Sreda
24. Junij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

TRIO ARCADIA (Nemčija, Slovenija)

Gorjan Košuta, violina
Miloš Mlejnik, violončelo
Rainer Gepp, klavir


Spored:

Ludwig van Beethoven (1770–1827)

Deset variacij na temo Ich bin der Schneider Kakadu, op. 121a

Klavirski trio v Es-duru, op. 1 št. 1

Klavirski  trio v Es-duru, op. 70 št. 2


Trio Arcadia, poimenovan po grški pokrajini, ki simbolizira pastoralno idiliko in plemenito preprostost, je drugo ime za dolgoletno umetniško harmonijo in komornoglasbeno pot. Zasedba deluje že od leta 1978. Člani so se seznanili med študijem na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Od takrat ima ansambel na repertoarju celotno literaturo za klavirski trio, od Haydna do sodobne glasbe, ob izvajalski kontinuiteti, ki je v današnji naglici na glasbenem prizorišču že kar izjemna. Vse od začetka se trio posveča tudi manj znanim oziroma zapostavljenim, a pomembnim delom 19. stoletja ter sodobnim skladbam (številne je tudi krstno izvedel). Ansambel je nastopal po vsej Evropi in gostoval v ZDA, med drugim v Carnegiejevi dvorani v New Yorku (1998). Izpostaviti gre še nastopa v pariških dvoranah Salle Gaveau (v okviru prireditve Festival Estival) in Salle Pleyel (koncert je neposredno prenašal Radio France).

Trio Arcadia snema za različne založbe, posebno intenzivno za znamko Bella Musica, ki je med drugim izdala posnetke vseh Beethovnovih Klavirskih triev (na štirih zgoščenkah). Pri omenjeni založbi je izšel tudi posnetek Klavirskega tria Dmitrija Šoštakoviča (op. 67) ter Klavirskega tria sodobnega poljskega skladatelja Krzysztofa Meyerja. Programsko pestrost Tria Arcadia dopolnjujejo koncerti s tematskimi sporedi ter nastopi, ki so zasnovani kot ciklična predstavitev skladateljskih opusov – omenimo koncertni cikel z vsemi Beethovnovimi Klavirskimi trii. Prav Beethovnovi ustvarjalnosti posvečajo eminentni glasbeniki tudi večer na našem festivalu, kar bo njihov prispevek k obhajanju 250. obletnice skladateljevega rojstva.

Gorjan Košuta se je rodil leta 1947 v Ljubljani. Njegov prvi učitelj je bil Ciril Veronek, pri katerem se je šolal kar deset let. Zatem je študiral v ZDA pri prof. Carroll Glenn na Eastman School of Music v Rochestru (New York). Študij je nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v Kölnu pri Igorju Ozimu in ga zaključil s koncertnim izpitom leta 1971. Na njegov violinski in umetniški razvoj je pomembno vplivalo sodelovanje na mojstrskih tečajih pri Ivanu Galamianu in Maxu Rostalu. Koncertni nastopi so ga vodili po vsem svetu. Cenjen je kot solist in komorni glasbenik. Pedagoško je dejaven od leta 1973. Sprva je bil asistent Igorja Ozima, leta 1978 pa je na Visoki šoli za glasbo v Kölnu postal profesor za violino. Med letoma 2001 in 2009 je bil tudi dekan oddelka za orkestrske inštrumente. Leta 2008 je postal redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Mojstrske tečaje vodi v Sloveniji, Avstriji, Grčiji, Južni Koreji in ZDA. Že od mladih let igra tudi violo. Kot violist je v sodelovanju z Zaharjem Bronom na violini in orkestrom Ermitaž iz St. Peterburga posnel zgoščenko z Mozartovo Koncertantno simfonijo.

Miloš Mlejnik je doma je iz Škofje Loke. Ljubezen do violončela je nasledil po očetu in od njega prejel tudi prve pedagoške napotke. Študiral je pri Otonu Bajdetu v Ljubljani in pri Siegfriedu Palmu na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Izpopolnjeval se je pri Enricu Mainardiju in Andréju Navarri. Od 1977 do 1990 je bil soločelist Slovenske filharmonije. Nastopil je na mnogih uglednih festivalih. Kot solist z Orkestrom Slovenske filharmonije je igral v Carnegiejevi dvorani v New Yorku, v leipziškem Gewandhausu in berlinskem Schauspielhausu. Med nagradami, ki jih je prejel, omenimo prvo nagrado na tekmovanju Alfreda Vorsterja v Kölnu, drugo nagrado na tekmovanju Felixa Mendelssohna Bartholdyja v Berlinu, prvo nagrado na jugoslovanskem tekmovanju mladih umetnikov v Zagrebu, nagradi Prešernovega sklada (1984, 2001) in Groharjevo nagrado (1989). Od leta 1979 vodi mojstrski razred na Akademiji za glasbo v Ljubljani, od leta 1990 poučuje tudi na Deželnem konservatoriju v Celovcu.

Rainer Gepp se je začel učiti klavir s petimi leti pri svojem očetu. Na Visoki šoli za glasbo v Kölnu je študiral klavir pri Tiny Wirtz, komorno glasbo pri Günterju Kehru in interpretacijo samospevov pri Wilhelmu Heckerju. Kot dobitnik štipendije francoske vlade se je izpopolnjeval pri Pierru Sancanu in Thierryju de Brunhoffu v Parizu. Pomembna vzpodbuda so mu bili mojstrski tečaji pri Claudiu Arrauu, Tatjani Nikolajevi in Vitaliju  Margulisu, navdihnila so ga tudi osebna srečanja s Petrom Feuchtwangerjem in njegov umetniško-pedagoški koncept. Ob solističnem nastopanju igra v najrazličnejših komornih zasedbah (poleg Tria Arcadia omenimo Trio Meininger, Trio Arion in ansambel Baroque and blue). Številne turneje so ga vodile po Evropi in ZDA. Radijski posnetki in zgoščenke – še zlasti njegovim ansamblom posvečene skladbe sodobnih avtorjev – dokumentirajo Geppovo umetniško odprtost in vsestranskost.


Vstop prost.


 

© IMAGO SLOVENIAE 2020. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio