Četrtek
18. Julij
ob 20.30
Ljubljanska stolnica (Ljubljana Cathedral) - Ljubljana

SALZBURŠKI DEŽELNI PIHALNI ORKESTER (Avstrija, Slovenija, Nemčija)

Gregor Kovačič, dirigent
Martin Belič, flavta solo

Spored:
Johann Sebastian Bach (1685-1750), Tokata in fuga v d-molu, BWV 565 (prir. Gregor Kovačič)

Joaquin Rodrigo (1901-1999), Fantazija za plemiča, (prir. za flavto solo Gregor Kovačič)

Richard Strauss (1864-1949), Žlahtni meščan, op.60 (prir. Gregor Kovačič)


Gregor Kovačič, danes glavni dirigent Salzburškega deželnega orkestra (SLBO), Pihalnega orkestra Laibach in Pihalnega orkestra Železarjev Ravne na Koroškem, je že v času magistrskega študija asistiral prof. Janu Coberu pri delu z Mladinskim pihalnim orkestrom Evropske unije in Univerzitetnim orkestrom Maastricht-Tilburg. Danes dirigira mnogim znanim zasedbam in vodi profesionalne orkestre v Luksemburgu, Nemčiji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Dirigiral je orkestru praške filharmonije, znanemu Kraljevemu simfoničnemu orkestru belgijske garde, in sodeloval s Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden ter simfoničnim orkestrom Simón Bolívar. Vodil je simfonični orkester JSO, redno pa gostuje tudi kot dirigent vsesplošno priznanega Slovenskega policijskega orkestra. V sezoni 2024/2025 bo dirigiral Orkestru slovenske filharmonije. Redno gostuje na najpomembnejših evropskih festivalih, kot so Salzburški festival, Festival Lent, Festival Ljubljana, Promenadnih koncertih v Innsbrucku in mednarodnem festivalu Imago Sloveniae. Ima številne nagrade in priznanja z mednarodnih in državnih tekmovanj.

Večkratni mednarodno nagrajeni flavtist Martin Belič je za svoje izjemne glasbene dosežke prejel plaketo Dr. Romana Klasinca. Na mednarodnem tekmovanju »Intermusica Birkfeld 2009« in Theobalda Böhma leta 2011 v Münchnu zmagal v svoji kategoriji in na celotnem tekmovanju. Ravno na tekmovanju Theobalda Böhma je danes že nekaj let tudi član in predsednik strokovne žirije. Redno gostuje v bavarskem opernem orkestru, radijskem orkestru iz Kölna (Nemčija), v pihalnem orkestru Univerze Mozarteum Salzburg, v Salon orkestru Tibor Jonas, Bavaria Classic – Residenz Solisten, Bach – Orkestru München in kot solo flavtist pri Würtenbergischen Kammerorchester ter Münchenskem radijskem orkestru. Kot je zapisal glasbeni kritik Marijan Zlobec: »Martin Belič nadaljuje veliko tradicijo slovenskih koncertnih flavtistov v zadnjega pol stoletja – od Borisa Čampe in Irene Grafenauer do sodobnosti – in je eden izmed reprezentantov svetovne koncertne flavte.«

Salzburški deželni pihalni orkester (SLBO) je bil ustanovljen leta 2000 z namenom dosegati kar najvišjo kakovost glasbenega izraza na svojem področju. O tem priča dejstvo, da je svoje prve koncerte odigral na deskah slavne Salzburške orkestrske hiše. Že 6. oktobra je kot 65-članski korpus nastopil v veliki dvorani Mozarteuma, in to s solistom Stevenom Meadom na evfoniju. Kot plod izvrstnega sodelovanja Salzburške pihalne zveze, Mozarteumskega Orkestra, Salzburške vojaške godbe, in salzburškega Musikuma, se SLBO posveča predstavitvam brezmejnih zmožnosti pihalne glasbe in tako navdihuje kompozicijo temeljnih avtorskih del ter izvaja simfonično pihalno glasbo na najvišjem nivoju, s posebnim poudarkom na sodobni literaturi.

Na svojih koncertih redno gosti mednarodno uveljavljene gostujoče dirigente (kot so Alex Schillings (Nizozemska), Ralf Kircher (Avstrija/Finska), Martin A. Fuchsberger (Avstrija), Cynthia Johnston Turner (ZDA), mednarodno uveljavljeni salzburški zvezdnik in dobitnik nagrade Grammy Hans Graf. S SLBO pa z veseljem nastopajo tudi vrhunski solisti, ki sicer igrajo pri najboljših svetovnih orkestrih (Dunajski filharmoniji, Orkestru Mozarteum Salzburg ipd.)

Letos bodo otvorili slavni festival Salzburger Festpiele, še pred tem pa bodo svojo poletno sezono otvorili pri nas, in to s koncertom, ki ga ne gre zamuditi.


Vstop prost.


V sodelovanju:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio