Sreda
09. Oktober
ob 19.00
Festivalna dvorana, Pionirski dom - Ljubljana

WOLFGANG SELIGO JAZZ TRIO S POSEBNIMA GOSTOMA NINO STRNAD IN JAKO KOPAČEM

KONCERT OB ZAČETKU LETA SOSEDSKEGA DIALOGA AVSTRIJA – SLOVENIJA 2019/2020

Wolfgang Seligo Jazz Trio:

Wolfgang Seligo, klavir
Peter Strutzenberger, kontrabas
Heimo Wiederhofer, tolkala

Posebna gosta:

Nina Strnad, vokal
Jaka Kopač, saksofon


Leto sosedskega dialoga Avstrija – Slovenija 2019/2020 bo posvečeno kulturnim, umetniškim in krajinskim povezavam med državama. Odpirata ga sočasna koncertna dogodka v avstrijski in slovenski prestolnici. V Ljubljani bo nastopila avstrijska zasedba Wolfgang Seligo Jazz Trio s slovenskima gostoma, pevko Nino Strnad in saksofonistom Jako Kopačem. Obeta se nam večer avtorskih skladb Wolfganga Seliga, pa tudi »večnih« uspešnic, kot so Darn that dream, Ne prižigaj luči v temi in Zawinulova No mercy for me.


Pianist in skladatelj Wolfgang Seligo se s svojim Jazz Triom posveča jazzovsko-funkovski glasbi z vplivi klasike, in sicer v zanj značilnem »ležernem« slogu ter skladno s prepričanjem, da pretirana glasbena zapletenost ni nujen pogoj za inovativno in vznemirljivo jazzovsko ustvarjalnost. Seligo in njegova glasbeniška kolega se zavestno osredotočajo na igrivost, ne pa na avantgardistične eksperimente. Seligove skladbe so zaznamovane z večplastnim zvokom, polnim variacij, saj glasbenik brez zadržkov prestopa ustaljene stilistične poti. Kljub že omenjeni igrivosti, nepričakovanim obratom in nepredvidljivim interakcijam pa njegova glasba zveni kot zaokrožena in dojemljiva celota. Kot solist in član različnih zasedb je Seligo sicer dejaven na mednarodnem prizorišču. Igral je že v Prepovedanem mestu v Pekingu, na Rdečem trgu v Moskvi, v Maroku in Senegalu, v Chicagu in Washingtonu ter na različnih festivalih in v klubih po Evropi, Aziji, Afriki in Združenih državah Amerike.

Kontrabasist Peter Strutzenberger je (še posebno v Avstriji) znan kot glasbenik z izjemnim zvrstnim razponom, ki sega od jazza prek rocka in bluesa do klasične glasbe. Spremljal je številne evropske glasbenike, med drugim Karla Ratzerja, Harrija Stojko in Dano Gillespie, sodeloval je tudi v klasičnih projektih v Dunajski državni operi. Nastopal je z mednarodno uveljavljenimi glasbeniki, kot so Red Holloway, Big Jay McNeely, Howard Alden in Axel Zwingenberger.

Tolkalist Heimo Wiederhofer se je izobrazil tako v jazzovski kot v klasični smeri. Igral je z znanimi glasbeniki, kot so Sheila Jordan, Albert Mangelsdorff, Bill Dobbins, Jimmy Knepper, Ron McClure, Marc Murphy, Andy Bey, Jarmo Savolainen, Phil Markowitz, Ed Neumeister, Karl Ratzer, Gustavo Bergalli, Fritz Pauer, Steve Gut in Boško Petrović. Sodeloval je s Harrijem Stojko in bil dolgoletni član Karlheinz Miklin Tria.

Nina Strnad je začela svoje glasbeno izobraževanje pod mentorstvom Nade Žgur na Glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Pozneje se je preselila v New York in nadaljevala šolanje na tamkajšnji prestižni fakulteti New School for Jazz and Contemporary Music, zatem pa je končala še  študij glasbene pedagogike na Konservatoriju za glasbo v Celovcu. Je stalna gostja festivalov in koncertnih ciklov, pa tudi prireditev, ki oživljajo zlata leta slovenske popevke. Pogosto sodeluje z Big Bandom RTV Slovenija in nastopa v tujini. Zaradi čiste in jasne artikulacije ter čutnih interpretacij žanje njeno delo priznanja strokovne in tudi najširše javnosti. Izbrana je bila za predstavnico Slovenije v Evropskem jazz orkestru (2010) in na svetovnem olimpijskem festivalu BT River of Music v Londonu (2012). Na četrtem Državnem srečanju big bandov in plesnih orkestrov je dobila priznanje za najboljšo solistko (2009). Nagrado za najboljšo solistko v kategoriji mladih talentov je prejela tudi na avstrijskem mednarodnem jazz festivalu Marianne Mendt (2014), na svetovnem jazzovskem tekmovanju Sarah Vaughan Competition pa se je uvrstila med petnajst najboljših tekmovalcev (2014).

Jaka Kopač je eden najboljših slovenskih jazzovskih saksofonistov. Magistrski študij (jazz saksfon) je leta 2009 zaključil na priznani Sibeliusovi akademiji v Helsinkih. Sodeloval je v različnih projektih, kot so European Movement Jazz Orchestra, European Jazz Orchestra , New School Jazz Orchestra in Umo Big band ter nastopal z uglednimi glasbeniki, kot so Jonathan Blake, Jimmy Owens, Danny Grissett mnogi drugi.


Leto sosedskega dialoga  med Avstrijo in Slovenijo 2019/2020

Avstrija in Slovenija si delita skupni kulturni prostor. Geografska bližina in skupna zgodovina sta ustvarili raznovrstne vezi, ki bi se jim v letu avstrijsko-slovenskega dialoga 2019/2020 želeli prav posebej posvetiti. Velike osebnosti s področja umetnosti, kulture in znanosti obeh narodov so za sabo pustile izjemne sledi, ki jih občutimo še danes. In prav na tem bi želeli graditi nove povezave.

V ospredju bodo predvsem povezovalni elementi v umetnosti, kulturi, krajini in prostoru. Odkrivali bomo skupno kulturno in naravno dediščino, omogočali boljše razumevanje in vzajemno poznavanje ter odstirali pogled na vse tisto, kar doslej ni bilo tako opazno.

V središču bosta vsekakor dialog in sodobno umetniško ustvarjanje. Na tej osnovi bomo ustvarjali nove poti za srečevanja, saj kljub večplastni povezanosti in dobro zgrajeni mreži med Avstrijo in Slovenijo še vedno obstajajo področja, ki so manj znana in zato vzbujajo nezaupanje. Odprli bomo nove perspektive in smernice za vsebine, ki so nam še posebno pri srcu.

V letu sosedskega dialoga bomo torej odkrivali marsikaj. Veselimo se izmenjave mnenj, misli in skupnih projektov. Naš cilj je spodbujati dobre odnose na politični, znanstveni, kulturni in osebni ravni.


Vstop prost.


   

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio