24. 08. 2014

KAPOBANDA

MEDNARODNI FESTIVAL NOČI V STARI LJUBLJANI
GLASBA IN DRUGAČNOST
Sobota, 30.8. ob 22.30, Dvorni trg

 

Kapobanda je nova etno skupina, ki jo je lani ustanovil Marko Hatlak z Goranom Bojčevskim, Miho Megličem in Rokom Hozjanom. Večinoma prekaljeni v Terrafolku in tudi uveljavljeni solisti, ti štirje glasbeniki prinesejo na oder najboljše od balkanskega temperamenta, ciganskih, irskih ljudskih pesmi ter klasike. Preizkušajo hitrost svojih prstov ter meje svojih instrumentov skozi preplet solističnih melodij. Poslušalci nikakor ne ostanejo ravnodušni ob zvokih harmonike in glasu, klarineta, kitare in kontrabasa. Sveža etno zasedba si z vrhunskim ustvarjalnim zagonom dovoljuje spajanja različnih glasbenih tradicij in na humoren način poslušalcu ponudi nepozabno glasbeno doživetje.

Marko Hatlak, po izobrazbi klasični harmonikar, po duši tango glasbenik, svojo predanost raznolikim glasbenim žanrom potrjuje z ustvarjanjem na področju etno glasbe. Najbolj se je v splošno zavest Slovencev zapisal s skupino Terrafolk, s katero je sodeloval med letoma 2004 in 2013 Od leta 2013 v duetu s priznano irsko violinistko Uno Palliser izvaja repertoar irske in balkanske ljudske glasbe, sodeloval je pa tudi z Vlatkom Stefanovskim, Neil Innes, Tommy Emmanuelom, Stefanom Milenkovichem in drugimi.

Goran Bojčevski prihaja iz Makedonije, ki ga je zaznamovala s svojim sončnim temperamentom. Pester je nabor njegovih delovnih okolij in glasbenikov, s katerimi sodeluje – od Vlatka Stefanovskega do skupine Terrafolk. Poleg bogatega etno ustvarjalnega tona Bojčevskega odlikuje tudi zavidljiva klasična virtuoznost. Študij klarineta je zaključil v Ljubljani, podiplomski študij na salsburškem Mozarteumu. V zadnjem času se posveča tudi skladanju.

Miha Meglič je študij kitare je končal na Deželnem Konservatoriju v Celovcu – smer jazz, klasika in glasbena pedagogika. Sodeloval je z mnogimi glasbeniki in zasedbami, kot so Rok Golob, Orkester Slovenske vojske, Orkester Slovenske filharmonije, ter pri številnih projektih zabavne glasbe. Trenutno poučuje kitaro na glasbeni šoli v Logatcu.

Rok Hozjan se je med obiskovanjem SGBŠ v Mariboru začel udejstvovati kot kontrabasist v različnih komornih skupinah in orkestrih. Po zaključeni maturi šolanje nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Deluje kot basist v skupinah Piazzolleky in Terrafolk ter v orkestru Mandolina Ljubljana, ter v drugih projektnih zasedbah.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio