Sobota
24. Avgust
ob 10.30
PETER IN VOLK V ŽIVALSKEM VRTU (10.30 in 17.30)

PETER IN VOLK V ŽIVALSKEM VRTU (10.30 in 17.30)

Orkester Slovenske filharmonije

Dirigent: Mitja Dragolič


Spored:

Sergej Prokofjev (1891–1953), Poročnik Kiže, IV Trojka

Sergej Prokofjev (1891–1953), Peter in volk (glasbena pravljica za recitatorja in orkester), op. 67
Peter, godala
volk, rogovi
ptičica, flavta
račka, oboa
mačka, klarinet
dedek, fagot
lovci, pihala


Tudi letos Imago Sloveniae v sodelovanju s Slovensko filharmonijo, ZOO Ljubljana in Zavarovalnico Vita pripravlja čaroben koncert v neponovljivem ambientu Živalskega vrta Ljubljana. Komorna zasedba Orkestra Slovenske filharmonije bo z glasbeno pravljico Peter in Volk obeležila tudi prenovo volčje ograde, ki jo ob svoji 75. obletnici načrtuje Živalski vrt Ljubljana.

Ko se je Sergej Prokofjev leta 1936 vrnil v Rusijo, so ga sorojaki že poznali, saj so njegove skladbe v domovini izvajali ves čas, ko je ta uspešni pianist in skladatelj živel v ZDA in zahodni Evropi. S svojim slogom v rusko kulturo vnašal sodobne, celo radikalno moderne tokove pri tem pa se držal stroge klasicistične forme.

Glasbeno pravljico Peter in volk je zložil po naročilu direktorice Centralnega otroškega gledališča v Moskvi, Natalije Sats, ki je želela otrokom približati posamezna glasbila orkestra in jih naučiti prepoznavati različne tonalitete. Zato so v delu predstavljene prav vse družine orkestrskih glasbil. Ker je bil nezadovoljen z libretom takrat znane avtorice otroških del Antonie Sokolovske o mladem pionirčku Petru, ki se za pravico postavi proti odraslemu, je besedilo napisal kar sam. Za osrednjo temo si je izbral zmago človeka nad divjino in jo ponazoril skozi zgodbo o pustolovskem pionirčku Petru in njegovem pogumnem boju z volkom. Klavirsko partituro je pripravil v manj kot tednu dni, orkestracijo pa je zaključil devet dni zatem, 24. aprila 1936.

Komorno zasedbo, ki bo delo izvedla, tvorijo člani Orkestra Slovenske filharmonije, institucije, katere začetki segajo v leto 1701, ko je bila ustanovljena Academia Philharmonicorum. V času razsvetljenstva in razcveta meščanstva je njeno delo prevzela Filharmonična družba (1794), ki je slovela kot ena bolje organiziranih v srednji Evropi. Njeno častno članstvo so med drugim sprejeli Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Niccolò Paganini in Johannes Brahms. Orkester Slovenske filharmonije danes ponuja raznolike abonmajske cikle, ki vključujejo standardni orkestrski repertoar 18. in 19. stoletja ter tudi najsodobnejšo glasbo in glasbo starejših slogovnih obdobij, s čimer glasbeniki dokazujejo svojo vsestranskost. Njeno visoko kakovost in močno tradicijo so lahko spoznala tudi tuja okolja – v zadnjih desetletjih so turneje in gostovanja Orkester Slovenske filharmonije vodili v najprestižnejše dvorane in na odmevne festivale po celem svetu. Slovenska filharmonija se danes še zlasti predano posveča mladim poslušalcem in družinam. Koncerti Družinskega abonmaja (ciljno občinstvo tvorijo otroci od šestega leta dalje ter seveda starši) so osmišljeni in iskrivi koncerti, na katerih mladi poslušalci in njihovi spremljevalci slišijo čarobni zvok filharmoničnega orkestra ter filharmoničnega zbora.


Vstopnina je zajeta v plačilu vstopnice za Živalski vrt, razen 24. 8. popoldne, ko bo za abonente Slovenske filharmonije od 16h dalje vstop prost.

Koncert bo potekal v okviru dogodka zavarovalnice Vita v Živalskem vrtu v Ljubljani. Kot vsako leto bodo skupaj z Živalskim vrtom predstavili zanimiv in pester program, na katerem se bodo otroci naučili veliko o zvereh, med katere spada tudi volk.


V sodelovanju s:
    

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio