Ponedeljek
26. Julij
ob 20.30
Stolnica Sv. Nikolaja

TRIO ZOROJA-MELJNIKOV-PERESTEGI (Slovenija, Rusija, Hrvaška)

Jurka Zoroja, flavta
Vasilij Meljnikov, violina
Mario Perestegi, orgle


Spored:

Giuseppe Tartini (1692–1770), Sonata v D-duru

W. A. Mozart (1756–1791), Andante v C-duru, K 315

L. van Beethoven (1770–1827), Romanca št. 2, op. 50, (prir. Mario Perestegi)

Jehan Alain (1911–1940), Litanije, JA 119

C. P. E. Bach (1714–1788), Duet za flavto in violino, H. 598
I. Andante
III. Allegretto

J. S. Bach (1685–1750), Toccata in fuga v d-molu, BWV 565

J. S. Bach (1685–1750), Koncert v d-molu, BWV 1060
I. Allegro
II. Adagio

J. S. Bach (1685–1750), Suita št. 2 v h-molu, BWV 1067
Poloneza
Menuet

C. W. Gluck (1714–1787), Ples blaženih duhov – odlomek baletne glasbe iz II. dejanja opere Orfej in Evridika

Antonio Vivaldi (1678–1741), Koncert št. 8 v a-molu, op. 3, RV 522
II. Largetto e spirituoso
III. Allegro


Jurka Zoroja, akademska glasbenica in magistrica umetnosti je rojena v Ljubljani. Študij flavte je zaključila na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Borisu Čampi in že med študijem prejela mnogo uglednih glasbenih nagrad, med drugim študentsko Prešernovo nagrado in prvo mesto na tekmovanju Glasbenih Akademij Jugoslavije v Beogradu. Podiplomski študij je zaključila na Visoki šoli Karl Maria von Weber v Dresdnu pod mentorstvom Arndta Schöneja, prvega flavtista orkestra Staatskapelle Dresden. Po končanem študiju je bila deset let solo flavtistka SNG Opere in baleta Ljubljana, istočasno pa tudi izredna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Sodelovala je z mnogimi slovenskimi in tujimi umetniki na samostojnih koncertih in v komornih zasedbah: z organisti Hubertom Bergantom, Tonetom Pomočnikom, Renato Bauer, Cecilijo Kobal in Daliborjem Miklavčičem, s pianisti Vlasto Doležal Rus, Primožem Lorenzom, Milivojem Šurbkom, Vladimirjem Mlinaričem in Gregorjem Dežmanom, s katerim sta posnela tudi zgoščenko. Mnogo koncertov je igrala tudi v zasedbi flavta – harfa, s harfisti Rudo Kosi, Anjo Gaberc, Tino Žerdin in Mojco Zlobko Vajgl ter kitaristi Tomažem Rajteričem, Jerkom Novakom, Andrejem Grafenauerjem in Izidorjem Erazmom Grafenauerjem. Kot solistka je koncertirala na mnogih glasbenih festivalih doma in v tujini. V zadnjem času nastopa predvsem v tujini. Predstavila se je na Slovaškem, v Španiji, v Veliki Britaniji in na Hrvaškem na festivalu v Dubrovniku, Mlinih in Cavtatu. Načrtuje tudi koncert v Združenih državah Amerike. Njena umetniška interpretacija obsega vsa stilna obdobja solistične in komorne igre za flavto. Za svoje igranje je v strokovnih kritikah dobila odlične ocene, saj jo odlikujeta izredno kvaliteten melodičen in dinamičen razpon njene interpretacije. Njeno bogato in dolgotrajno pedagoško delo se potrjuje z ustanovitvijo zasebne glasbene šole, ki je bila tudi prva zasebna šola za kljunasto in prečno flavto v Sloveniji, danes pa so v njej zastopani že vsi inštrumenti. Jurka Zoroja je izredna glasbenica in pedagoginja, ki spremlja glasbeno dogajanje na mednarodni ravni, njeni učenci pa prejemajo priznanja na tekmovanjih doma in v tujini.

Vasilij Meljnikov je študiral na Glasbeni akademiji v Minsku pri Olgi Parkomenko, učenki slovitega Davida Ojstraha. Pri njej je z odliko zaključil tudi podiplomski študij z dvema solističnima recitaloma in zagovorom naloge iz metodike, pozneje pa se je izpopolnjeval še na Konservatoriju Čajkovskega v Moskvi pri profesorjih Bezrodnem in Belenjki. S pedagoškim delom je začel kot profesor na posebni srednji šoli za izredne glasbene talente ter kot asistent na Glasbeni akademiji v Minsku, obenem pa je bil član Beloruskega državnega komornega orkestra, s katerim je koncertiral v državah nekdanje Sovjetske zveze ter drugod po Evropi. Od leta 1990 deluje v Sloveniji. Kot solist in član komornih zasedb je nastopal na mnogih pomembnejših koncertnih odrih in festivalih v Sloveniji in tujini. Leta 1997 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Vienna Modern Masters na Dunaju. Dve leti je bil član godalnega kvarteta Camerata Slovenica (ob Primožu Novšaku, Miletu Kosiju in Cirilu Škerjancu), od leta 1998 pa je član Ljubljanskega klavirskega tria, ki ga sestavljata še pianist Sijavuš Gadžijev in violončelist Igor Mitrović. Med letoma 2004 in 2010 je bil koncertni mojster v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Vseskozi je pomemben del njegovega poklicnega udejstvovanja tudi pedagoška dejavnost. Na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani poučuje od leta 1992. Številni njegovi učenci so dobitniki nagrad na državnih ter mednarodnih tekmovanjih in pogosto koncertirajo z različnimi orkestri. Leta 1993 je začel poučevati še na Akademiji za glasbo v Ljubljani; od leta 2007 je redni profesor, od leta 2012 pa tudi predstojnik oddelka za godala. Med letoma 2001 in 2012 je bil mentor Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo, ki je zaslovel z odmevnimi koncerti doma in v tujini. Vasilij Meljnikov je dobitnik Betettove nagrade (2005) za umetniške dosežke na področju glasbene poustvarjalnosti in za zavzetost pri širjenju glasbene kulture.

Mario Perestegi, slovensko-hrvaški koncertni organist in pedagog, je diplomiral iz cerkvene glasbe na Vseučilišču v Zagrebu – Inštitutu za cerkveno glasbo Albe Vidaković. V času študija cerkvene glasbe je študiral orgle pri akademiku Anđelku Klobučarju, pri katerem je pridobil tudi orgelsko diplomo. Podiplomski študij orgel s temo Orgelska sonata – Simfonija v XX. stoletju je opravil na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Hubertu Bergantu in pridobil naziv specialist – orglavec. Specializacijo iz orgel na temo 18 Leipziger Choräle je študiral pri Mariu Penzarju na zagrebški Glasbeni akademiji. V interpretaciji francoske orgelske literature se je izpopolnjeval v Parizu pri znani organistki Marie-Claire Alain. Do danes je kot solist na orglah in v različnih komornih zasedbah izvedel že več kot 400 koncertov. Kot solist je največ nastopal v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer je izvajal koncertne programe na vseh pomembnih orglah v stolnicah in koncertnih dvoranah. V tujini je nastopal na mednarodnih festivalih orgelske glasbe (Riga 2005 in 2009, Sydney 2005, Canberra 2005, Wiliamsburg 2006, Olomouc 2007, Brno 2007, Dunaj 2006, 2007, 2009, Pariz 2007 in 2009, Salzburg 2007, Bruselj 2009, Liverpool 2011, Roskilde 2011, Soči 2009, Moskva 2009, Frombork 2008 in 2010, Trst 1999, Berlin 2008, Münster 2012 …) in na različnih koncertnih ciklih orgelske glasbe (Rim, Trst, Bruselj, Hannover, Helsinki, Istambul, Beograd, Novi Sad …). Imel je dve pomembni turneji: po Avstraliji 2005 (Sydney, Melbourne, Canberra) in v ZDA 2006 (Washington, Wiliamsburg, Chicago, Boston, New York). Dvakrat je koncertiral na velikih orglah v katedrali Notre Dame v Parizu (2009 in 2017). Na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani je začel poučevati leta 1995, danes pa ima naziv rednega profesorja za področje orgel ter je predstojnik oddelka za sakralno glasbo.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Stolnico sv. Nikolaja. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Obiščite nas le, če ste zdravi.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio