Sreda
17. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

PAUL GULDA (Avstrija)

Paul Gulda, klavir


Spored:

Johann Sebastian Bach (1685-1750), Dobro temperiran klavir v kombinaciji s Fitzwilliamovo knjigo virginalov (Anglija, 1615)
Ludwig van Beethoven (1770–1827), Sonata za klavir št. 14 v cis-molu, op. 27, št. 2 (Sonata v mesečini)
Claude Debussy (1862–1918), Drugi, četrti in peti preludij iz Preludijev: Knjiga I
Aleksander Nikolajevič Škrjabin (1872–1915), Vers la flame, op. 72
Friedrich Gulda (1930–2000), Variacije na Light My Fire


Paul Gulda, ki se je rodil na Dunaju leta 1961, se je klavir pričel učiti pri osmih letih. »Moji prvi učitelji so bili jazzovski pianisti: Fritz Pauer in Roland Batik; moj oče, Friedrich Gulda, ki me je navdahnil s svojo absolutno predanostjo glasbi; Leonid Brumberg, dolgoletni asistent velikemu Heinrichu Neuhausu, ki me je naučil temelje ruske šole; in Rudolf Serkin, ki mi je podaril darilo prave dobrote in podpore v glasbenem svetu. Poskušam črpati iz vsega tega in po svojih sposobnostih iti še dlje.«

Paul Gulda deluje kot solist, komorni glasbenik, improvizator in skladatelj. Ustvaril in koproduciral je več projektov, ki združujejo glasbo in literaturo, včasih tudi slikarstvo. Živo se zanima za zgodovino, kar se denimo kaže v njegovem projektu v sodelovanju z bratislavsko zasedbo Ciganski diabli, ki osvetljuje vpliv romske glasbe na Haydna ter Liszta, ali pa v njegovem umetniškem prispevku ob komemoraciji osvoboditve koncentracijskega taborišča v Mauthausnu leta 1999. Spozna se tudi na dunajsko ljudsko glasbo in improvizira po jazz klubih. Od leta 1998 poučuje na raznih mojstrskih tečajih, med letoma 2001 in 2003 je bil gostujoči profesor na dunajski Univerzi za glasbo. Med mnogimi priznanimi glasbeniki in glasbenicami, s katerimi je Gulda sodeloval, naj omenimo pianistko Martho Argerich, Chicka Coreo, japonskega jazzovskega pianista Makota Ozona, Kvartet Hagen, igralca na beirutski oud Marwana Abadoja (ki se mu Gulda pridruži na čembalu), dirigente Zubina Mehto, Kurta Masurja, Jehudija Menuhina, Dunajski filharmonični orkester in Japonski filharmonični orkester. Paul je tudi snemal za različne glasbene založbe.


Vstop prost.


V sodelovanju z

© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio