Sobota
08. Oktober
ob 19.30
Križanke, Viteška dvorana - Ljubljana

KONCERTNI CIKEL GLASBENE MATICE LJUBLJANA: PEVSKI OBETI IN PRIČAKOVANJA

Koncert mladih pevcev v spomin na tenorista, Marjana Trčka.

Nastopili bodo udeleženci mojstrskih tečajev petja pod mentorstvom Pie Brodnik, Marcosa Finka, Barbare Jernejčič Fürst in Therese Plut.

Talita Sofija Komelj, sopran
Branislava Sara Mitrović, sopran
Tina Debevec, sopran
Gregor Ravnik, tenor
Jaka Mihelač, bariton
Tanja Šterman, klavir


Spored

Talita Sofija Komelj
Benjamin Ipavec (1829–1908)
V SPOMINSKO KNJIGO (Vojeslav Mole)
ČE NA POLJANE ROSA PADE (Josip Murn – Aleksandrov)

Jaka Mihelač
Benjamin Ipavec (1829–1908)
MENIH (N. Pretko)

Fran Serafin Vilhar (1852–1928)
MORNAR (France Prešeren)

Branislava Sara Mitrović
Benjamin Ipavec (1829–1908)
ROMANCA iz operete Tičnik

Fran Serafin Vilhar (1852–1928)
RASTI, RASTI ROŽA MALA (Pavle Krstinić, prevod neznanega avtorja)

Zorko Prelovec (1887–1939)
DEKLIŠKA PESEM (Mirko Kunčič)

Talita Sofija Komelj
Josip Pavčič (1870–1949)
CICIBAN – CICIFUJ (Oton Župančič)
USPAVANKA II (Oton Župančič)

Gregor Ravnik
Anton Lajovic (1878 – 1960)
NOČNE POTI (prev. Cvetko Golar)
SERENADA (Oton Župančič)
ISKAL SEM SVOJIH MLADIH DNI (Oton Župančič)

Tina Debevec
Uroš Krek (1922–2008)
BEJŽI FTIČEK (Ljudska iz Prekmurja – Šalovci)
IVEK SE JE ŽENIL (Ljudska iz Međimurja)

***

Branislava Sara Mitrović
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)
ALS LUISE DIE BRIEFE, K. 520 (Gabriele von Baumberg)

Tina Debevec
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)
RIDENTE LA CALMA, K. 152 (Anonymous)
DANS UN BOIS SOLITAIRE, K. 308/295 (Antoine Houdar de La Motte)

Jaka Mihelač
Johannes Brahms (1833–1897)
VON EWIGER LIEBE IZ CIKLA VIER GESÄNGE, op. 43, št. 1 (August Heinrich Hoffmann von Fallersleben priredil po ljudski pesmi)

Talita Sofija Komelj
Robert Schumann (1810–1856)
DER ARME PETER, op. 53 (Heinrich Heine):
Der Hans und die Grete tanzen herum
In meiner Brust, da sitzt ein Weh
Der arme Peter wankt vorbei

Branislava Sara Mitrović
Robert Schumann (1810–1856)
WIDMUNG iz cikla Myrthen, op. 25, št. 1 (Friedrich Rückert)
Giacomo Puccini (1858–1924)
SOLE E AMORE (Anonymous)

Talita Sofija Komelj
Paolo Tosti (1846–1916)
NON T’AMO PIÙ (Carmello Errico)
IDEALE (Carmello Errico)

Gregor Ravnik
Roger Quilter (1877–1953)
FIVE SHAKESPEARE SONGS, op. 23 (William Shakespeare):
Fear no more the heat o’ the sun, št. 1
Under the greenwood tree, št. 2
It was a lover and his lass, št. 3
Take, O take those lips away, št. 4
Hey, ho, the wind and the rain, št. 5

Tina Debevec
Francis Poulenc (1899–1963)
QUATRE CHANSONS POUR ENFANTS (Jean-Marie Legrand):
La tragique histoire du petit René
Nous voulons une petite soeur
Le petit garçon trop bien portant
Monsieur Sans-Souci

Jaka Mihelač
Richard Strauss (1864–1949)
BEFREIT, op. 39, št. 4 (Richard Fedor Leopold Dehmel)
BREIT ÜBER MEIN HAUPT, op. 19, št. 2 (Adolf Friedrich, Grof von Schack)

Gustav Mahler (1860–1911)
ERINNERUNG (Richard Volkmann)


O mladih umetnikih koncerta …

TALITA SOFIJA KOMELJ (1999) je dijakinja tretjega letnika solo petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Petje se je pred tem učila pri prof. Pii Brodnik, klavir pa na Glasbeni šoli Vič–Rudnik pri prof. Metki Lebar. Prejela je zlato priznanje in posebno nagrado za najboljši pevski nastop na Glasbeni olimpijadi leta 2014, letos pa je v svoji kategoriji zmagala na mednarodnem pevskem tekmovanju v Vráblah na Slovaškem. V Ljubljani je nastopila v vlogi Vrabčka v otroški operi Brundibar in na koncertih Imago Sloveniae. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev solopetja.

BRANISLAVA SARA MITROVIĆ (1993) je študentka Pravne fakultete v Ljubljani in učenka solo petja na Glasbeni šoli Ljubljana Moste – Polje v razredu prof. Janje Hvale. Izpopolnjuje se na mojstrskih tečajih pri priznanih umetnikih kot so Marjana Lipovšek, Alfred Burgstaller, Snežana Brzaković, Barbara Jernejčič Fürst in Pia Brodnik. Je prejemnica več nagrad: druga nagrada na mednarodnem tekmovanju Bruna Špiler (Črna gora), prva nagrada na tekmovanju Vera Kovač Vitkai (Srbija), druga nagrada na tekmovanju Nikola Cvejić (Srbija). Letos je na TEMSIG osvojila srebrno plaketo in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Pogosto sodeluje tudi z godalnim in kitarskim orkestrom Glasbene šole Ljubljana Moste – Polje. Na njunih koncertih je doslej izvedla arije iz oper Lakmé, Vesela vdovain Hoffmanove pripovedke. V komorni operi Krst pri Savici Toma Kobeta je članica opernega zbora. Med njene pomembnejše nastope v zadnjih dveh letih sodijo: nastop na 14. mednarodni ECHA konferenci, nastop na Ministrstvu za šolstvo, nastop na državni proslavi v spomin na žrtve holokavsta, nastop na reviji ljubljanskih glasbenih šol in nastop na koncertu nagrajencev TEMSIG v sklopu EVTA konference.

TINA DEBEVEC je diplomirala iz etnologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani in magistrirala z odliko na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu mag. art. Barbare Jernejčič Fürst. Izpopolnjevala se je na seminarjih pri profesorjih H. Lazarski, T. Plut, M. Koningsberger, Z. M. Zafeiriadou, K. Laki in C. Lemann. Redno se udeležuje pevskih tekmovanj doma in v tujini, kjer je prejela že več nagrad (tretje mesto na TEMSIG 2013, drugo nagrado na tekmovanju Lav Mirski). Letu 2014 je v vlogi Sandrine sodelovala pri izvedbi opere La Cecchina; naslednje leto se je predstavila na solističnem recitalu Akademije za glasbo; istega leta je nastopila na festivalu Imago Sloveniae, kjer je z mednarodnim zborom Willems nastopila kot solistka v Pergolesijevi Stabat Mater. Letos je imela solistični recital v okviru cikla Mladi mladim Glasbene mladine ljubljanske. Kot solistka je sodelovala pri izvedbi Rekviema Gabriela Fauréja in BachovegaJanezovega pasijona. Solistično je sodelovala z zborom, s komornim orkestrom in z baročnim orkestrom Akademije za glasbo, s Pihalnim orkestrom mestne občine Kranj, z Občinskim pihalnim orkestrom sv. Rupert in z različnimi pevskimi zbori. Udejstvuje se tudi v komorni glasbi, kjer v duu Sopracord sodeluje s harmonikarjem Izidorjem Kokovnikom. Med študijem je bila štipendistka Mestne občine Ljubljana.

GREGOR RAVNIK je študent Medicinske fakultete v Ljubljani in izredni študent solopetja na Akademiji za glasbo v razredu prof. Pie Brodnik. Svojo glasbeno pot je pričel z učenjem klavirja in jo nadaljeval na Glasbeni šoli Koper, kjer se je učil petje pri prof. Tanji Grlica. Udeležil se je več državnih in mednarodnih tekmovanj ter prejel najvišja priznanja: zlato priznanje na TEMSIG 2010 in 2016; posebno priznanje na tekmovanju v Herceg Novem leta 2011 in 2013; priznanje »Violinski ključ« GŠ Koper leta 2012; štipendijo za mednarodni festival Oper oder Spree (Nemčija). Leta 2014 je v Cankarjevem domu kot solist sodeloval v svetovni premieri opere Vojna in mir skladatelja Larryja Coryella, ter v ponovitvah v Novi Gorici, Zagrebu in Rusiji. Lani je sodeloval pri izvedbi Monteverdijevih Vesper, letos pa v otroški operiBrundibar in v Bachovem Janezovem pasijonu v okviru Akademije za glasbo.

JAKA MIHELAČ (1994) je dijak Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Edite Garčević Koželj. Svojo glasbeno pot je začel kot kitarist na Glasbeni šoli Vrhnika ter nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Od leta 2013 je študent Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Katje Porovne Silič, od leta 2014 pa tudi dijak solopetja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Nastopal je kot solist s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in s Simfoničnim orkestrom KGBL. Redno sodeluje z ansamblom SNG Opera in balet Ljubljana ter z Zborom Slovenske filharmonije. Je dobitnik več prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Letos je na državnem tekmovanju TEMSIG prejel zlato plaketo ter prvo nagrado; v okviru mojstrskega tečaja Oper Oder Spree v Beeskowu v Nemčiji pa nagrado občinstva. Redno se udeležuje seminarjev ter mojstrskih tečajev pri priznanih pedagogih (Nena Brzaković, Peter Maus, Matjaž Robavs, Tatjana Vasle, Thomas Heyer).

PIANISTKA TANJA ŠTERMAN je leta 1995 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je dve leti izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Budimpešti, leta 2001 pa je zaključila podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Svoje znanje je izpopolnjevala tudi na mednarodnih mojstrskih tečajih pri znanih profesorjih. Za seboj ima številne samostojne recitale in komorne koncerte. Kot solistka je nastopala z orkestrom Slovenske filharmonije in s Komornim orkestrom iz Padove. Zaposlena je kot umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio