Ponedeljek
22. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

TRIO ČRNČEC–UGRIN–SAJKO

Marko Črnčec, klavir
Peter Ugrin, violina, viola
Nikolaj Sajko, violončelo


Spored:

Vladimir Batista (1959), Jupiter v tehtnici
Rebecca Clarke (1886–1979), Uspavanka in Groteska za violo in violončelo
Nikolaj Kapustin (1937–2020), Nearly Waltz, Elegija in Burleska za violončelo in klavir
Astor Piazzolla (1921–2992), Grand Tango za violo in klavir
Nikolai Kapustin (1937–2020), Divertissement, op. 126 za klavir, violino in violončelo


Nenavaden trio združuje glasbenike, ki zabrisujejo meje klasične glasbe. Izvajajo pri nas redko izvajana dela, ki sicer izhajajo iz zahodne klasične glasbe, vendar zvenijo vse prej kot to. Rdeča nit sporeda je glasba nedavno preminulega rusko-ukrajinskega skladatelja in pianista Nikolaja Kapustina, ki je o sebi in svoji glasbi dejal: »Nikoli nisem bil jazz glasbenik. Nikoli nisem poskušal biti jazz pianist, ampak sem to moral postati zaradi skladanja. Improvizacija me ne zanima – in kaj je jazz glasbenik brez improvizacije? Vse moje improvizacije so napisane in to je mojo glasbo izboljšalo.«

Pianist Marko Črnčec je na mednarodnem prizorišču znan kot multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer ter producent, zlasti v jazzu ter popularni glasbi. Končal je študij klasičnega klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in z odliko in posebno pohvalo diplomiral na jazz oddelku Univerze za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Njegov album Devotion je največja jazz publikacija All About Jazz uvrstila med 20 najboljših jazz albumov na svetu leta 2014. S tem se je Črnčec znašel v družbi jazzovske smetane, kot so Brian Blade, Tigran Hamasyan, Ambrose Akinmusire, Jason Moran in drugi. Črnčec skupaj z nizozemskim basistom Jorisom Teepejem ter legendo jazzovske glasbe Billyjem Hartom sestavlja kolaborativni trio CTH, s katerim so leta 2019 izdali prvo ploščo The Brooklyn Sessions pri nizozemski založbi Jazz Tribes. Za njimi sta dve uspešni evropski turneji, ki sta se zaključili s koncertom v prestižnem amsterdamskem jazz hramu Bimhuis. V zadnjih dveh letih je postal član zasedbe odličnega ameriškega jazz kitarista Jonathana Kreisberga, s katerim koncertirajo po vsem svetu.

Peter Ugrin je zaključil študij jazz violine na Novi šoli za jazz v New Yorku ter študij viole na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je bil tudi prejemnik študentske Prešernove nagrade. Deluje na področju improvizacije kot solist in kot član različnih jazzovskih zasedb. Prav tako je profesor jazz violine na ljubljanski Akademiji za glasbo in profesor viole na KGBL Ljubljana. Vodi zasedbo Artbeaters, s katero je na festivalu Jazzinty leta 2013 osvojil vse tri nagrade, med drugim tudi nagrado Društva slovenskih skladateljev za najboljšo jazz kompozicijo, ter prvo nagrado na mednarodnem jazz tekmovanju v Bukarešti. Z njimi je tudi izdal dva albuma avtorskih kompozicij. Prav tako je izdal dva albuma z akustično zasedbo Swingatan. Kot dirigent vodi Big Band Gverillaz, s katerim je leta 2018 zmagal na evropskem tekmovanju za bigbandovske zasedbe IBBC. Ugrin redno koncertira po slovenskih in tujih odrih in redno sodeluje z domačimi in tujimi glasbeniki, manjšimi in večjimi zasedbami.

Nikolaj Sajko je diplomiral iz violončela v razredu Cirila Škerjanca na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je končal tudi znanstveni magistrski študij, podiplomsko pa se je v solistični igri izpopolnjeval na Univerzi Antona Brucknerja v Linzu in Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Je dobitnik Klasinčeve diplome in nagrade Antonia Tarsie, pomembne uvrstitve pa je dosegel tudi na državnih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov v Gorici, Lienzu, Zagrebu in Ljubljani. Bil je član mednarodnega mladinskega orkestra Gustav Mahler in član Svetovnega orkestra glasbene mladine. Od leta 2006 je namestnik solo čelista v Simfoničnem orkestru SNG Maribor ter poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Od leta 2012 programsko vodi odmevni cikel komornih koncertov Carpe artem, ki poteka v Kazinski dvorani SNG Maribor v organizaciji Društva za komorno glasbo Amadeus in koprodukciji SNG Maribor.


Vstop prost.


V sodelovanju s festivalom Carpe artem: Odmev poletja.

 

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio