Petek
16. Avgust
ob 20.30
Gornji trg - Ljubljana

DANIEL CACCIA & EUROPEAN TRIO (Hrvaška, Nizozemska, Slovenija)

Daniel Caccia, vokal
Ratko Zjaca, električna kitara
Luka Herman Gaiser, kontrabas
Joze Zadravec, bobni


Hrvaški pevec Daniel Caccia ni le prejemnik nagrade album leta Porin, temveč je bil nominiran tudi za prestižno nagrado Echo Jazz Awards. Že kot vokalista pri Nemškem državnem jazz orkestru, ga je revija DownBeat razglasila za Najboljšega mladega pevca 2013. Svojo kariero je začel kot študent klasičnega klavirja na Konservatoriju v Frankfurtu na Majni. Nato se je izobraževal na uglednem jazzovskem Konservatoriju v Gradcu. Diplomiral in magistriral pa je tudi na Inštitutu za Jazz Univerze v Gradcu. Poleg zasedbe Daniel Caccia & Organ Trio poje tudi v drugih sestavih, kot sta big banda latvijskega radia in Sigi Feigl.

Kitarist Ratko Zjaca se je v mladosti navduševal tako nad eklektičnimi zvoki Jimija Hendrixa, kot urejenostjo J. S. Bacha. Z leti je iz te glasbene širine oblikoval raznolik svojstven jazzovski izraz, ki močno presega standardno saksofonistično frazeologijo. Ko je diplomiral na Univerzi v Zagrebu, se je po znanje napotil še na Konservatorij v Rotterdamu. Končal je tudi New York School of Music, vmes pa vseskozi obiskoval individualne ure pri velikanih sodobnega jazza Joju Passu, Jimu Hallu, Patu Methenyju, Micku Goodricku, Miku Sternu, Bobu Brookmayerju, Johnu Abercrombyju in drugih. Posnel je vrsto albumov, na katerih so z njim igrali Benny Bailey, Randy Brecker, Gary Peacock, Reggie Workman, John Pattituci, Al Foster, Steve Gadd, Miroslav Vitous, Ron Carter in drugi. Za svoje dosežke je prejel vrsto nominacij in mednarodnih nagrad.

Odlični kontrabasist Luka Herman Gaiser se je mojstril na različnih glasbenih delavnicah priznanih jazzovskih glasbenikov, kot so David Hazeltine, Peter Washington, Louis Hayes, Barry Harris. Pogosto ga vabijo k sodelovanju z vrhunskimi glasbenimi skupinami in glasbeniki, kot so Rob Bargad, Daniel Sadownick, Don Menza, Kirk Lightsey, Gary Smulyan, Kevin Mahogany, Bernd Reiter, Goran Alachki, Denise King, Nicole Herzog, Jim Rotondi, Olivier Temime, Helmut Kagerer, Olivier Hutman, projekt Essaouira ter Tango Compas z violinistom Stefanom Milenkovićem in znanim slovenskim harmonikarjem Markom Hatlakom. Redno gostuje po Nemčiji, Avstriji, Švici in južni Evropi.

Tolkalist in bobnar Jože Zadravec je študiral pri prof. Erichu Bachträglu in prof. Klemensu Marktlu na avstrijskem Državnem konservatoriju v Celovcu. Vseskozi se je izpopolnjeval tudi na izobraževalnih delavnicah (Gregory Hutchinson, Willie Jones III, Billy Hart, Jimmy Cobb, Gary Bartz, Bob Mintzer, Armen Donelian, Don Menza). V svoji obsežni karieri je sodeloval z mnogimi izjemnimi jazzovskimi glasbeniki, kot so Simone Zanchini, Ton Risco, Martin Gjakonovski, Primož Grašič, Vid Jamnik, Vasko Atanasovski, Maja Keuc, Aleksandra Ilijevski, Elda Viler in mnogimi drugimi. Igral je na mnogih večjih evropskih jazzovskih in drugih glasbenih festivalih. Poleg razgibanega koncertnega udejstvovanja se Jože Zadravec posveča tudi poučevanju, od leta 2017 uči bobne ter ritem in branje na jazzovskem oddelku Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru.


Prost vstop.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio