Sreda
13. Julij
ob 20.30
Atrij ZRC SAZU - Ljubljana

TRIO RITRATTO DELL’AMORE

Cveto Kobal, prečna flavta
Volodja Balžalorsky, violina
Nedka Petkowa, čembalo


Spored:

Georg Philipp Telemann (1681–1767), Trio sonata v c-molu
Johann Sebastian Bach, (1685–1750), Aria iz Goldbergovih variacij
Aldo Kumar (1954), Tantadrujeve želje
Igor Krivokapić (1965), Leggiero ma con calore iz Drobižkov
Janez Matičič (1926–2022), Preludij in Aria iz Suite št. 3 za klavir, (prir. za čembalo Nedka Petkowa)
Nenad Firšt (1964), Something Wild
Jacques Ibert (1890–1962), Deux interludes


Trio Ritratto dell’amore v tej zasedbi nastopajo od julija 1994, ko so nastopili v okviru Rogaškega glasbenega poletja z glasbenimi deli iz obdobja baroka. Od takrat dalje redno nastopajo po Sloveniji, Avstriji in Hrvaški, med drugim tudi kot gostje različnih festivalov. Leta 1997 je njihov nastop na Ptujskem gradu posnela Televizija Slovenija, Radio Slovenija pa je posnel njihov koncert na zadnjem festivalu Musica Aeterna 2001 v Kamniku. V zadnjem obdobju se ansambel vse bolj posveča izvajanju sodobne literature. Tako so v njihovi izvedbi v našem kulturnem prostoru doživele premiero skladbe G. Ligetija, J. Iberta, I. Krivokapiča in I. Kopeckega. S svojimi bogatimi izkušnjami vsi trije posamezniki tvorijo zanimivo simbiozo, ki vzbuja poseben interes za nastajanje novih skladb med slovenskimi komponisti mlajše generacije. Novo ime ansambla, ki je povzeto po naslovu enega od koncertov F. Couperina, ponazarja vez med barokom in najsodobnejšo glasbeno ustvarjalnostjo.

 Cveto Kobal koncertira kot solist z orkestri, na solističnih recitalih in kot član različnih komornih skupin v Evropi, Izraelu, ZDA in na Japonskem. Je redni profesor na Oddelku za glasbo Pedagoške Fakultete, Univerze v Mariboru. Leta 2005 je prejel Zlati znak Univerze v Mariboru. Cveto Kobal je z odličnim uspehom diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. B. Čampi. Izpopolnjeval se je v Kanadi, Franciji in Švici. S štipendijo francoske vlade je bil tri leta slušatelj podiplomske specializacije v Parizu (prof. A. Marion, prof.P.Y. Artaud, prof. T. Prevost). Sočasno je leta 1988 diplomiral na École Normale de Musique de Paris. Leta 1991 se je podiplomsko izpopolnjeval na Univerzi U. S. C. v ZDA (prof. J. Walker). Med študijem je dobil vrsto prvih nagrad na republiških in zveznih tekmovanjih, leta 1983 pa prvo mesto na Tekmovanju glasbenih umetnikov Jugoslavije. Kot študent (1981-1983) je bil član orkestra Slovenske filharmonije. Od leta 1988 do 1990 in od leta 1992 do 1998 je bil solo flavtist simfonikov RTV Slovenije. V letih od 1998 do 2000 je bil urednik Uredništva za resno glasbo in balet na TV Slovenija. Koncertiral je kot solist s številnimi orkestri (Simfoniki RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo, Zagrebško filharmonijo, Zborom hrvaške RTV, Celovškim komornim orkestrom, Orkestrom G. Tartinija iz Trsta, orkestrom Visoke šole za glasbo iz Gradca, …). Snemal je za radio in televizijo, solistično sodeloval na mnogih zgoščenkah za domače in tuje založbe (Mute records, Sound circle, Gema…). Izdal je tri samostojne zgoščenke: Slovenski solisti (Helidon), 20th Century Flute Music in Contemporary (ZKP RTV Slovenija). Predstavil je številne prve izvedbe slovenskih glasbenih del (Kumar, Lazar, Strajnar, Krivokapič, Kopecky, Florjanc, …). Za umetniško dejavnost prejema odlične ocene strokovne kritike.

Volodja Balžalorsky je priznani slovenski violinist. V zadnjih štirih desetletjih si je ustvaril mednarodni sloves izvirnega in prepričljivega umetnika, ki izvaja repertoar klasične in sodobne glasbe na številnih mednarodnih glasbenih festivalih in koncertnih serijah po Evropi, Severni Ameriki in Aziji ter snema za mnoge mednarodne radijske in TV postaje. Izdal je tudi več zgoščenk in digitalnih albumov. Volodja je prejemnik številnih mednarodnih glasbenih nagrad. Je še posebej dejaven na področju komorne glasbe. Sodeluje s številnimi mednarodnimi skupinami in ansambli. Je član priznanega klavirskega tria Amael in vse od leta 1994 dalje član skupine Trio Ritratto dell’amore. Leta 2015 je začel igrati v duu s priznanim srbskim pianistom Aleksandrom Serdarjem in leta 2017 z znanim nizozemskim pianistom Petrom Caelenom. Več skladateljev je svoje skladbe posvetilo Volodji, ki jih je tudi krstno izvedel. Velja tudi za promotorja slovenske violinske in komornoglasbene literature v tujini. Volodjo odlikuje izjemna predanost glasbeno-izobraževalni dejavnosti. Od leta 1985 vodi različne mednarodne poletne mojstrske seminarje za violiniste. Od leta 1996 poučuje violino in specialno didaktiko na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je od decembra 2003 tudi redno zaposlen, od junija 2009 kot redni profesor. Od leta 1984 pa vse do 2020 je poučeval violino tudi na Konservatoriju in srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Za svoje pedagoško delo je Volodja Balžalorsky prejel Škerjančevo nagrado. Številni njegovi bivši študenti so danes mednarodno priznani mladi umetniki, med njimi violinistke Lana Trotovšek, Maja Horvat, Vuk Kraković, Benjamin Izmajlov, Matej Haas, Domen Lorenz in violist Gregor Hrabar.

Izvrstna čembalistka Nedka Petkowa solistično in kot članica različnih komornih ansamblov redno nastopa po Sloveniji in v širšem evropskem prostoru. Po študiju klavirja pri prof. L. Enčevi in prof. N. Evrovu na Akademiji za glasbo v Sofiji in po študiju muzikologije v Sankt Peterburgu je leta 1990 diplomirala na Oddelku za muzikologijo ljubljanske Filozofske fakultete. V sezoni 1993/94 je bila aktivna udeleženka na mojstrskih tečajih za čembalo na mednarodni poletni Akademiji za staro glasbo v Innsbrucku pri prof. J. Sonnleitnerju. V letih 1997–2000 je nadaljevala s študijem čembala na Visoki šoli za glasbo Winterthur v Zürichu pri istem profesorju in na Scholi Cantorum Basiliensis – Raziskovalnem inštitutu za staro glasbo v Baslu. V 80-ih letih je bil Petkowa članica ansambla Studio za kljunasto flavto v Ljubljani. Kot čembalistka je snemala za glasbeni arhiv Radia Slovenija. Kot solistka nastopa s samostojnimi recitali ter v komornih zasedbah, npr. v duu z violinistom Volodjo Balžalorskim. Pri ZKP RTV Slovenija je izšla njena plošča z deli skladateljev G. Frescobaldija, F. Couperina, A. Forqueraya, J. S. Bacha in G. F. Händla z naslovom Iskanje izgubljenega časa. Kot čembalistka je nastopala tudi s komornima ansambloma Slovenicum in Carnium.


Vstop prost.


V sodelovanju s

 

 

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio