Sreda
28. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej (City Museum) - Ljubljana

MARKO HATLAK & FRANC ŽIBERT – HARMONIKART

Franc Žibert, harmonika
Marko Hatlak, harmonika

Spored:
Johann Sebastian Bach (1685–1750), Koncert za dva klavirja v C-duru, BWV 1061
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791), Fantazija v f-molu za mehanske orgle, K. 594
Domenico Scarlatti (1685–1757), Sonata v e molu,
Domenico Scarlatti (1685–1757), Sonata v d molu
Marko Hatlak (1980), Harmagong
Astor Piazzolla (1921–1992)
Smrt angela
Pozaba
Balet tango


Na koncertu bosta združili moči slovenski legendi starejše in mlajše generacije klavirske harmonike, Franc Žibert in Marko Hatlak, ki ju veže posebna zgodovina: Hatlak je svojo glasbeno pot začel prav kot Žibertov učenec.

Marko Hatlak je nedvomno eden najbolj znanih slovenskih harmonikarjev svoje generacije. V bogati koncertni karieri je izvedel samostojno turnejo po ZDA, kot solist pa je igral s simfoničnim orkestrom Moskovske filharmonije, orkestrom Jenske filharmonije, z Big Bandom RTV Slovenije, in s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Bil je član naših najbolj znanih zasedb, od mednarodno priznane zasedbe Terrafolk pa do Distango, Marko Hatlak & Funtango, Stefan Milenkovič ter Marko Hatlak in Ars tango, ki so se proslavile tako doma kot v tujini. V svojem igranju pogosto združuje prvine etno glasbe z drugimi žanri, zlasti klasično glasbo (Projekt Tango za Rachmaninova, Marko Hatlak in Funtango v sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana). Igral je pod taktirkami dirigentov En Shaa, Davida De Villiersa in Marka Letonje ter si v svoji razgibani karieri oder delil s svetovno znanimi solisti, kot so Stefan Milenkovich, Vlatko Stefanovski, Stefan Hussong in Tommy Emmanuel ter izjemnimi slovenskimi glasbeniki, med njimi Iztokom Mlakarjem, Matejem Bekavcem, Mojco Zlobko, Karmen Pečar Koritnik in Ireno Preda.

Franc Žibert je svojo harmonikarsko kariero začel že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je prejel prvo nagrado na zveznem (Jugoslavija) tekmovanju v Puli. Takrat so nastali tudi njegovi prvi posnetki na Radiu Ljubljana. Leta 1980 je v Cankarjevem domu v Ljubljani izvedel prvi koncert s harmoniko v resni glasbi v Sloveniji. Sodeloval je z uglednimi glasbeniki, kot so Tomaž Lorenz, Jerko Novak, Slavko Goričar, Istvan Römer idr. Med številnimi skladatelji, ki so mu posvetili skladbe, so Jani Golob, Primož Ramovš, Lojze Lebič, Pavel Mihelčič, Pavel Šivic, Aldo Kumar. V svoji karieri je posnel številne albume in individualne skladbe za RTV Slovenija, Süddeutsche Rundfunk Karlsruhe in Stuttgart SWR. Kot solist in član različnih ansamblov je nastopal v številnih Evopskih državah, Kanadi, Izraelu in Tuniziji. Izvedel je več kot 50 krstnih del za harmoniko solo ali v različnih komornih zasedbah. Od leta 1984 stalno živi v Nemčiji, kjer je bil od leta 1988 do 2016 docent na konservatoriju v Karlsruheju. Kot dirigent vodi harmonikarski orkester v Mössingenu, ki ima več kot 60-letno tradicijo.


Vstop prost.

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio