Ponedeljek
17. Junij
ob 20.30
Stolnica sv. Nikolaja - Ljubljana

POJOČI DEČKI AUGSBURŠKE STOLNICE (Nemčija)

Dirigent: Reinhard Kammler


Spored:

Johannes Mangon (1525–1578)
Salve Regina, za štiri glasove

Ludwig Senfl (1486–1542)
Quis dabit oculis, za štiri glasove

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525–1594)
Kyrie, Sanctus in Benedictus iz maše Tu es Petrus, za osem glasov

Gregorio Allegri (1582–1652)
Miserere, za štiri do devet glasov

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 225, za osem glasov

William Byrd (1540–1623)
Miserere, za pet glasov

Pierre de la Rue (1452–1518)
Kyrie, Sanctus in Benedictus iz Maše za umrle (Missa pro defunctis), za štiri glasove

Orlando di Lasso (1532–1594)
Tui sunt coeli, za osem glasov

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525–1594)
Jubilate Deo, za osem glasov


Nemški kulturni prostor se ponaša z izjemno tradicijo deških zborov. Med najimenitnejše  sodijo tudi Pojoči dečki augsburške stolnice, ki jim bomo prisluhnili v sporedu sakralne renesančne polifonije (med drugim v znameniti Allegrijevi poznorenesančni stvaritvi) ter v Bachovem motetu.

Stolni deški pevci so v Augsburgu dokumentirani že leta 1439 v povezavi z izvajanjem gregorijanskega repertorija. Danes delujoči zbor, ustanova augsburške škofije, je nastal leta 1976 na pobudo Reinharda Kammlerja. Ob sodelovanju pri zahtevno zasnovanem glasbenem bogoslužju v augsburški katedrali se pevci zelo uspešno vključujejo v mednarodne tokove vrhunske profesionalne poustvarjalnosti. Z augsburškimi Pojočimi dečki sodelujejo dirigenti, kot so Thomas Hengelbrock, Kent Nagano, Mariss Jansons, Daniel Harding, Fabio Luisi, Manfred Honeck, Bernard Haitink in Valerij Gergijev. Deški solisti redno nastopajo na uglednih festivalih, med drugim na Slavnostnih igrah v Schwetzingenu in na Baltskem festivalu v grajskem gledališču v Drottningholmu, pa tudi na velikih opernih odrih (Bavarska državna opera, düsseldorfska Nemška opera na Renu, strasbourška Nacionalna opera na Renu). Posebno intenzivno je zbor povezan z münchenskim glasbenim življenjem, saj je reden gost v projektih Bavarskega radia, bodisi v Filharmoniji kulturnega centra Gasteig, v Herkulovi dvorani rezidenčnega kompleksa ali v Gledališču princa regenta. Med nedavnimi uspehi omenimo poustvarjalni delež v Mahlerjevi Osmi simfoniji z Münchenskimi filharmoniki pod vodstvom Valerija Gergijeva (februarja letos v Pariški filharmoniji) in majski nastop v Brittnovem Vojnem requiemu, izvedenem v Münchu in Linzu s Pariškim orkestrom pod vodstvom Daniela Hardinga.

Pojoči dečki augsburške stolnice koncertirajo po vsej Nemčiji in v številnih evropskih državah. Koncertne turneje so jih popeljale na Japonsko, v Kanado, Ekvador, Južno Afriko in v Združene države Amerike. Peli so tudi za nemškega predsednika Joachima Gaucka na koncertu v gradu Bellevue (predsedniška rezidenca), v Vatikanu pa za papeža. Leta 2016 so prvič gostovali na Kitajskem in v tamkajšnjih dvajsetih vodilnih dvoranah poželi velikanski uspeh.

Posneli so številne plošče za ugledne založbe, kot so Deutsche Grammophon, Harmonia mundi in EMI. Njihov posnetek Mahlerjeve Tretje simfonije, ki je nastal s Simfoničnim orkestrom in zborom Bavarskega radia pod vodstvom Bernarda Haitinka, je prejel nagrado revije BBC Music v kategoriji posnetek leta (2018). Ponašajo se tudi s sodelovanjem v snemalnem podvigu Bach333, doslej najcelovitejši zbirki posnetkov Bachovih del, ki jo je oktobra lani izdala založba Deutsche Grammophon v sodelovanju z Bachovim arhivom v Leipzigu.

Reinhard Kammler je študiral na augsburškem Konservatoriju Leopolda Mozarta in na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Še kot študent je ustanovil zbor Pojoči dečki augsburške stolnice. Leta 1982 se je z njim uvrstil med zmagovalce tekmovanja nemških zborov v Kölnu in prejel štipendijo Nemškega glasbenega sveta. Postal je organist augsburške stolnice, leta 1995 pa so ga imenovali za glasbenega vodjo (stolni kapelnik). Z deškim zborom vsako leto izvede med drugim Bachov Božični oratorij, za veliko noč pa izmenoma Janezov oziroma Matejev pasijon. Za svoje delo s Pojočimi dečki augsburške stolnice je prejel številna odlikovanja, med drugim papeški viteški red sv. Silvestra in red Zvezne republike Nemčije za zasluge.


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2019. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio