03. 08. 2017

Koncert v spomin Primožu Lorenzu (1942-2007)

Ponedeljek, 14. 8. 2017, ob 20.30
Rdeča dvorana magistrata, Ljubljana


Maja Horvatviolina

Ema Grčmanviolončelo
NAGRADA TEMSIG 2017

Mija Novakklavir

Vstop prost!


Večkrat nagrajen Godalni duo Horvat – Grčman sestavljata izjemno talentirani mladi glasbenici Maja Horvat in Ema Grčman. Duo odlikuje muzikalno, zrelo, karakterno in navdihujoče igranje. Prvič je nastopil leta 2016 na koncertu v Italiji, ki sta mu sledila  samostojni koncert v Baročni dvorani v Radovljici in nastop na festivalu Tartini v Kopru. V letošnjem letu je na 46. tekmovanju TEMSIG v III. kategoriji komornih skupin z godali prejel 1. nagrado, zlato plaketo, posebno priznanje za doseženih 100 točk in posebno priznanje za izredno interpretacijo skladbe. Prejel je tudi nagrade Festivala Ljubljana, Imaga Sloveniae, Festivala Lent, Glasbene mladine ljubljanske, koncert z Orkestrom Slovenske Filharmonije ter koncert v okviru Festivala Soboški dnevi.

Violinistka Maja Horvat se je po maturi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Volodji Balžalorskem preselila v London, kjer študira na prestižnem Kraljevem glasbenem kolidžu pri prof. Danielu Rowlandu. Samostojno in v komornih zasedbah se je udeležila več tekmovanj, na katerih je prejela številne nagrade, med drugimi  1. nagrado na 13. Concorso Internacionale per Giovani Strumentisti in 2. nagrado leto kasneje, 2. mesto na 2. Pfajfarjevem tekmovanju mladih violinistov v Ljubljani in priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Tomaža Habeta. Prejela je več nagrad na International Competition of Bohdan Warchal, 2. nagrado na tekovanju Etide i Skale v Zagrebu, več odličij na TEMSIG-u in 1. nagrado na 1. Mednarodnem Tartini tekmovanju mladih violinistov, pianistov in komornih skupin, ter 2. nagrado na tekmovanju Grand Prize Virtuoso 2016 v Londonu. Nastopila je z različnimi orkestri in komornimi skupinami,  v zadnjem letu srednje šole pa je bila koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Letos je nastopila na koncertnem ciklu Zvoki mladih v Unionu, ki ga pripravlja Glasbena mladina ljubljanska. Je štipendistka The Big Give Award Kraljevega glasbenega konservatorija v Londonu in prejemnica finančnih sredstev po izboru komisije projekta Mladi upi Zavarovalnice Triglav. Podpira jo tudi Rotary Club Bled.

Nadarjena čelistka Ema Grčman je glasbeno pot začela pri šestih letih z učenjem violončela pri prof. Vladimirju Kovačiču na glasbeni šoli v Ljubljani. Izobraževanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je leta 2015 tudi maturirala. V letu 2014 je uspešno opravila sprejemne izpite na Glasbeni akademiji Univerze v Zagrebu ter začela študij v razredu prof. Valterja Dešpalja. Od leta 2016 študij nadaljuje na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu v razredu prof. Juliana Arpa. Samostojno in v komornih zasedbah se je udeležila več tekmovanj, na katerih je prejela tudi najvišja priznanja: na mednarodnem tekmovanju GCEW iz glasbene teorije (2011) srebrno priznanje,  na mednarodnem tekmovanju Antonia Janigra v Poreču (2012) posebno nagrado hrvaške glasbene mladine, na mednarodnem tekmovanju Petarja Konjovića v Beogradu (2013) 2.nagrado in 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Antonia Salierija v Legnagu (2014). V letu 2014 je s komorno zasedbo Evigilans na državnem tekmovanju TEMSIG prejela zlato priznanje in posebno priznanje žirije za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja, leta 2015 je s klavirskim kvintetom na tekmovanju komornih skupin HDGPP v Zagrebu prejela prvo nagrado. Je tudi članica mednarodnega godalnega okteta Oberton in štipendistka Mestne občine Ljubljana.

Mija Novak je leta 2013 z odliko maturirala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Lidije Malahotky Haas, trenutno pa obiskuje 1. letnik magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Hinku Haasu. V zadnjih letih je prejela več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih kot solistka ter članica različnih komornih skupin. Nastopila in koncertirala je na prireditvah organizatorjev, kot so EPTA Slovenija, Glasbena mladina ljubljanska, Mestna občina Ljubljana, Akademija za glasbo, na različnih festivalih in v okviru izobraževalnih seminarjev doma in v tujini. Nastopila je s simfoničnima orkestroma Domžale-Kamnik in SNG Opera Maribor, s slednjim je pod taktirko maestra Simona Krečiča za izvedbo D. Šostakovičevega 2. klavirskega koncerta prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Kot članica zasedbe sodeluje z orkestri Akademije za glasbo, SNG Opero Ljubljana ter mednarodnim mladinskim orkestrom EUphony. Izobraževala se je na mnogih seminarjih pri priznanih pianistih, kot so Ruben Dalibaltayan, Aleksandar Serdar, Julia Gubaidulina, Claudio Martinez Mehner in drugi. Med leti 2014 in 2016 je bila štipendistka Mestne občine Ljubljana.


© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio