24. 08. 2014

GLOBAL CULTURE NASU (Japonska)

MEDNARODNI FESTIVAL NOČI V STARI LJUBLJANI
GLASBA IN DRUGAČNOST
Sobota, 30.8. ob 21.15, Dvorni trg

 

Global Culture Nasu je nevladna organizacija za japonsko tradicionalno dediščino, ki so jo ustanovili v kraju Nasu na Japonskem. Sestavljajo jo poustvarjalci in raziskovalci tradicionalne japonske kulture. Global Culture Nasu povezuje izvajalce, raziskovalce in pedagoge ter skrbi za njihovo kvalitativno in kvantitativno rast v duhu tradicionalne japonske kulture.

Tazae MOCHIZUKI (mali boben) se je učila pri svojem očetu Tazaemonu Mochizukiju X. (10.), glavnem mojstru na šoli Mochizuki-ryū, ki že 250 let izvaja glasbo za gledališče kabuki. Leta 1994 je v tokijskem gledališču Kabukiza dobila umetniško ime Tazae MOCHIZUKI. Leta 2003 je doktorirala iz glasbe na Tokijski umetniški univerzi.
Je direktorica nevladne organizacije Društvo za japonsko gledališko glasbo in kulturo in voditeljica šole za tradicionalno umetnost Korakuan. Poleg tradicionalne izvaja tudi moderno in klasično glasbo.

Rokuaya KINEYA (nagauta shamisen) od leta 1951 aktivno nastopa kot glasbenica na nagauta-shamisenu. Je mentorica in voditeljica Društva za nagauto – Kiōkai na Tokijski univerzi in na Mednarodni katoliški univerzi. Na Nacionalni podiplomski šoli za politične študije poučuje japonsko kulturo, je predsednica alumnov nagaute in kritičarka za tradicionalno japonsko glasbo.

Tradicionalna japonska odrska umetnost se je razvila iz srednjeveške dramske zvrsti nō in njene komične različice kyōgen, prefinjenega gledališča lutk bunraku ter stilizirane in močno vizualno dekorativne zvrsti kabuki. Nihon buyō je izraz, s katerim označujemo tradicionalne japonske plesne oblike, ki se izvajajo ob spremljavi glasbila shamisen. Danes obstajajo številne šole nihon buyō-a, kot so Nishikawa, Fujima in Inoue, pa tudi Hanayagi šola, katere predstavnike bomo tokrat lahko občudovali.
Shamisen je strunsko glasbilo, sorodno kitari, z dolgim vratom čez katerega so napete 3 strune. Razvil se je iz kitajskega glasbila sanxian.
Ohayashi je glasbeni ansambel, ki spremlja japonske tradicionalne plese. Sestavljajo ga tolkala, zvonovi, gongi, flavte in druga glasbila.
Odori je japonsko tradicionalni ples, ki izvira iz kabuki drame. Gre za svobodnejši, hitrejši ples, ter predstavlja enega izmed osnovnih japonskih plesov, ob plesih mai in furi.

Dr. muz. Klara Hrvatin

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio