Sreda
24. Julij
ob 20.30
Avditorij Furlanske Kulture, Gorica IT

FESTIVAL PREČKANJA – SCONFINAMENTI: OTVORITVENI KONCERT (Slovenija/Italija, Izrael/Nemčija, J. Koreja)

Alexander Gadjiev, klavir
Ido Ramot, klavir
Jonghwa Park, klavir


Spored:
Ludvik van Beethoven (1770–1827), Eroica variacije, op. 35
Jonghwa, Park (1995) & Ido Ramot (1994), Improvizacija na dveh klavirjih
Frédéric Chopin (1810–1849), Herojska poloneza, op.53

***

Jonghwa Park, Solo improvizacija
Alexander Gadjiev (1994) & Ido Ramot, Improvizacija na dveh klavirjih
Alexander Gadjiev, Ido Ramot, & Jonghwa Park, Improvizacija na dveh klavirjih
Maurice Ravel (1975–1937), Valček (prir. za dva klavirja šestročno)


Letos z neponovljivim koncertom treh pianističnih virtuozov svetovnega slovesa otvarjamo naš najnovejši Festival Prečkanja-Sconfinamenti. Festival je plod novorojenega čezmejnega in medregijskega sodelovanja treh pomembnih kulturnih organizacij, ki se med seboj odlično dopolnjujejo: Glasbene matice v Furlaniji Julijski Krajini, ene najstarejših lokalnih profesionalnih glasbeno-izobraževalnih institucij v italijanski Gorici, mladega in svežega zavoda Somestje ter Ustanove Imago Sloveniae, ene osrednjih slovenskih kulturnih organizacij z bogatimi izkušnjami iz organizacije mednarodnih projektov ter razvejano mednarodno kulturno mrežo. Medregijska narava festivala se tako izraža v sami organizaciji festivala, mednarodnem naboru nastopajočih virtuozov ter sodelovanju z že uveljavljenimi mednarodnimi festivali resne glasbe, kot sta čedadski Mittelfest in Festival di Portogruaro.
Ars longa, vita brevis“, se glasi star latinski pregovor in prav z zavedanjem, da je umetnost večna, gradimo Festival Prečkanja – Sconfinamenti s pogledom usmerjenim v prihodnost. Ker je za zagotavljanje kontinuitete nujno vzgajati generacije, ki bodo projekt izvajale v prihodnosti, festival vključuje tudi izobraževalno komponento v obliki mojstrskega tečaja. Sintezo sedanjosti in prihodnosti bodo utelešali tudi zaključni koncerti vrhunskih udeležencev mojstrskega tečaja, ki si bodo oder delili z vrhunskimi uveljavljenimi kolegi. V koraku s prihajajočo generacijo virtuozov pa je tudi vključevanje elementov klasične improvizacije, ki vse bolj povezuje resno glasbo z duhom časa in ji vrača relevantnost v širšem glasbenem žanrskem kontekstu.
V okviru Festivala se bo, poleg mojstrskih tečajev klavirja in improvizacije pod vodstvom programskega vodja, goriškega pianističnega zvezdnika in ambasadorja GO! 2025, Aleksandra Gadjieva ter ostalih mojstrov od 24. 7. do 4. 8. zvrstila serija vrhunskih koncertov v slovensko-italijanski medregiji, in sicer v Novi Gorici, Gorici, Čedadu, Portogruaru in Ljubljani.


Klavirski virtuoz Alexander Gadjiev je poosebljena nadnacionalnost. Rojen v mednarodno družino v Gorici, mestu, ki združuje dve državi, je kmalu razvil izredno naravno sposobnost vpijanja in predelovanja različnih glasbenih slogov in jezikov. Kot solist z orkestrom je prvič nastopil pri devetih letih, pri desetih pa izvedel prvi samostojni klavirski recital. Pri sedemnajstih letih je z odliko diplomiral in zmagal na prestižnem klavirskem tekmovanju najbolj nadarjenih mladih glasbenikov Italije, Premio Venezia. Zatem je neustavljivo zmagoval na najvidnejših klavirskih tekmovanjih sveta: Mednarodno javnost je nase opozoril leta 2015, ko je prejel prvo nagrado in nagrado občinstva na prestižnem trienalnem mednarodnem tekmovanju Hamamatsu na Japonskem, in to leta 2017, ko je žiriji predsedovala legendarna Martha Argerich. Leta 2018 je zmagal na prestižnem tekmovanju Svetovni mojstri klavirja v Monte Carlu. Med leti 2019 in 2022 je bil BBC-jev umetnik nove generacije (BBC New generation Aritst), vmes pa poleti 2021 osvojil prvo in več drugih nagrad na Mednarodnem pianističnem tekmovanju v Sydneyju, nato pa je osvojil še drugo mesto in nagrado za najboljšo poustvaritev sonate na 18. Chopinovem tekmovanju v Varšavi. Sydneyjsko tekmovanje mu je odprlo pot na največje odre južne poloble – tako je leto 2022 veličastno sklenil z več kot trimesečno turnejo po Avstraliji in Daljnem vzhodu, leta 2023 opravil turnejo po Japonskem. Letos pa se je posvetil koncertiranju po Evropskih glasbenih središčih in programskemu vodenju in vzpostavljanju našega novega mednarodnega Festivala Prečkanja – Sconfinamenti.

Nemško-izraelski pianist Ido Ramot igra pomembno vlogo pri trendu oživljanja izgubljene umetnosti improvizacije v klasični glasbi, ki jo vpleta v lastne stvaritve, solistične koncerte ter mojstrske tečaje. Kot čudežni otrok se je javnosti predstavil že pri rosnih devetih letih, ko je kot solist zaigral s Simfoničnim orkestrom iz Johannesburga. Nato pa kariero v hitrem tempu nadaljeval, saj je nemudoma začel sodelovati z najboljšimi orkestri Izraela, Italije in Francije. Tudi s solo recitali gostuje po svetu, saj je doslej napolnil prizorišča v Nemčiji, Španiji, Italiji, skandinavskih državah, v Mali Aziji in Združenih državah Amerike, in to na odrskih deskah prestižnih ustanov, kot je npr. Berlinska filharmonija. Pogosto ga vabijo, naj igra tudi za različne nacionalne televizijske in radijske hiše evropskih držav. Tudi nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih mu ne manjka, saj je najvišja mesta zasedel na Tekmovanju iz klavirja Maria Canals v Barceloni, Evropskem tekmovanju iz klavirja v Bremnu, kakor tudi na mednarodnem tekmovanju “Les Etoiles du Piano” (Zvezde klavirja) v Lillu. Kot zmagovalec avdicij za “L’europe du Piano” je v okviru Touluškega festivala “Piano Aux Jacobins” intenzivno koncertiral po vsej Evropi.

V Busanu rojeni pianistični improvizator, virtuoz in skladatelj Jong-hwa Park je s svojimi inovativnimi nadžanrskimi improvizacijskimi koncerti pretresel svetovno klasično glasbeno okolje. Leta 2022 je postal prvi »Stomp Music vzhajajoči umetnik« in istega leta otvoril prvi improvizacijski klasični koncert v Južni Koreji. Serijo zgodovinsko prelomnih dogodkov je nadaljeval s koncertom, ki je raziskoval kronološko sosledje improvizacije, od predbaročnih obdobij do sodobnosti. Leta 2023 sta mu Drawing Music in Hermann Art Hall za inovativne improvizirane suite na temo Hessejevega Demiana podelila naziv Goreči! Umetnik (Burning Up! Artist). Na povabilo Koncertne hiše in južnokorejskega so-pionirja improvizacije Changsooja Parka, se je poglobil v projekt ‘Thanateros’ (smrt in življenje), s katerim je usmeril svetovno pozornost v svobodno klasično improvizacijo. Tudi bolj standardne, če hočete preprostemu poslušanju prijazne vsebine, mu niso tuje. V tem kontekstu je v zadnjem času navdušil s koncertom ‘Narava zvoka’v sloviti dvorani MEG Art Hall in s projektom na temo impressionizma, filmske glasbe, in modalne ter svobodne improvizacije ‘Sorigrim I’. Svoj prvenec ‘Heroes’ je izdal pri založbi Sony records, svojo drugo ploščo – interpretacijo znanih južnokorejskih otroških pesmi ‘Nunaya’ pa pri založbi Universal records. Je profesor na Fakulteti za glasbo pri Državni univerzi v Seulu.


Vstop prost.


Donator:

 

V sodelovanju s:
 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio