Dmitrija Šostakoviča (op. 67) ter Klavirskega tria sodobnega poljskega skladatelja Krzysztofa Meyerja.

Programsko pestrost Tria Arcadia dopolnjujejo koncerti s tematskimi sporedi ter nastopi, ki so zasnovani kot ciklična predstavitev skladateljskih opusov – omenimo koncertni cikel z vsemi Beethovnovimi Klavirskimi trii.

Gorjan Košuta je svojo glasbeno pot začel pod Cirilom Veronekom, pri katerem se je šolal deset let. Zatem je študiral v ZDA pri prof. Carroll Glenn na Eastman School of Music v Rochestru (New York). Študij je nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v Kölnu pri Igorju Ozimu in ga zaključil s koncertnim izpitom leta 1971. Na njegov violinski in umetniški razvoj je pomembno vplivalo sodelovanje na mojstrskih tečajih pri Ivanu Galamianu in Maxu Rostalu. Koncertni nastopi so ga vodili po vsem svetu. Cenjen je kot solist in komorni glasbenik. Pedagoško je dejaven od leta 1973. Sprva je bil asistent Igorja Ozima, leta 1978 pa je na Visoki šoli za glasbo v Kölnu postal profesor za violino. Med letoma 2001 in 2009 je bil tudi dekan oddelka za orkestrske inštrumente. Leta 2008 je postal redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Mojstrske tečaje vodi v Sloveniji, Avstriji, Grčiji, Južni Koreji in ZDA. Že od mladih let igra tudi violo. Kot violist je v sodelovanju z Zaharjem Bronom na violini in orkestrom Ermitaž iz St. Peterburga posnel zgoščenko z Mozartovo Koncertantno simfonijo.

Miloš Mlejnik je ljubezen do violončela nasledil po očetu, ki mu je predal tudi prve pedagoške napotke. Študiral je pri Otonu Bajdetu v Ljubljani in pri Siegfriedu Palmu na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Izpopolnjeval se je pri Enricu Mainardiju in Andréju Navarri. Od 1977 do 1990 je bil solo čelist Slovenske filharmonije. Nastopil je na mnogih uglednih festivalih. Kot solist z Orkestrom Slovenske filharmonije je igral v Carnegiejevi dvorani v New Yorku, v leipziškem Gewandhausu in berlinskem Schauspielhausu. Med nagradami, ki jih je prejel, velja omeniti prvo nagrado na tekmovanju Alfreda Vorsterja v Kölnu, drugo nagrado na tekmovanju Felixa Mendelssohna Bartholdyja v Berlinu, prvo nagrado na jugoslovanskem tekmovanju mladih umetnikov v Zagrebu, nagradi Prešernovega sklada (1984, 2001) in Groharjevo nagrado (1989). Od leta 1979 vodi mojstrski razred na Akademiji za glasbo v Ljubljani, od leta pa 1990 poučuje tudi na Deželnem konservatoriju v Celovcu.

Rainer Gepp se je začel učiti klavir s petimi leti pri svojem očetu. Na Visoki šoli za glasbo v Kölnu je študiral klavir pri Tiny Wirtz, komorno glasbo pri Günterju Kehru in interpretacijo samospevov pri Wilhelmu Heckerju. Kot dobitnik štipendije francoske vlade se je izpopolnjeval pri Pierru Sancanu in Thierryju de Brunhoffu v Parizu. Pomembna vzpodbuda so mu bili mojstrski tečaji pri Claudiu Arrauu, Tatjani Nikolajevi in Vitaliju Margulisu, navdihnila so ga tudi osebna srečanja s Petrom Feuchtwangerjem in njegov umetniško-pedagoški koncept. Ob solističnem nastopanju igra tudi v najrazličnejših komornih zasedbah (poleg Tria Arcadia še v Triu Meininger, Triu Arion in ansamblu Baroque and Blue). Številne turneje so ga vodile po Evropi in ZDA. Radijski posnetki in zgoščenke – še zlasti njegovim ansamblom posvečene skladbe sodobnih avtorjev – dokumentirajo Geppovo umetniško odprtost in vsestranskost.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Spoštovanje pogoja PCT je odgovornost obiskovalca. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio