Petek
23. Avgust
ob 19.00
Katedrala - Gornji Grad

VEČER HARFE IN VIOLINE

Mojca Zlobko Vajgl, harfa
Žiga Brank, violina


Spored:
Johann Sebastian Bach (1585–1750), Sonata v g–molu, BWV 1020
Gaetano Donizetti (1797–1848), Sonata za violino in harfo v G–duru
Marcel Tournier (1879–1951), Dva romantična preludija
Claude Debussy (1862–1918), Arabeska št. 1
Carlos Salzedo (1885–1961), Pesem v noči
Eugène Ysaÿe (1858–1931), Violinska sonata št. 5
Pietro Mascagni (1863–1945), Simfonična medigra iz opere “Cavalleria rusticana”
Camille Saint Saëns (1835–1921), Fantazija za violino in harfo


Mojca Zlobko Vajgl, glasbenica ter redna profesorica harfe na ljubljanski Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, je že vrsto let ena izmed vodilnih slovenskih harfistk, glasbenih  poustvarjalk ter mednarodno uveljavljenih umetnic. Kot solistka je nastopala z mnogimi uglednimi zasedbami, med drugim z Berlinskimi simfoniki, Dunajskimi  simfoniki (Wiener Concert Verein), s Komornim orkestrom Hamburške filharmonije, z Leipziškim godalnim kvartetom, s Kvartetom Orpheus s Finske, s Stockholmskim komornim orkestrom, z ansamblom Ars Amata Zürich, z Orchestre di Padova e del Veneto, Kijevsko filharmonijo in drugimi. Glasbeni kritiki pri njenem muziciranju redno hvalijo prefinjeno muzikalnost, dovršenost in izpiljenost tehnike, širok barvni spekter, izrazito artikulacijo, nenehno iskanje ustreznih elementov konceptualnih ilustracij harfne igre, pa tudi dosledno poglobljenost interpretacije.
Iz njenih mnogih sodelovanj z odličnimi slovenskimi skladatelji (Primož Ramovš, Ivo Petrić, Uroš Krek, Jani Golob, Aleš Strajnar in Milko Lazar) se je porodila serija izvirnih del za harfo, ki bogati slovenski in evropski harfistični opus. Doslej je izdala devet zgoščenk, od tega sedem pri založbi ZKP RTV SLO, eno pri Slovenski filharmoniji ter eno pri založbi Camerata Tokyo. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomirala leta 1991. Podiplomski študij harfe je končala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu.

Številni kritiki so izpostavili rafiniran ton širokega spektra violinista Žiga Branka ter njegovo tehnično briljanco in virtuozno razvnetost. Svoje znanje predaja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, mojstrskih tečajih ter seminarjih, ter občasno Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.
V svoji razgibani karieri se je preizkusil kot član orkestra Slovenske filharmonije, član Zagrebških solistov in nenazadnje koncertni mojster SNG Opera in Balet Maribor. Za seboj ima številne samostojne solistične koncerte (Nemčija, Avstrija, Italija, Nizozemska, Slovaška, Irska, Izrael, Hrvaška, Bosna in Hercegovina). Med pomembnejšimi nastopi z orkestri velja omeniti prvo izvedbo violinskega koncerta L. M. Škerjanca z orkestrom RTV Slovenija v Veliki dvorani Slovenske Filharmonije.
Za seboj ima številen opus posnetkov za RTV Slovenija in obsežno diskografijo. V založbi ZKP RTV Slovenija je izdal ploščo del W. A. Mozarta, L. van Beethovna in H. W. Ernsta. Z orkestrom RTV Slovenija je posnel redko izvajani koncert F. Busonija z dirigentom Skanderbegom. Za album celotnega cikla solo sonat Eugena Ysaye-ja je prejel izvrstne kritike doma in v tujini. Za ZKP pa je posnel tudi opus štiriindvajsetih capricciev Niccoloja Paganinija, kar je prvi izdani posnetek te literature pri nas. Trenutno pripravlja izid dveh albumov pri založbi ZKP Slovenija. Prvi bo vseboval Beethovnov violinski koncert in 2 romanci (z orkestrom RTV Slovenija pod taktirko S. Kulenovića), drugi pa celoten opus sonat za violino in klavir Johannesa Brahmsa (s pianistom Rokom Palčičem).


Vstop prost.


v sodelovanju z:

Občina Gornji Grad

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio