24. 08. 2014

BALKAN JAZZ KVARTET (Hrvaška, Srbija, Slovenija)

MEDNARODNI FESTIVAL NOČI V STARI LJUBLJANI
GLASBA IN DRUGAČNOST
Petek, 29.8. ob 20.00, Stari trg

Filip Novosel
je cenjen kot eden izmed najbolj izvirnih izvajalcev na tamburi oz. braču, povezujoč balkansko folklorno glasbo z jazzom. Na zagrebški akademiji je diplomiral na temo tamburaške tehnike v jazzu. Ustanovil je prva jazz-banda, ki vključujeta tamburo – Novosel-Ćulibrk duo in Quartet Corona, ki je kmalu izdal album Live in Slavonski Brod, ta pa jih je popeljal na Avantgarde Jazz Festival v Rovinju leta 2011, kot predskupina pred nastopom Georga Bensona. Novosel nastopa tudi kot solist in aranžer Orkestra 100 tamburaša. Bil je prvi tamburaš, ki se je kdaj udeležil kakšne ameriške šole jazza. Ustanovil je duo z brazilskim ekspertom Richardom Boukasom, s katerim sta izdala album Live at St. Michaels. Sodeluje tudi z bobnarjem in skladateljem Žanom Tetičkovićem, s katerim ustvarjata glasbo značilne balkanske ritemske kompleksnosti. Sodeluje tudi z Markom Črnčecem, Milanom Nikolićem, Big Bandom RTV Slovenija, Vlatkom Stefanovskim, Krunom Špišićem in Theodosiijem Spassovim.

Marko Črnčec (1986) je eden izmed najbolj cenjenih slovenskih spercialistov za sodobno glasbo, ki trenutno deluje med domom in New Yorkom. Prepoznaven je kot multiinstrumentalist, skladatelj, aranžer in producent, ki deluje na področju jazz in pop glasbe. Diplomiral je iz klasičnega klavirja, na Univerzi za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu pa tudi iz jazz klavirja, leta 2009. Leta 2010 je izdal albuma Signal in Moral Exchange, tretji, Devotion (s saksofonistom Markom Shimom, basistom Chrisom Tordinijem in bobnarjem Justinom Brownom), pa se pripravlja na izid pri Whirlwind Recordings. Črnčec je nastopal z glasbeniki, kot so Bob Mintzer, Don Menza, Michael Phillip Mossman, Ron McClure, Luis Bonilla, Gary Chaffee, Damion Reid, Mark Shim, Chris Tordini, Justin Brown, Marco Minnemann, Stjepko Gut, Marcus Gilmore, Armando Gola, Suresh Talwalkar, Jonathan Powell, John Thomas, Chris Jennings, Kenny Grohowski, Gwen Hughes, Stefan Milenkovich, Boško Petrovic, Martin Belič, Andy Hunter, Karmina Šilec, Sharat Shrivastava, Gyan Syngh, Bernhard Schimpelsberger, Karlheinz Miklin, Ewald Oberleitner, Bajsa Arifovska in Stanko Arnold.

Basist, skladatelj, aranžer in producent Robert Jukić je prepoznaven kot izvajalec glasbe različnih žanrov, od klasične do jazzovske in world music, od alternativne do šansona, prav tako pa tradicionalnega bluesa, folka in countyja. Njegove izvedbe najdemo na več kot 50 CD-jih, kar je dokaz njegove univerzalnosti in ustvarjalnosti.
Nastopal je v domovini in tudi v Avstriji, Belgiji, Bosni in Hercegovini, na Češkem, Hrvaškem, v Izraelu, Gruziji, Srbiji, Švici, Ukrajini, Veliki Britaniji, ZDA… Sodeloval je z glasbeniki, kot so Mario Gonzi, Adrien Mears, Owen Hart JR., Oliver Kent, Flip Phillip, Ed Partyka, Martin Reiter, Renato Chicco, Jonathan Blake, Nicole Henry, Antoine Drye, Greg Tardy, Ernesto Simpson, Owen Howard, Howard Curtis, Andy Middleton, Femi Temowo, Deborah Brown, Pietro Iodice, Miles Griffith, Danny Grisset, Sheila Cooper, Steve Klink, Jasper Bloom, Stephane Spira, Dusko Goykovich, Daniele d`Agaro, Tony Pancella, Rob Bargad, European Movement Jazz Orchestra, Generations international youth band, Big Band RTV Slovenija… Robert piše glasbo za različne skupine, pa tudi za filme, multimedijske projekte, performanse in inštalacije, za gledališče ter za pedagoške namene.
Po prvih treh jazz albumih (How About That!?, Phases of One, Jazz for Masses) je nadaljeval z albumom Dobrote iz skrinje zarote, v katerem se spogleduje z western filmi, bluesom in folkom, Operatio Charlie pa se vrača jazzovski tradiciji .Ukvarjal se je tudi s glasbo manj definiranega žanra (album Radio). S tem albumom je razvil koncept multi-žanra, v katerem kombinira jazz, klasiko in world music z namenom oslikavanja zvočne krajine oz. celostne podobe življenja.

Vladimir Kostadinović, bobnar, vodja banda, skladatelj in aranžer, je začel profesionalno igrati bobne že pri 11 letih. Ustanovil je kvartet z Jimmyjem Greenom, Dannyjm Grissettom in Mattom Brewerjem, s katerim je izvajal in posnel lastne skladbe na albumu Course of Events. Trenutno potuje po Evropi s Antonio Farao Triom. Nastopal je z glasbeniki, kot so Antonio Farao, Benny Golson, Till Broenner, Gregory Porter, Seamus Blake, Bob Mintzer, Dusko Goykovich, Joachim Kühn, Franco Ambrosetti, Danny Grissett, Darryl Hall, Jimmy Greene, Vincent Herring, Marcin Wasilewski, Johnny O’Neal, Tony Monaco, Peter King, Bill Ramsey, Vicente Archer, Joe Sanders, Matt Brewer, Benito Gonzales, Donald Smith, Kiyoshi Kitagawa, Eric Lewis, Antoine Drye, Tivon Scott Pennicott, Ben Flocks, Mansur Scott, Joel Holmes, Alegre Correa, Andy Middleton, Chris Jefferson, Rob Bargad, Jonathan Powell, Martin Djakonovski, Eddi Palermo, Flavio Boltro, Max Grosch, Renato Chicco, Fritz Pauer, Andre Heller, Andrea Eckert, Maria Bild, Katharina Strasser, Imre Lichtenberger Bozoki, Kevin Glasgow,Thana Alexa, Sergio Salvatore, Paul Kirby, Oliver Kent, Uli Langthaler, Johannes Strasser, Francesco Angiuli, Mathias Bublath, Tonc Feinig, Peter Herbert, Harry Sokal, Herwig Gradischnig, Christian Havel, Erwin Schmidt, Karl Ratzer, Philipp Nykrin, Daniel Noesig, Gina Schwarz, Julia Siedl, Michael Kroess, Jaka Kopac, Marko Črnčec, Igor Matković, Robert Jukić, Lenart Krečič, Nina Strnad, Blaž Jurčević, Nikola Matošić, Jani Moder, Adam Klem, Jure Pukl, Filip Bulatović, Bojan Turkić, Nikola Stanošević, Marija Blagojević, Meca Ahmetović, Baobab Ensemble, Stefan Pista Bartus, Ljuboš Sramek, Tomas Gajlik, Michael Bugala, Ondrej Stveracek, Robert Ragan, Rado Tariska, Lucia Luzinska, Branko Marković, Aleksandar Jačimović, Ivan Aleksijević, Saša Mutić, Milan Pavković, Milan Nikolić…

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio