Torek
05. Avgust
ob 20.00
Atrij Mestnega muzeja
Ljubljana

TRIO GUD

Dejan Gregorič, violina/violin
Urša Kržič, violončelo/cello
Gregor Dešman, klavir/piano

Trio GUD je ena izmed najbolj uveljavljenih mladih komornih skupin pri nas. Pianist Gregor Dešman, violinist Dejan Gregorič in violončelistka Urša Kržič sodelujejo že več kot šest let.  Pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza na ljubljanski Akademiji za glasbo so se spoznali  s širokim repertoarjem za klavirski trio. Podiplomsko so se izpopolnjevali na Mednarodni šoli za komorno glasbo Trio di Trieste v Devinu pod vodstvom Tria di Parma (prof. Alberto Miodini, prof. Ivan Rabaglia in prof. Enrico Bronzi).

Nastopali so na številnih domačih odrih, glasba pa jih je popeljala tudi v Španijo (med drugim v Auditorio Nacional de Musica v Madridu), Italijo, Romunijo, Avstrijo…

Komorno muziciranje članom tria GUD predstavlja izmenjevanje vsebinskih in čustvenih impulzov, ki se skozi večletno delovanje vedno bolj integrira v njihovo medosebno dinamiko. Hkrati pa njihovo igro bogatijo sodelovanja. Neverjetno priložnost za sodelovanje z glasbeniki, kot so Gilles Apap, Tibor Molnar, Joachim Eijlander, prinaša Tiberius Festival v Transilvaniji, kamor so vabljeni vsako leto. Trenutno se jim je v okviru projekta Kvartet GUUD pridružil violist Peter Ugrin. Ideja o Kvartetu GUUD, ki jo je pomagal oblikovati armenski pianist in profesor na zagrebški glasbeni akademiji, Ruben Dalibaltayan se je izkazala za dobro, saj se je poleg številnih koncertov ponudila tudi možnost praizvedbe novega dela, Symphonic paintings za klavirski kvartet ruskega skladatelja Sergeja Luneva, ki je to delo napisal prav za Kvartet GUUD.

Glasbeniki Tria GUD so se večkrat izkazali kot najboljši udeleženci na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Za bogato koncertno dejavnost so prejeli Prešernovo nagrado ljubljanske Akademije za glasbo.


Violinist Dejan Gregorič je violino začel igrati pri sedmih letih v osnovni glasbeni šoli pod vodstvom prof. mag. Nikola Krstića. Že v tem času je imel veliko koncertov (solo, duet) v Sloveniji in na Hrvaškem. Leta 2002 začne obiskovati Srednjo glasbeno in baletno šolo Ljubljana pod mentorstvom prof. Armina Seška. Leta 2006 prejme 3. nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG. Na srednji šoli pa se navduši tudi nad komorno glasbo. Leta 2007 začne s študijem na Akademiji za glasbo Ljubljana – njegov mentor je prof. Primož Novšak.

Dejan je aktiven komorni glasbenik, predvsem v Triu GUD, ki se je v celoti izpopolnjeval na dvoletnem podiplomskem študiju komorne glasbe pri znani trio zasedbi Trio di Parma. Trio Gud uspešno deluje na mednarodni ravni, prejeli so tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana. Poleg klasične glasbe Dejan igra tudi folk in tradicionalno glasbo v različnih zasedbah: TerraFolk, Funtango, Symbolic Orchestra, Beer Belly Band, občasno sodeluje tudi z Mestnim gledališčem Ljubljana in RTV – Slovenijo. Glasba ga je popeljala tudi v druge države: na Hrvaško, v Srbijo, Italijo, Avstrijo, Francijo, Romunijo, Nemčijo, Španijo, Veliko Britanijo in na Kitajsko.


Violončelistka Urša Kržič se je začela učiti violončelo na glasbeni šoli Vrhnika pri Viktorju Zadniku in šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri Vladimirju Kovačiču. Študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani je začela pri Cirilu Škerjancu, kjer je leta 2011 diplomirala pri Igorju Škerjancu.

Prejela je več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Je članica klavirskega tria GUD, s katerim je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo, osvojila več državnih in mednarodnih nagrad in se izpopolnjevala na priznani podiplomski šoli komorne igre Tria di Trieste. Sodelovala je tudi s komornim zborom Vokalna akademija Ljubljana, s katerim je osvojila veliko zborovsko nagrado Evrope.


Pianist Gregor Dešman (1988) se trenutno izobražuje na specialističnem podiplomskem študiju na zagrebški glasbeni akademiji pod mentorstvom prof. Rubena Dalibaltyana.

Glasbeno pot je začel s šestimi leti na nižji glasbeni šoli pri profesorici Duši Avbelj, pri kateri je nadaljeval šolanje tudi na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Leta 2001 je na državnem tekmovanju TEMSIG osvojil tretjo nagrado in zlato plaketo, leta 2007 pa prvo nagrado in zlato plaketo. Kot solist z orkestrom SGBŠ je istega leta z Griegovim klavirskim koncertom nastopil v Kosovelovi dvorani v Sežani in dvorani Slovenske filharmonije.

V času študija na ljubljanski glasbeni akademiji se je Gregor pod mentorstvom red. prof. Hinka Haasa predstavil na številnih recitalih po Sloveniji in drugod. Leta 2010 je z Orkestrom SNG opera in balet Ljubljana pod taktirko maestra Marka Gašperšiča v Slovenski filharmoniji zaigral Beethovnov peti klavirski koncert, lani pa je z Bartokovim tretjim klavirskim koncertom z Orkestrom Slovenske Filharmonije in dirigentom Simonom Dvoršakom z odliko in posebno pohvalo (Diploma summa cum laude) diplomiral. Za to izvedbo je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Nastopil je tudi na mednarodnem tekmovanju v Beogradu in v najvišji kategoriji osvojil drugo mesto.

Gregor Dešman nastopa po Sloveniji, Italiji, Hrvaški, Španiji in Romuniji, med drugim tudi z vrhunskimi glasbeniki, kot so Tibor Molnar, Joachim Eijlander, Gilles Apap in Marta Muravi. Je pianist v klavirskem triu GUD, ki pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza na ljubljanski Akademiji za glasbo in kasneje Tria di Parma na Mednarodni šoli za komorno igro Trio di Trieste v Devinu uspešno nastopa in se udeležuje tekmovanj v Sloveniji in tujini. Za koncertno dejavnost je trio GUD v letu 2009 prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Pianist je dobro sprejet tudi med kritiki, ki so med drugim zapisali: …uživali smo v spevnosti melodij in barvnem bogastvu diskretne spremljave ter v masivnem in svežem zvoku fortissima. (Tomaž Gržeta) za izvedbo Schumannove Fantazije, Vesna Istenič pa je poročala o izvedbi Bartokovega koncerta št. 3: Dešman je prepričal s svojim samozavestnim nastopom … ton je lepo oblikoval in s svojim nastopom glasbi vdahnil vsebino.

 


Program:

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770 – 1827)
Klavirski trio v B-duru, op. 97 (»Archduke«) (1811)

Allegro moderato
Scherzo. Allegro
Andante cantabile
Allegro moderato – Presto

MAURICE RAVEL (1875 – 1937)
Klavirski trio v a-molu (1914)

Modéré
Pantoum (Assez vif)
Passacaille (Très large)
Final (Animé)

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio