Petek
23. Julij
ob 20.30
Stari-Gornji trg, Ljubljana

ZZ QUARTET (Italija, Hrvaška, Makedonija, Slovenija)

Simone Zanchini, harmonika
Ratko Zjaca, kitara
Martin Gjakonovski, kontrabas
Jože Zadravec, bobni


Stari znanec Mednarodnega cikla Jazz oder, prekaljeni jazzovski glasbenik Ratko Zjaca, ki ga je Hrvaško društvo skladateljev leta 2019 nagradilo za izjemne avtorsko-umetniške dosežke na področju jazza, se letos vrača v družbi posebno imenitnih kolegov. Energija in glasbena strast te zasedbe obetata neponovljivo izkušnjo ritmičnih zamisli in zvočnih tekstur. Zasedba ZZ Quartet ima edinstveno glasbeno vizijo, ki absorbira in odraža najrazličnejše glasbene sloge, obenem pa ohranja zavidljiv individualizem in visokokakovostno izvedbo, ki se razteza vse od tihe intimnosti do skoraj kaotične intenzivnosti. Raznolika glasbena ozadja sodelujočih glasbenikov vključujejo jazz, sodobno klasiko, etno glasbo in prosto improvizacijo. Izvajajo avtorske skladbe, ki jih prepletajo z na trenutke izjemno lepimi, občasno pa že kar strašljivimi improvizaciji. Njihova umetnost briše meje med zapisano glasbo in prosto improvizacijo in ustvarja edinstvene zvočne krajine, ki koreninijo v tradiciji, a se istočasno sprehajajo po mejah sodobne improvizirane glasbe.

Simone Zanchini, virtuoz na harmoniki, prihaja iz Riminija in velja za enega najbolj zanimivih in inovativnih glasbenikov na mednarodni sceni. Z odliko je diplomiral iz klasične harmonike na Konservatoriju G. Rossinija v Pesaru pri znamenitem Sergiu Scappiniju. Eklektični glasbenik se s svojim zvočnim raziskovanjem giblje med mejami sodobne glasbe, akustičnega in elektronskega eksperimentiranja z zvokom in mešanja lastnih izkušenj ter izjemno izpopolnjenih vplivov drugih glasbenikov, kar njegovemu improvizacijskemu slogu daje popolnoma oseben značaj. Nastopal je na več festivalih v Italiji (Clusone Jazz, Umbria Jazz, Jazz in the Time-Berchidda, Sant’Anna Arresi, Ravenna Festival, Rossini Opera Festival, Siena Jazz, Roccella Jonica itd.) in na mednarodnih festivalih po celem svetu (Francija, Avstrija, Nemčija, Anglija, Nizozemska, Švedska, Danska, Finska, Španija, Norveška, Rusija, Tunizija, Libanon, Indija, Venezuela, Japonska itd.). Sodeloval je s številnimi mednarodno priznanimi glasbeniki iz različnih glasbenih okolij, kot so: Thomas Clausen, Gianluigi Trovesi, Javier Girotto, Marco Tamburini, Massimo Manzi, Tamara Obrovac, Paul Fresu, Antonello Salis, Frank Marocco, Bill Evans, Adam Nussbaum, Jim Black in drugi. Od leta 1999 sodeluje s solisti orkestra milanske Scale, s katerimi redno gostuje na različnih odrih doma in v tujini.

Zanchini poleg glasbenih nastopov in raziskav vodi tudi harmonikarske delavnice in kolektivne improvizacije. Leta 2006 je s Frankom Maroccom izdal duet Be-bop Buffet (Wide Sound), na katerem je v jeziku Bebopa spregovoril s harmoniko. Leta 2009 je izšel album Better Alone…! (Silta Records), Simonejev samostojni projekt, ki ob pomoči midi harmonike, elektronike v živo in prenosnega računalnika razkazuje vse zvočne barve njegovega instrumenta, istega leta pa je izdal tudi album Fuga per Art Jazz 5et (DodiciLune Records), kot poklon in edinstveno priznanje svojemu učitelju in enemu največjih predstavnikov jazz harmonike – Artu Van Dammeu. Leta 2010 je izdal nov album z Ratkom Zjaco (kitara), Martinom Gjakonovskim (bas) in Adamom Nussbaumom (bobni) z naslovom The Way We Talk (In + Out Records). Maja 2012 je izšel album MY ACCORDION’S CONCEPT (Silta Records), projekt, zasnovan na radikalni improvizaciji z akustično harmoniko in elektroniko v živo – pogumen poskus s harmoniko strmoglaviti uveljavljeno kodo glasbenega izražanja. Decembra istega leta je posnel nov album še z zasedbo ZZ Quartet. Zadnji album Simoneja Zanchinija, Ratka Zjace, Johna Patituccija in Adama Nussbauma, posnet v New Yorku, je leta 2016 prejel nagrado za najboljšo italijansko produkcijo jazz glasbe – Orpheus. Maja 2019 mu je mesto harmonikarjev – Castelfidaro podelilo častni naziv svetovnega veleposlanika harmonike.

Ratko Zjaca, je večkrat nagrajeni kitarist in skladatelj hrvaških korenin, ki po mnenju kritikov dosega v glasbi »ravnovesje med telesom in dušo«. Nastopa in snema z najvplivnejšimi glasbeniki sodobnih jazzovskih in improvizacijskih smeri, kot so Benny Bailey, Randy Brecker, Gary Peacock, Reggie Workman, John Pattituci, Al Foster, Steve Gadd, Miroslav Vitous, Ron Carter, Jimmy Cobb, Jeff Tain Watts, Alvin Queen, Adam Nussbaum, Shawnn Monteiro itd. Znan je kot vsestranski umetnik, kitarski virtuoz, glasbeni individualist, a tudi stilist. Kot glasbenika so ga v mladosti zaznamovali Bach, Beethoven in subverzivni Jimi Hendrix. Doštudiral je na Univerzi v Zagrebu, obzorje si je razširil pod mentorstvom številnih mojstrskih glasbenikov na konservatoriju v Rotterdamu, na mojstrskih tečajih znanih glasbenikov, kot so Joe Passo, Jim Hall, Pat Metheny, Mick Goodrick, Mike Stern, Bob Brookmayer, John Abercrombie in drugi, zatem pa še v New Yorku na New York University School of Music, kjer je ustvaril svojo glasbeno skupino in začel sodelovati z ameriškim trobentaškim veteranom Bennyem Baileyjem. Svoj prepoznavni slog še naprej dopolnjuje s sodobnim izraznim besednjakom. Nastopil je na svetovno znanih festivalih ter v najpomembnejših evropskih in ameriških klubih ter izdal številne odmevne zgoščenke. Svoje virtuozno znanje mladim glasbenikom predaja na mojstrskih tečajih kitare, ki jih prireja po vsem svetu (Nizozemska, Francija, ZDA, Hrvaška, Slovenija itd.).

Martin Gjakonovski se je rodil v Skopju v Severni Makedoniji v družini jazz glasbenikov. Njegov oče je bil ustanovitelj in dirigent makedonskega Jazz Radio Big Banda, njegova mama pa jazz vokalistka. Martin je pri 14 letih začel igrati klasični kontrabas, a kmalu se je v njem prebudila strast do jazza, ki je privedla do ustanovitve njegove prve zasedbe Trio Spato.

Vrata v mednarodno jazz sceno mu je odprla jazz delavnica s Coltraneovim basistom Reggiejem Workmanom v Grožnjanu na Hrvaškem (1990). Leta 1991 se je preselil v Nemčijo, kjer je študiral jazz kontrabas na Glasbeni akademiji v Kölnu. Učil se je od odličnih basistov, kot so Arild Andersen, John Clayton, Mike Richmond in Eddie Gomez. V sledečih letih je postal eden najbolj aktivnih in vsestranskih basistov v Nemčiji, kjer je igral z glasbeniki, kot so: Duško Goykovich, Paul Shigihara, Ferenc Snetberger, David Friedman, Lee Konitz, Atilla Zoller, Don Friedman, Pete Yellin, Matt Wilson, Tony Lakatos, Ingrid Jensen, Andy Middleton itd. Zadnjih 10 let sodeluje z zasedbami: Michael Sagmeister Trio, Dusko Goykovich Kvintet, Nicolas Simion Group, Antonio Faraò Trio, Lynne Arriale Trio, Paul Kuhn Triom, Bojan Z Expatriots, Paul Shigihara Group, Frankfurt Jazz Trio in mnogimi drugimi. Posnel je že preko 150 jazz in world music zgoščenk.

Jože Zadravec je študiral jazz na Koroškem državnem konservatoriju v avstrijskem Celovcu pri profesorjema Erichu Bachträglu in Klemensu Marktlu. Sodeluje z več glasbeniki in zasedbami, kot so: Simone Zanchini, Ratko Zjaca, Ton Risco, Martin Gjakonovski, Stefano Bedetti, Robert Bargard, Michael Erian, Karen Asatrian, Daniel Nösig, Gilad Barakan, Agostino Di Giorgio, Tonč Feinig, Reinhard Summerer, Primož Grašič itd. Sodeloval je v delavnicah, ki so jih vodili svetovno znani glasbeniki in mentorji, med njimi Gregory Hutchinson, Willie Jones III, Billy Hart, Jimmy Cobb, Gary Bartz, Bob Mintzer, Armen Donelian, Don Menza in drugi. Jože Zadravec je nastopil na številnih mednarodnih festivalih: Nišville Jazz Festival (SRB), Osješko poletje kulture (HR), Mednarodni etno jazz festival Karlovac (HR), Špancirfest Varaždin (HR), Swing Festival Zagreb (HR), Swing Festival Graz (AT), Sing mit uns / Sing with us (CH), Jazz unterm Baum / Jazz Under a Tree (AT), Swing Fest Bern (CH) itd. Redno nastopa tudi na festivalih v Sloveniji: Jazz Ravne, Festival Lent Maribor, Jazz na CID Ptuj, Swing Festival BLED, Festival Godibodi Ljubljana, re: Pannonia Festival Križevci in drugi. Jože od leta 2015 poučuje bobne v glasbeni šoli B.A.S.E (Ptuj, Slovenija). Leta 2017 je začel poučevati na jazzovskem oddelku Konservatorija za glasbo in balet Maribor (Slovenija).


Koncert je za obiskovalce brezplačen.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Spoštovanje pogoja PCT je odgovornost obiskovalca. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio