Ponedeljek
24. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

VSE O BEETHOVNU (Avstrija, Slovenija)

Friedrich Kleinhapl, violončelo
Andreas Woyke, klavir

Priredba besedila: Heidrun Maya Hagn


Spored:

Bučeča tišina

Ludwig van Beethoven (1770–1827)
Izbrani Klavirski trii in Sonate za violončelo in klavir
Izbrani odlomki iz Beethovnove (in z Beethovnom povezane) korespondence


Mednarodno uveljavljeni violončelist Friedrich Kleinhapl bo s svojimi nemškim kolegom Andreasom Woyke izvedel Beethovnovemu geniju in tragiki skladateljeve gluhosti posvečen glasbeno-literarni program, pomenljivo naslovljen Bučeča tišina. V njem se bodo izbrane Beethovnove skladbe prepletale z odlomki iz skladateljevih pisem oziroma iz korespondce, v katerih o mojstrovi osebnosti razmišljajo njegovi sodobniki.

Friedrich Kleinhapl je končal študij pri Philippu Mullerju v Parizu, nanj pa so s svojimi umetniškimi impulzi pomembno vplivali tudi Claudio Abbado, Yehudi Menuhin, Paul Tortelier in Tibor Varga. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal v večjih glasbenih središčih v Evropi, Severni in Južni Ameriki, pa tudi na Kitajskem, Japonskem in v Emiratih. Od leta 1998 nastopa na dragocenem violončelu iz zbirke instrumentov avstrijske Narodne banke. Umetnik je dosegel mednarodni preboj oktobra 2007, ko je nastopil z Mariinskim orkestrom pod vodstvom Valeryja Gergieva. Priznan ruski dirigent je Friedricha Kleinhapla označil za enega najbolj obetavnih talentov nove generacije. Poleg standardnih del Kleinhaplov repertoar vsebuje tudi sodobne stvaritve. Od leta 2003 naprej kot duo nastopa z nemškim pianistom Andreasom Woyke. Skupaj s Kleinhaplovo ženo Heidrun Mayo Hagn sta leta 2015 ustanovila tudi združenje umetnikov, ki podpirajo otroke z izgubo sluha »Get a Hearing«. Do sedaj so umetniki podprli 29 otrok s posebnimi slušnimi potrebami.

Andreas Woyke nastopa kot solist in komorni glasbenik. Svoje dolgoletno partnerstvo s čelistom Friedrichom Kleinhaplom je nadgrajeval tudi kot solist v mednarodnih orkestrih, ki so jih dirigirali znani dirigenti Joao Carlos Martins, Kazushi Ono in Gerard Korsten na priznanih prizoriščih kot je Town Hall New York, Sala Sao Paulo, Gasteig München in številnih drugih. Med številnimi zgoščenkami, ki je izdal skupaj s Kleinhaplom je posnel tudi dva samostojna albuma “Festas Suramericanas” (Villa-Lobos in Ginastera) in “Braiding Chopin” (skladbe Chopina in Woykea pod vplivom jazza). Na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti Gradec poučuje komorno glasbo, predava pa tudi na mednarodnih mojstrskih tečajih.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2020. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio