31. 07. 2017

LJUDSKA Z’GODBA

Petek, 11. 8. 2017, ob 20.00
Ribniški grad, Ribnica


Pihalni orkester Jesenice – Kranjska gora
Dirigent: Dejan Rihtarič
Mešani pevski zbor Vox Carniola
Zborovodkinja: Eva Helenc Drozg
Solisti:
Monika Bohincmezzosopran
Klemen Torkartenor
Jože Andrejašustna harmonika

Vstop prost!


O projektu:
Ob sodobni glasbeni ustvarjalnosti, ki je preko modernih tehnologij na dosegu kadarkoli, kjerkoli in komurkoli, se vse manj zavedamo pomembnosti kulturne dediščine, ljudske glasbe, ki je temelj narodne zavesti. Ustvarjalce je pri snovanju tega projekta vodilo prepričanje, da ljudska glasba ni stvar preteklosti, ampak da jo je možno revitalizirati in predstaviti poslušalcem na zanimiv način preko glasbenih zgodb v obliki modernih orkestracij. Orkester bo na vseh koncertih oblečen v praznične rateške ljudske noše.
Dodatno težo in veljavo projektu »Ljudska z’godba« daje tudi dejstvo, da je bil med več kot 600 projekti s strani strokovne programske komisije izbran v ozek krog projektov, ki jih je v letu 2016 sofinanciral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Pihalni orkester Jesenice – Kranjska gora ima več kot 140-letno tradicijo in je eden večjih tovrstnih zasedb v Sloveniji, saj orkester šteje kar 60 članov, med katerimi prevladujejo mladi glasbeniki. Na čelu te velike, delavne, zagnane in ambiciozne skupine od leta 2014 stoji umetniški vodja in dirigent Dejan Rihtarič, ki je tudi idejni vodja projekta »Ljudska z’godba«. Mešan pevski zbor Vox Carniola iz Jesenic deluje od leta 1998. Pevski sestav, ki ga že od vsega začetka sestavljajo pevke in pevci iz Jesenic in okolice, je s svojimi nastopi kmalu prevzel pomembno vlogo v kulturnem življenju regije. Zbor od leta 2010 vodi Jelena Drozg.

Izvrstna mezzosopranistka Monika Bohinec je  aktualna solistka Dunajske državne opere, ki velja za eno največjih in najbolj cenjenih opernih hiš na svetu. Natopila je na velikih koncertnih odrih po vsem svetu, kot sta dunajska Musikverein in Konzerthaus, Royal Albert Hall v Londonu, Carnegie Hall v New Yorku, Salle Pleyel v Parizu, Concertgebouw v Amsterdamu, Philharmonie Gasteig v Münchnu in mnogi drugi. Mlad tenorist Klemen Torkar je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Za vlogo Orfeja v istoimenski Monteverdijevi operi je prejel Prešernovo nagrado, na lanskem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) pa je osvojil prvo mesto v najvišji kategoriji. Na eni izmed skladb bo nastopil tudi Jože Andrejaš na ustni harmoniki.

Vse skladbe, ki jih projekt izvaja, sta revitalizirala izredno talentirana mlada skladatelja Aleksander Čonč in Anže Rozman. Aleksander Čonč  je napisal že celo vrsto avtorskih del za soliste, manjše zasedbe ter za pihalni in simfonični orkester, za katera je bil tudi večkrat nagrajen. V letu 2013 je z avtorskima deloma »Črna fantazija« in »River of Angel« sodeloval na dveh razpisih za komponiste in na obeh osvojil nagrado, »Flight between Love & Hate« pa je bila celo obvezna skladba 34. tekmovanja slovenskih godb.  Anže Rozman je leta 2014 z odliko magistriral na Berkelee College of Music v Valenciji. Najbolj znan je po svoji orkestralni glasbi in glasbi za flavto, njegova dela pa so izvedli oz. posneli že Tonhalle orkester (Zürich), London Session Orchestra, Budapest Art Orchestra, Orkester Slovenske filharmonije, Orkester RTV Slovenija, Orkester SNG opera in balet Maribor. Med njegove večje dosežke sodijo tudi aranžmaji in orkestracije za prvi večji slovenski muzikal Cvetje v Jeseni, ki je premiero doživel septembra 2014 v ljubljanskih Križankah in je imel že več kot 40 ponovitev. Aranžmaje in orkestracije je pisal tudi pri zadnjem velikem projektu kultne skupine Laibach.


 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio