11. 08. 2014

KONCERT SAMOSPEVOV OB OBLETNICAH ROJSTVA R. STRAUSSA (150 LET) IN R. SIMONITIJA (100 LET)

Na koncertu samospevov, ki ga posvečamo 150. obletnici rojstva Richarda Straussa (1864-1949) in 100. obletnici rojstva Rada Simonitija (1914–1981), se bodo predstavile tri izvrstne slovenske umetnice, sopranistka Katja Konvalinka, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran in pianistka Marina Horak.

Rado Simoniti (1914-1981), slovenski skladatelj in dirigent, je leta 1943 odšel v partizane in osnoval partizanski pevski zbor Srečko Kosovel, po dokončanem študiju na ljubljanski Akademiji za glasbo pa je deloval kot dirigent v ljubljanski Operi ter kot dirigent zbora Slovenske filharmonije. Bil je tudi urednik revije Naši zbori, sodeloval je pri ustanovitvi mladinskega pevskega festivala v Celju, poučeval na Akademiji za glasbo ter deloval kot glasbeni publicist. Njegov opus obsega okrog 600 del, predvsem samospevov in zborovskih pesmi – tako lastnih del kot priredb ljudskih pesmi. Napisal je opero Partizanka Ana na libretto Smiljana Samca, uglasbil pa številna besedila pesnikov Alojza Gradnika, Mateja Bora, Iga Grudna, Srečka Kosovela, Karla Destovnika Kajuha…

Richard Georg Strauss (1864-1949) je bil med vodilnimi skladatelji in dirigenti obdobja pozne romantike in zgodnjega modernizma. Danes slovi predvsem po svojih operah in samospevih. Skupaj z Gustavom Mahlerjem je predstavljal nadaljevanje slogovno napredne tradicije nemške romantike, na čelu z Richardom Wagnerjem, za katero je bila značilna prefinjena orkestracija ter bogat harmonski jezik. Vokalno-instrumentalna glasba je v njegovem opusu zavzela posebno mesto, sploh dela za sopran s klavirsko ali orkestrsko spremljavo – razlog temu je delno tudi dejstvo, da je bil poročen s sopranistko Pauline de Ahna, ki je pogosto bila vir skladateljevega navdiha.


Katja Kovalinka, sopran/soprano
Irena Yebuah Tiran, mezzosopran/mezzosoprano
Martina Horak, klavir/piano

Sopranistka Katja Konvalinka je diplomirala iz klavirja in petja na ljubljanski Akademiji za glasbo. V Gradcu je z odliko magistrirala iz opernega in koncertnega petja. Specializacijo je končala pri prof. Vlatki Oršanić. Nastopila je v opernih hišah v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem. Koncertno je sodelovala z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoniki RTV, Orkestrom Akademije za glasbo… Recitale samospevov je imela po Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji in Srbiji. Zadnji dve leti vodi Slovensko komorno glasbeno gledališče.

Mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran je z odliko diplomirala in magistrirala na salzburškem Mozarteumu. Je prejemnica več nagrad. Debitirala je v ljubljanski Operi in sodelovala z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoniki RTV, Bavarskim radijskim orkestrom, ansamblom Klangforum. Kot članica vokalnega ansambla Nova na Dunaju je pela na festivalih v Salzburgu, Bregenzu, Styriarte, Wien Modern… Nastopila je v Beriovi Simfoniji za 8 solistov in orkester z Dunajskimi Filharmoniki ter v praizvedbi Haasove opere Melancholia v Operi national de Paris.

Yehudi Menuhin je o pianistki Marini Horak zapisal: “Bila bi pridobitev za glasbeno življenje vsake sredine.”, po mnenju priznanega pedagoga Petra Feuchtwangerja pa je “Slovenija lahko ponosna na tako sublimno umetnico!« Leta 2008 je prejela prestižno Betettovo nagrado za izjemne umetniške dosežke, leta 2013 pa častno priznanje Akademije za glasbo. Živela je v Münchnu, Parizu, Amsterdamu in Londonu. Od leta 2003 je profesorica na Akademiji za glasbo, obenem koncertira doma in v tujini. Nastopala je po vsej Evropi, v Avstraliji, Novi Zelandiji, Indiji, Maleziji, Bruneiu, Hong Kongu, Singapuru in v ZDA. Bila je gostja mnogih mednarodnih festivalov. Študirala je v Ljubljani, Münchnu, Parizu in Londonu. Je nagrajenka mednarodnih tekmovanj. Mojstrske tečaje je vodila v Evropi, Aziji in ZDA.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio