20. 07. 2017

KONCERT OB 325–LETNICI ROJSTVA GIUSEPPEJA TARTINIJA

Ponedeljek, 24. 7. 2017, ob 20.30
Mestni muzej, Ljubljana


Nadežda Tokareva, violina (Rusija)

Evgeny Sinayskiy, klavir (Rusija)

Vstop prost!


Obletnico rojstva skladatelja, muzikologa in enega največjih violinistov svoje dobe Giuseppeja Tartinija bomo obeležili s prvovrstnim koncertom.

Ruska violinistka Nadežda Tokareva že vrsto let živi in deluje v Sloveniji, zaradi svojih umetniških dosežkov pa je v kratkem času pridobila slovensko državljanstvo. Virtuozna violinistka se ponaša s posebno nagrado XII. Mednarodnega tekmovanja P.I. Čajkovskega v Moskvi, posebne nagrade Mednarodnega tekmovanja Marguerite Long–Jacques Thibaud v Parizu ter 2. nagrade na I. Moskovskem tekmovanju violinistov Nicola Paganinija. Po uspešni karierni poti v Rusiji je v sezoni 2011/12 zasedla mesto koncertne mojstrice Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Svoj sloves pri nas je dodatno potrdila z briljantno izvedbo Koncerta za violino in orkester P.I. Čajkovskega na jubilejnem koncertu Antona Nanuta.

Pianist Evgeny Sinayskiy velja za enega najbolj priznanih in spoštovanih komornih glasbenikov in pedagogov v Evropi. Njegovo uspešno glasbeno kariero plemenitijo številne nagrade in priznanja različnih mednarodnih tekmovanj, denimo ARD v Münchnu in Tekmovanje Shostakovich v Hannovru. Redno koncertira na najprestižnejših koncertnih odrih kot sta dunajska Musikverein in Konzerthaus, Concertgebouw v Amsterdamu, Tonhalle v Dusseldorfu, Laeiszhalle v Hamburgu, Herkulessaal v Münchnu, Palais de Beaux-Arts v Bruslju, Moskovska dvorana Tchaikovsky in Teater Mariinsky v St. Peterburgu. Kot solist se je predstavil z Moskovskih filharmoničnim orkestrom, Latvijskim državnim komornim orkestrom in orkestrom teatra Bolšoj v Minsku. Koncerti so poželi bučne aplavze in naklonjenost kritiških peres.


 

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio