Ponedeljek
13. September
ob 21.00
Abano Ritz Hotel, Abano Terme, Italija

TRIO TEMPESTOSO

Andraž Golob, klarinet
Urban Megušar, violončelo
Sanja Mlinarič, harmonika


Spored:

Jean-Philippe Rameau (1683–1764), Pieces de clavecin en concert: Koncert št. 5 v d-molu, RCT 11
Maurice Ravel (1875–1937), Suita Moja mati gos: pet otroških skladb
Sebastian Fagerlund (1972), Breathe
Astor Piazzolla (1921–1992), Le Grand Tango


Člani zasedbe Trio Tempestoso so bili leta 2019 razglašeni za zmagovalce tekmovanja Borisa Pergamenščikova v Berlinu. Žirija enega največjih in najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo, ki poteka vsaka tri leta pod častnim pokroviteljstvom Tatjane Pergamenščikov in sira Andrása Schiffa, je v utemeljitvi nagrade izpostavila »interpretacijo na visoki instrumentalni ravni« in zapisala, da glasbeniki »s svojim vznemirljivim nastopom združujejo glasbeno tradicijo z duhom sedanjosti in nakazujejo smer prihodnosti«.

Zasedbo sestavljajo mladi slovenski glasbeniki, študenti na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Skupaj muzicirajo od leta 2017 pod mentorstvom mednarodno priznanega umetnika Janneja Rättyäja. Dodatno se izobražujejo pri renomiranih glasbenikih, kot so Gerald Pachinger, Julian Arp in Martin Rainer. Koncertirajo širom po Evropi, med drugim v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Španiji, na Portugalskem in Češkem ter v Sloveniji. Njihov repertoar obsega tako originalne kompozicije kot tudi skrbno izbrane priredbe oziroma aranžmaje, v katerih se lahko izrazno uveljavi na trenutke skoraj orkestralen zven nevsakdanje trio zasedbe (klarinet, čelo, harmonika).

Novi solo bas klarinetist orkestra Berlinske filharmonije Andraž Golob se je začel glasbeno izobraževati na Glasbeni šoli Celje pri profesorju Juriju Hladniku, pri kateremu je pozneje tudi nadaljeval kot dijak I. Gimnazije Celje. Po uspešno opravljeni maturi je študiral na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, najprej pri prof. Bertramu Eggru in nato pri prof. Geraldu Pachingerju. Kot solist in komorni glasbenik je dobitnik več prvih nagrad (na tekmovanjih Davorina Jenka, Stevana Mokranjca, Luigija Zanuccolija, tekmovanju Val Tidone, na TEMSIG-u itn.). Redno snema za avstrijsko radiotelevizijo ORF. Kot orkestrski glasbenik si nabira izkušnje v profesionalnih in mladinskih orkestrih (omenimo Mladinski orkester Gustava Mahlerja, Nürnberške simfonike ter Graške filharmonike). Septembra 2019 je po uspešno opravljeni avdiciji zasedel mesto akademista pri Dunajskih filharmonikih. V letu 2018 se je kot solist predstavil na festivalu Mecklenburg-Vorpommern, kjer je s Severnonemško filharmonijo iz Rostocka izvedel Mozartov Koncert za klarinet in orkester. Dodatno se izobražuje pri številnih priznanih glasbenikih (Mathias Schorn, Andreas Schablas, Johann Hindler, Mate Bekavac, Kilian Herold, Harri Mäkki idr.).

Violončelist Urban Megušar se je rodil leta 1997 v Ljubljani. Pri sedmih letih je začel igrati violončelo v glasbeni šoli Škofja Loka pri prof. Špeli Kermelj. Od leta 2012 je svojo glasbeno pot nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Karmen Pečar Koritnik. Trenutno je študent violončela na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu pri prof. Julianu Arpu. Med šolanjem se je udeležil mojstrskih tečajev pri profesorjih, kot so Giovanni Gnocchi, Jan Erik-Gustaffson, Martin Ostertag in Maja Bogdanovič. Ob klasični glasbi se je posvetil tudi jazzu in improvizaciji ter se udeležil delavnic te smeri, pri ustvarjalcih, kot so Max Grosch, Christian Howes, Axel Dörner, Joelle Leandre in Dre Hočevar. V zadnjih letih se je začel ukvarjati predvsem z glasbo za gledališče in sodelovati z gledališko skupino Divadlo Continuo na Češkem.

Akordeonistka Sanja Mlinarič je začela glasbeno pot na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj pri prof. Jasmini Rihtarič, nadaljevala pa jo je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu profesorja Andreja Lorberja. Leta 2017 je na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu pod mentorstvom Janneja Rättyäja kar dvakrat uspešno diplomirala, trenutno pa na tej ustanovi nadaljuje magistrski študij. Je prejemnica več prvih nagrad in zlatih plaket na mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji in Italiji. Kot solistka in članica različnih komornih zasedb redno koncertira po Sloveniji, Avstriji in Italiji. Duo Clarien, v katerem muzicira skupaj s klarinetistom Andražem Golobom, je postal absolutni zmagovalec in prejemnik prestižne nagrade za komorno glasbo Anguissola Scotti na tekmovanju Val Tidone v Italiji. Omenjeni duo s samostojnimi koncerti redno nastopa na festivalih, med drugim na festivalu Val Tidone, v koncertnem ciklu GM oder (v organizaciji Glasbene mladine Slovenije) itn. Sanja Mlinarič kot redna članica ansambla za novo glasbo, formiranega pod okriljem graške Univerze za glasbo, pogosto soustvarja krstne izvedbe sodobnih kompozicij. Dodatno se izobražuje pri umetnikih, kot so Inaki Alberdi, Vincent Lhermet, Mie Miki, Frode Haltli, Luka Juhart, Matti Rantanen idr.


Vstop prost. Potrebna je rezervacija na abanoritz@abanoritz.it

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT.

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5 m. Obiščite nas le, če ste zdravi.


V sodelovanju z:

 

Ponedeljek
03. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

TRIO TEMPESTOSO

Andraž Golob, klarinet
Urban Megušar, violončelo
Sanja Mlinarič, harmonika


Spored:

Jukka Tiensuu (1948), Plus IV
Frank Zabel (1968), Fuzzy Pictures – posvečeno Triu Tempestoso*
Perttu Haapanen (1972), …hojas de nubes
Ilkka Kuusisto (1933), Hymns za violončelo in harmoniko
Guillaume Connesson (1970), Disco – Toccata za klarinet in čelo
Sebastian Fagerlund (1972), Breathe

*krstna izvedba


Člani zasedbe Trio Tempestoso so bili leta 2019 razglašeni za zmagovalce tekmovanja Borisa Pergamenščikova v Berlinu. Žirija enega največjih in najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo, ki poteka vsaka tri leta pod častnim pokroviteljstvom Tatjane Pergamenščikov in sira Andrása Schiffa, je v utemeljitvi nagrade izpostavila »interpretacijo na visoki instrumentalni ravni« in zapisala, da glasbeniki »s svojim vznemirljivim nastopom združujejo glasbeno tradicijo z duhom sedanjosti in nakazujejo smer prihodnosti«.

Zasedbo sestavljajo mladi slovenski glasbeniki, študenti na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Skupaj muzicirajo od leta 2017 pod mentorstvom mednarodno priznanega umetnika Janneja Rättyäja. Dodatno se izobražujejo pri renomiranih glasbenikih, kot so Gerald Pachinger, Julian Arp in Martin Rainer. Koncertirajo širom po Evropi, med drugim v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Španiji, na Portugalskem in Češkem ter v Sloveniji. Njihov repertoar obsega tako originalne kompozicije kot tudi skrbno izbrane priredbe oziroma aranžmaje, v katerih se lahko izrazno uveljavi na trenutke skoraj orkestralen zven nevsakdanje trio zasedbe (klarinet, čelo, harmonika).

Klarinetist Andraž Golob se je začel glasbeno izobraževati na Glasbeni šoli Celje pri profesorju Juriju Hladniku, pri kateremu je pozneje tudi nadaljeval kot dijak I. Gimnazije Celje. Po uspešno opravljeni maturi je študiral na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, najprej pri prof. Bertramu Eggru in nato pri prof. Geraldu Pachingerju. Kot solist in komorni glasbenik je dobitnik več prvih nagrad (na tekmovanjih Davorina Jenka, Stevana Mokranjca, Luigija Zanuccolija, tekmovanju Val Tidone, na TEMSIG-u itn.). Redno snema za avstrijsko radiotelevizijo ORF. Kot orkestrski glasbenik si nabira izkušnje v profesionalnih in mladinskih orkestrih (omenimo Mladinski orkester Gustava Mahlerja, Nürnberške simfonike ter Graške filharmonike). Septembra 2019 je po uspešno opravljeni avdiciji zasedel mesto akademista pri Dunajskih filharmonikih. V letu 2018 se je kot solist predstavil na festivalu Mecklenburg-Vorpommern, kjer je s Severnonemško filharmonijo iz Rostocka izvedel Mozartov Koncert za klarinet in orkester. Dodatno se izobražuje pri številnih priznanih glasbenikih (Mathias Schorn, Andreas Schablas, Johann Hindler, Mate Bekavac, Kilian Herold, Harri Mäkki idr.).

Violončelist Urban Megušar se je rodil leta 1997 v Ljubljani. Pri sedmih letih je začel igrati violončelo v glasbeni šoli Škofja Loka pri prof. Špeli Kermelj. Od leta 2012 je svojo glasbeno pot nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Karmen Pečar Koritnik. Trenutno je študent violončela na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu pri prof. Julianu Arpu. Med šolanjem se je udeležil mojstrskih tečajev pri profesorjih, kot so Giovanni Gnocchi, Jan Erik-Gustaffson, Martin Ostertag in Maja Bogdanovič. Ob klasični glasbi se je posvetil tudi jazzu in improvizaciji ter se udeležil delavnic te smeri, pri ustvarjalcih, kot so Max Grosch, Christian Howes, Axel Dörner, Joelle Leandre in Dre Hočevar. V zadnjih letih se je začel ukvarjati predvsem z glasbo za gledališče in sodelovati z gledališko skupino Divadlo Continuo na Češkem.

Akordeonistka Sanja Mlinarič je začela glasbeno pot na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj pri prof. Jasmini Rihtarič, nadaljevala pa jo je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu profesorja Andreja Lorberja. Leta 2017 je na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu pod mentorstvom Janneja Rättyäja kar dvakrat uspešno diplomirala, trenutno pa na tej ustanovi nadaljuje magistrski študij. Je prejemnica več prvih nagrad in zlatih plaket na mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji in Italiji. Kot solistka in članica različnih komornih zasedb redno koncertira po Sloveniji, Avstriji in Italiji. Duo Clarien, v katerem muzicira skupaj s klarinetistom Andražem Golobom, je postal absolutni zmagovalec in prejemnik prestižne nagrade za komorno glasbo Anguissola Scotti na tekmovanju Val Tidone v Italiji. Omenjeni duo s samostojnimi koncerti redno nastopa na festivalih, med drugim na festivalu Val Tidone, v koncertnem ciklu GM oder (v organizaciji Glasbene mladine Slovenije) itn. Sanja Mlinarič kot redna članica ansambla za novo glasbo, formiranega pod okriljem graške Univerze za glasbo, pogosto soustvarja krstne izvedbe sodobnih kompozicij. Dodatno se izobražuje pri umetnikih, kot so Inaki Alberdi, Vincent Lhermet, Mie Miki, Frode Haltli, Luka Juhart, Matti Rantanen idr.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio