Ponedeljek
24. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

VSE O BEETHOVNU (Avstrija, Slovenija)

Friedrich Kleinhapl, violončelo
Andreas Woyke, klavir

Interpreta: Saša Pavček in Klemen Janežič
Priredba besedila: Heidrun Maya Hagn
Prevod besedila: Tina Bernot


Spored:

BUČEČA TIŠINA
Dialog med Franzom Schubertom in znano dunajsko izdelovalko klavirjev Nanette Streicher

Ludwig van Beethoven (1770–1827)
Sonata za violončelo in klavir v g-molu, op.5, št.2
Ia Adagio sostenuto ed espressivo

Sonata za violončelo in klavir v F-duru, op. 5, št. 1
II Allegro vivace

Sonata za violončelo in klavir v g-molu, op.5, št.2
II Rondo: Allegro

Sonata za violončelo in klavir v g-molu, op.5, št.2
Ib Allegro molto più tosto presto

Sonata za violončelo in klavir v D-duru, op. 102, št. 2
III Allegro fugato

Sonata za violončelo in klavir v D-duru, op. 102, št. 2
II Adagio con molto sentimento d´affetto

Sonata za violončelo in klavir v A-duru, op. 69, št. 3
II Scherzo: Allegro molto

Sonata za violončelo in klavir v A-duru, op. 69, št. 3
III Adagio cantabile – Allegro vivace


Mednarodno uveljavljeni violončelist Friedrich Kleinhapl bo s svojimi nemškim kolegom Andreasom Woykem in priznanima slovenskima igralcema izvedel Beethovnovemu geniju in tragiki skladateljeve gluhosti posvečen glasbeno-literarni program, pomenljivo naslovljen Bučeča tišina. V njem se bodo izbrane Beethovnove skladbe prepletale z odlomki iz dialoga med Franzom Schubertom in znano dunajsko izdelovalko klavirjev Nanette Streicher, v katerem mojstrova tesna znanca razmišljata o njegovi osebnosti.

Skozi špranjo v vratih prebadajoče zre par črnih oči na zgrbančenem pordečelem kozavem obrazu. Razmršeni črni lasje padajo na obraz, pogled opreza za nezaželenimi gosti. Vrata se odpro, v prostor vstopi majhna, zadržana, slabo oblečena figura. Množično občinstvo omedleva ob zvokih klavirja izpod njegovih prstov, s svojo »Odo radosti« zaobjame ves globus in človeštvu razodene novo realnost sveta.

Po Beethovnovi pogrebni procesiji se srečata Franz Schubert in znana dunajska izdelovalka klavirjev Nanette Streicher. Ob kozarcu vina steče pogovor o Beethovnu in razgrne mit, ki obkroža glasbenega velikana.

Nannette Streicher je mnogo več kot le umetnica. Je ženska, ki se je naučila prilagoditi in preživeti v svetu moške dominance, pozna skrito resnico pod površjem. Razodene drugi, manj znan del Beethovnove osebnosti, briljantnega trgovca in stratega, glasbenega Napoleona, ki dobro ve, kako hkrati igrati na vse prave klaviature. Je bil res demokrat za katerega se je izdajal? Je bil res borec za svobodo kakršnega se spominjamo?

Glasbeno-literarni projekt zre onkraj mita o Beethovnu. »Vse o Beethovnu« razblinja klišeje in razgrinja nove perspektive resnične podobe velikega mojstra.

Friedrich Kleinhapl je končal študij pri Philippu Mullerju v Parizu, nanj pa so s svojimi umetniškimi impulzi pomembno vplivali tudi Claudio Abbado, Yehudi Menuhin, Paul Tortelier in Tibor Varga. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal v večjih glasbenih središčih v Evropi, Severni in Južni Ameriki, pa tudi na Kitajskem, Japonskem in v Emiratih. Od leta 1998 nastopa na dragocenem violončelu iz zbirke instrumentov avstrijske Narodne banke. Umetnik je dosegel mednarodni preboj oktobra 2007, ko je nastopil z Mariinskim orkestrom pod vodstvom Valeryja Gergieva. Priznan ruski dirigent je Friedricha Kleinhapla označil za enega najbolj obetavnih talentov nove generacije. Poleg standardnih del Kleinhaplov repertoar vsebuje tudi sodobne stvaritve. Od leta 2003 naprej kot duo nastopa z nemškim pianistom Andreasom Woyke. Skupaj s Kleinhaplovo ženo Heidrun Mayo Hagn sta leta 2015 ustanovila tudi združenje umetnikov, ki podpirajo otroke z izgubo sluha »Get a Hearing«. Do sedaj so umetniki podprli 29 otrok s posebnimi slušnimi potrebami.

Andreas Woyke nastopa kot solist in komorni glasbenik. Svoje dolgoletno partnerstvo s čelistom Friedrichom Kleinhaplom je nadgrajeval tudi kot solist v mednarodnih orkestrih, ki so jih dirigirali znani dirigenti Joao Carlos Martins, Kazushi Ono in Gerard Korsten na priznanih prizoriščih kot je Town Hall New York, Sala Sao Paulo, Gasteig München in številnih drugih. Med številnimi zgoščenkami, ki je izdal skupaj s Kleinhaplom je posnel tudi dva samostojna albuma “Festas Suramericanas” (Villa-Lobos in Ginastera) in “Braiding Chopin” (skladbe Chopina in Woykea pod vplivom jazza). Na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti Gradec poučuje komorno glasbo, predava pa tudi na mednarodnih mojstrskih tečajih.

Saša Pavček je dramska in filmska igralka, prvakinja SNG Drama Ljubljana, pesnica, esejistka in dramatičarka, profesorica na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, kjer je 1983 diplomirala. V letih 1986 in 1987 se je izpopolnjevala v Parizu, nastopila z dvojezičnimi recitali slovenske poezije in igrala v Théâtre Arcane. Doslej je odigrala preko 120 različnih vlog v gledališču, filmih in na televiziji. Prejela je  27 nagrad in nominacij, med njimi: Borštnikov prstan (2017), nagrado Prešernovega sklada (2000), Vesno za stransko filmsko vlogo (2011), zlato ptico za ples (1982), literarno nagrado Mir in prijateljstvo med narodi (Iran, 2008) za radijsko igro Arija, nagrado Umberto Saba za dramsko besedilo Al en al dva? (Italija, 2004), več nominacij za Grumovo nagrado, desetnico in za nagrado Mira. Leta 2005 je izdala prvenec dram in esejev Na odru zvečer, 2010 pesniško zbirko Obleci me v poljub, 2014 pravljico Zakaj je polje jezero in 2018 pesnitev Rumi in kapitan. Večina njenih del je prevedenih v tuje jezike, v knjižni izdaji so izšla v Buenos Airesu in Banja Luki. Dramska dela so bila uprizorjena doma in na tujem. Od 2017 do 2019 je bila predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije in odgovorna oseba za Sklad Jerneja Šugmana, je članica DSP, deluje tudi pri organizacijah Slovenija bere, Lahko branje in Slovenija Transplant.

Klemen Janežič je dramski igralec, ki je leta 2016 magistriral iz umetnosti giba s plesno butoh predstavo Torzo pod mentorstvom red. prof. Tanje Zgonc, za katero je prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Od leta 2013 je član igralskega ansambla SNG Drame Ljubljana, veliko sodeluje tudi z ostalimi javnimi in neodvisnimi produkcijami (Lutkovno gledališče Ljubljana, Mini teater, Mestno gledališče Ljubljansko, Gledališče Glej, SSG Trst, Anton Podbevšek Teater, Flota, Zavod 0.1 itd.). Sodeloval je z uveljavljenimi režiserskimi in koreografskimi imeni kot so Tomaž Pandur, Ivica Buljan, Jernej Lorenci, Aleksandar Popovski, Matjaž Farič, Tanja Zgonc, SU-EN, kot tudi režiserji mlajše generacije, npr. Tin Grabnar, Luka Martin Škof, Jana Menger, Marko Čeh, Juš Zidar in Eva Kokalj. Že med študijem se je zanimal ne le za igro, temveč tudi za dramaturgijo, režijo in koreografijo, zato se v zadnjih letih vse bolj posveča tudi avtorskim projektom.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio