Sreda
03. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

AIMAN MUSSAKHAJAYEVA & BEATA ILLONA BARCZA (Kazahstan, Madžarska/Slovenija)

Aiman Mussakhajayeva, violina
Beata Illona Barcza, klavir

Spored:
Edvard Grieg (1843–1907), Violinska sonata št. 3 v c-molu, op. 45
Sergej Prokofjev (1891–1953), Violinska sonata št. 2 v D-duru, op. 94bis
Camille Saint-Saëns (1835-1921), Uvod in rondo capriccioso, op. 28
Maurice Ravel (1875–1937), Ciganka


Kariera Prof. Aiman Mussakhajayeve je odraz pomembnosti vloge, ki jo glasba igra v kulturni diplomaciji. Kot članica vrste cenjenih organizacij, kot so Mednarodna akademija umetnosti, Zveza evropskih konservatorijev, zveza Mednarodnega violinskega tekmovanja P. I. Čajkovskega, Kazahstanske komisije za ženske zadeve, Narodne komisije pri UNESCU in ISESCU se vseskozi trudi za razvoj kulturnih in izobraževalnih izmenjav na svetovni ravni. Njen prispevek k humanitarnemu razvoju Kazahstana in omembe vreden vpliv na svetovno kulturno krajino se odražata v mnogih nazivih in vlogah, ki jih igra v pomembnih mednarodnih organizacijah; tako je UNESCOva ambasadorka in »Umetnica za mir«, “Kazakhstan Yenbek Eri” (Uradna umetnica kazahstanskega ljudstva) ter rektorica Kazaške mednarodne univerze za umetnosti (KazNUA).
Njen boj za človekove pravice seveda ne bi bil tako uspešen, če Aiman ne bi bila izjemna in vrhunska glasbenica. Doma uživa spoštovanje kot redna solistka Kazaške filharmonije, ustanoviteljica Akademije solistov Državnega komornega orkestra in ustanoviteljica ter rektorica Kazahstanske državne akademije za glasbo v Astani. Mednarodno slavo si je prislužila z zmagami na mednarodnih tekmovanjih, ki jih je preprosto preveč, da bi lahko vse našteli, od zmage v Beogradu leta 1976, pa do zmag na mednarodnih tekmovanjih Paganini, Tokyo, Sibelius in Čajkovski. S svojo izjemno glasbeno senzibilnostjo je oplemenitila najbolj eminentne odre sveta, kot so dvorana Carnegie, Lincoln Centre, dvorana Musikverein, Gaveau, Cortot, Santa Cecilia, angleške dvorane Queen Elizabeth, Wigmore in Barbican, ter vrsto drugih. Republika Poljska ji je podelila posebno medaljo za glasbene zasluge poljski umetnosti »Gloria Artis«. V Enciklopedični slovar Univerze v Cambridgeu je vpisana med “Izjemne glasbenike 20. Stoletja”. O njenem mednarodnem ugledu pa priča tudi dejstvo, da je bila prva Kazahstanska umetnica, ki jo je k sodelovanju povabila najuglednejša založba klasične glasbe na svetu, Deutsche Grammophon.

Madžarska pianistka, komorna glasbenica, zmagovalka številnih mednarodnih tekmovanj in korepetitorka Beata Ilona Barcza je v svoji dosedanji karieri spremljala najboljše slovenske soliste. Redno nastopa na recitalih s priznano sopranistko Marianno Váradi v Narodnem gledališču Pécs. V okviru različnih sodobnih glasbenih projektov jo lahko redno poslušamo tudi v Slovenski filharmoniji. S komornimi zasedbami navdušuje občinstva po vsej Sloveniji, Avstriji, Švici, Srbiji in na Hrvaškem. Kot pianistka redno sodeluje na mojstrskih tečajih vrhunskih slovenskih glasbenikov Vasilija Meljnikova, Žige Branka, Roka Zgonca, Lane Trotovšek, Pie Brodnik, Andreja Zupana in drugih predstavnikov cveta slovenske akademske glasbene sredine. Na povabilo Malcolma Bilsona se je udeležila njegovega mojstrskega tečaja fortepiana v Ithaci (ZDA), v Ljubljani pa mojstrskega tečaja za »pedalflügel« Daliborja Miklavčiča. Trenutno je zaposlena kot korepetitorka violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Vstop prost.


Dogodek poteka v okviru Festivala Spectrum.

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio