Petek
21. Junij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

CAMERATA ACADEMICA LJUBLJANA

Karolina Šantl Zupan, flavta
Matej Šarc, oboa
Jože Kotar, klarinet
Zoran Mitev, fagot
Jože Rošer, rog
Miha Rogina, saksofon


Spored:
Tilen Slakan (1993), A sense of the Wind (noviteta)
Aleksandra Naumovski Potisk, Promenada, op. 16 (noviteta)
Richard Strauss (1864–1949), Serenada, op. 7 (prir. Zoran Mitev)
—-
Klemen Leben (1983), Rannoch (noviteta)
Klara Mlakar (1999),  (noviteta)
Jan Triller (2003), Hints (noviteta)
Marko Muni Mihevc (1957), Mirador (noviteta)


Ansambel Camerata Academica, je dinamična zasedba vrhunskih slovenskih glasbenikov, in sicer profesorjev ljubljanske Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in članov orkestra Slovenske filharmonije. Zasnova ansambla izhaja iz želje po umetniškem sodelovanju vrhunskih pedagogov in profesionalnih glasbenikov, ki svoje pedagoško delo nadgrajujejo z umetniškimi projekti. Zasedba se spreminja, prilagaja na programsko zasnovo vsakokratnih posameznih projektov, saj Camerata Academica poustvarja dela za različne komorne sestave, ki vključujejo godalne in pihalne instrumente ter črpa tako iz svetovne kot slovenske ter starejše in najnovejše literature. Skratka, raznolikost in prilagodljivost sestava omogočata izvajanje izredno širokega repertoarja komorne glasbe. Njihovi nastopi slovijo po domišljenih programskih zasnovah, tehnični dovršenosti in izrednem glasbenem izrazu. Tokrat nastopajo v obliki pihalnega seksteta. Ker pa to ni standardna zasedba pihal, program v veliki meri temelji na sodobnejših delih, ki od izvajalcev zahtevajo še posebno tehnično dovršeno izvedbo, dober občutek za skupno muziciranje in prepričljivo odrsko projekcijo, zato nas bodo tokrat pogostili s kar šestimi novitetami izpod peres Slovenskih skladateljev različnih generacij. Od teh je bila skladba Promenada znane slovenske skladateljice Aleksandre Naumovski Potisk napisana že leta 2022, izvedena in nagrajena v tujini, tokrat pa bo krstno zaigrana še v Sloveniji.

Izredna flavtistka Karolina Šantl Zupan je že v času študija prejela več prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, vključno s prestižno Prešernovo nagrado. Svojo profesionalno kariero je začela v orkestru Slovenske filharmonije. Sodelovala je z orkestrom Opere in baleta v Ljubljani, s simfoničnim orkestrom iz JuJu-ja (Južna Koreja) in Nurnberga ter Zagrebškimi solisti. Kot solistka in komorna glasbenica ter članica mednarodnega kvarteta flavt 4Syrinx je izdala osem zgoščenk. Danes je redna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani in Zagrebu. 

Pred odhodom na študij v tujini je oboist Matej Šarc že igral kot solist pri Simfonikih RTV Slovenija. V Nemčiji je sodeloval pri Mladi nemški filharmoniji in Freiburških filharmonikih, po vrnitvi pa se je zaposlil v Slovenski filharmoniji sprva kot oboist solist, nato kot vršilec dolžnosti direktorja, in končno direktor s polnim mandatom in umetniški vodja. Je ustanovni član pihalnega kvinteta Slowind ter istoimenskega festivala sodobne glasbe. Je tudi profesor na glasbenem Konservatoriju in na Glasbeni akademiji v Ljubljani.

Klarinetist in pedagog Jože Kotar je bil solo klarinetist v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije, zdaj je redni profesor za klarinet na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani in solo klarinetist v orkestru Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Kot solist, komorni glasbenik in član različnih komornih sestavov nastopa doma in v tujini (Evropa, ZDA, Južna Amerika …), vodi seminarje za klarinet in komorno igro (Hrvaška, Srbija, Italija, Madžarska, Belgija, Izrael, Brazilija) ter sodeluje v žirijah mednarodnih tekmovanj. Posnel je enajst zgoščenk. Od leta 2007 vodi Delavsko godbo Trbovlje.

Fagotist Zoran Mitev je študiral na Akademiji za glasbo in Visoki šoli za glasbo in scensko umetnost v Gradcu, katere senat mu je podelil posebno priznanje. Prejel je tudi dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo. Je član pihalnega kvinteta SLOWIND, tria Pro musica nova, Pihalnega tria Slovenske filharmonije ter tria OFF. Doslej je krstno izvedel več kot štirideset solističnih in komornih del slovenskih in tujih skladateljev.

Jože Rošer je solo hornist Slovenske filharmonije in docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je tudi diplomiral. Študiral je še na Mozarteumu in Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu. Prejel je dve študentski Prešernovi nagradi: s trobilnim ansamblom Akademije za glasbo in s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Sodeloval je s številnimi mednarodnimi orkestri.

Miha Rogino je revija The Sax oklicala za najboljšega saksofonista generacije. Študiral je v Ljubljani, na prestižnem pariškem konservatoriju in glasbeni univerzi Eastman v ZDA. Zaključil je tudi študij orkestrskega in zborovskega dirigiranja na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. Je profesor saksofona in prodekan na Akademiji za glasbo, nastopa kot solist in dirigira priznanim orkestrom.

Koncert poteka na Praznik glasbe – Fête de la musique.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanja GenLan, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom na prizorišču. Rezervacije niso mogoče.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio