26. 07. 2017

MAX IONATA HAMMOND TRIO (Italija, Avstrija)

Petek, 4. 8. 2017, ob 20.30
Stari trg, Ljubljana


Max Ionatasaksofon (Italija)
Luca Mannutzahammond orgle (Italija)
Klemens Marktl, bobni (Avstrija)

Vstop prost.

Koncert organiziramo s podporo Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji.


Max Ionata velja za enega najpomembnejših sodobnih italijanskih saksofonistov. Prejel je prvo nagrado nacionalnega jazz tekmovanja Baronissi in nagrado občinstva na mednarodnem tekmovanju Tramplin Jazz v Avignonu. Leta 2012 in 2013 je prejel nagrado Jazzit za najboljšega tenorskega saksofonista v Italiji, ugledna revija Jazz Life pa ga je opisala kot glasbenika, “ki je premaknil mejnike v jazzu”. Je umetnik z resnično mednarodnim dometom. Z italijanskimi in tujimi glasbeniki je posnel več kot 70 zgoščenk. Je vodja različnih projektov in sodeluje z vrhunskimi umetniki, s katerimi nastopa po celem svetu, kot so Robin Eubanks, Reuben Rogers, Clarence Penn, Lenny White, Billy Hart, Joe Locke, Anne Ducros, Steve Grossman, Miles Griffith, Mike Stern, Bob Mintzer, Bob Franceschini, Flavio Boltro, Fabrizio Bosso, Enrico Pierannunzi, Mario Biondi, Renzo Arbore in številni drugi.

Luca Mannutza je na začetku svoje kariere sodeloval s priznanim argentinskim saksofonistom Hectorjem Sostitom in njujorškim trobentačem Andyjem Gravishem, kasneje pa z najboljšimi italijanskimi džezisti, kot so Paolo Fresu, Emanuele Cisi, Bebo Ferra, Roberto Gatto in Fabrizio Bosso. Je tudi član mednarodno najuspešnejše italijanske džez zasedbe The High Five Quintet in različnih projektov z nepreglednim številom glasbenikov. Med drugimi nagradami je zmagal na International Massimo Urban Award, z Max Ionata Quartet je prejel nagrado občinstva na mednarodnem tekmovanju Tramplin Jazz v Avignonu, leta 2002 pa je prišel v zadnji krog mednarodnega tekmovanja Martial Solal v Parizu, ki velja za najbolj merodajno tekmovanje za džez pianiste.

Bobnar Klemens Marktl  je po diplomi na Konservatoriju v Celovcu študij nadaljeval na Nizozemskem in prestolnici džeza New Yorku, kjer se je učil od dveh legend, Jimmyja Cobba in Jimmyja Wormwortha, ter sodobnikov, kot so Kenny Washington, Lewis Nash, Jeff “Tain” Watts, John Riley, Tony Moreno, Ralph Peterson Jr., Ali Jackson, Rodney Green, Johnathan Blake, Kendrick Scott in številni drugi. Kot izpiljen bobnar se je vrnil na Nizozemsko, kjer se je hitro uveljavil, osvojil prvo nagrado Leiden Jazz Award in posnel debitantski album, po katerem se je zopet preselil v New York. Kmalu se je priključil vzhajajočim zvezdam njujorškega džeza, kot so Vincent Herring, Rob Bargard, John Swana, Waldron Riks, Winton Marsalis, Robert Lynch in Chris Potter. Leta 2004 se je vrnil v rodno Avstrijo, kjer nadaljuje uspešno glasbeno kariero. Poleg številnih projektov z zavidljivim seznamom sodelavcev poučuje džez tolkala na Konservatoriju v Celovcu.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio