Ponedeljek
08. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

GODALNI KVARTET ARON (Avstrija)

Ludwig Müller, violina
Barna Kobori, violina
Georg Hamann, viola
Christophe Pantillon, violončelo

Gostja: Yui Futaedo, sopran


Spored:
Arnold Schönberg (1874 – 1951), Godalni kvartet št. 2, op.10
Bedřich Smetana (1824–1884), Godalni kvartet št. 1 v e-molu »Iz mojega življenja«


Eminentni dunajski kvartet Aron štejemo med najboljše zasedbe, specializirane za opus Druge dunajske šole. Za posnetek celotne zbirke Schoenbergovih del za godalni kvartet je prejel nagrado Pasticcio avstrijskega radia Ö1, mediji pa so zbirko razglasili za enega najboljših albumov komorne glasbe 20. stoletja. Zato seveda s programom obeležujejo letošnji obletnici rojstev Arnolda Schönberga in Bedřicha Smetane.

Zasedba je mednarodno priznana in žanje uspehe po vsem svetu, nastopa v znamenitih dvoranah, kot so Carnegie Hall v New Yorku, Wigmore Hall v Londonu in Konservatorij Čajkovskega v Moskvi ter na najpomembnejših mednarodnih festivalih, kot so Dunajski festivalski tedni, Mednarodni festival godalnih kvartetov v Pragi, Beneški bienale, Schoenberg, Klangbogen, Cervantino, Kuhmo, Stresa, Enescu Berlin, Carinthischer Sommer idr. Na pobudo centra Arnold Schoenberg je kvartet na Dunaju organiziral tudi lastne koncertne cikle s programi skladb 18., 19. in 20. stoletja.

Mednarodno priznana operna in oratorijska pevka ter prejemnica štipendije École Normale de Musique de Paris, Yui Futaedo, je osvojila več mednarodnih tekmovanj. Bila je nagrajenka Mednarodnega tekmovanja umetniške pesmi v Gordesu in Mednarodnega tekmovanja francoske melodije v Toulousu, osvojila je prvo nagrado na Mednarodnem glasbenem tekmovanju v Parempuyreju, tretjo nagrado na Mednarodnem tekmovanju v Beziersu in Mednarodnem tekmovanju v Baslu. Njen koncert v Opéra Théâtre Clermont-Ferrand v Franciji je prejel najvišje pohvale kritikov. V okviru letošnjega sodelovanja Spectrum-Imago smo navdušeni, da lahko v kontekstu izvrstnega in mednarodno priznanega Aron Kvarteta njen brezhibni glasbeni izraz predstavimo še v Sloveniji.


Vstop prost.


Dogodek poteka v okviru Festivala Spectrum,

 

 

Koncert je podprl:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio