18. 07. 2022

JULIJA IN AVGUSTA SO PETKI REZERVIRANI ZA JAZZ!

V petek, 1. julija 2022, na Gornjem trgu v Ljubljani pričenjamo z Mednarodnim koncertnim ciklom JAZZ ODER, ki bo vse petke julija in avgusta staro mestno jedro prestolnice napolnil z atraktivnim in raznolikim koncertnim programom.

Vse ljubiteljice in ljubitelje te razburljive in razgibane glasbene zvrsti bo letošnje poletje na JAZZ ODRU navduševalo deset izjemnih zasedb, od uveljavljenih jazzovskih imen do nadarjenih mladih glasbenikov.

Sezono bo otvoril odlični Ljubljanski jazz oktet s pianistom Markom Petrušičem na čelu, ki se bo predstavil z avtorsko glasbo s svojega prvega albuma, Rainy day blues (2021), in nove plošče, ki je v nastajanju. Sledil bo eksplozivni koncert mednarodne zasedbe, ki se je ne da zlahka popredalčkati, saj pluje med etno-jazzom in klasično glasbo, Balkalito Project (Avstrija, Brazilija, Srbija, Severna Makedonija).

15. julija se obeta razgiban jazzovski večer: najprej bodo nastopili letošnji TEMSIG nagrajenci J. J. A. jazz trio pod mentorstvom Braca J. Doblekarja, s komaj enajstletnim pianistom na čelu, za njimi pa pride na oder svež trio izvrstnih jazzistov Lenart De Bock na saksofonu, Nikola Matošić na kontrabasu in Elvis Hi-Man na bobnih.

Priznani umetnik Lado Jakša je v počastitev letošnjega Plečnikovega leta pripravil intriganten in poetičen multimedijski performans Plečnikova misel, ki ga ob Herkulovem vodnjaku lahko ujamete 22. julija. Isti večer sledi koncert izjemno nadarjenega mladega slovenskega Jakomini Jazz Tria z graške glasbene akademije, ki v letošnjem letu izdaja svoj prvi avtorski CD.

Zadnji petek v juliju, 29. 7., bo na Starem trgu pred Škucem z zvočnim koktejlom jazza, avantgarde, etna in soula nastopila prepričljivo originalna zasedba birds of unknown. Prekaljeni jazzovski glasbenik Ratko Zjaca, ki ga je Hrvaško društvo skladateljev leta 2019 nagradilo za izjemne avtorsko-umetniške dosežke na področju jazza, se 5. avgusta vrača na JAZZ ODER v družbi našega najvidnejšega mladega vibrafonista, diplomanta summa cum laude ameriške glasbene akademije Berklee, Vida Jamnika.

12. avgusta bomo gostili enega najvidnejših brazilskih bobnarjev, Igorja Willcoxa, ki bo zaigral ob svojem svetovno prepoznavnem kvartetu. V petek, 19. avgusta, pa bo z nami uigrani Swingatan Quintet, projekt mednarodno priznanih slovenskih jazzistov, ki se spogleduje z raznorodnimi glasbenimi žanri od gypsy jazza, swinga in bossa nove do klasičnih etud.

JAZZ ODER ob Herkulovem vodnjaku bo ponovno zaživel med 25. in 27. avgustom pod okriljem Mednarodnega festivala Noči v stari Ljubljani – program bo objavljen naknadno.

Celoten program letošnjega Jazz odra si lahko ogledate na tej povezavi.


Vsi dogodki so za obiskovalke in obiskovalce brezplačni.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio