21. 04. 2021

MEDNARODNI DAN JAZZA

 »Jazz ni le glasba, temveč način življenja, način bivanja, način razmišljanja.«
Nina Simone

V Ustanovi Imago Sloveniae – Podoba Slovenije se tudi letos pridružujemo obeleževanju Unescovega Mednarodnega dneva jazza*. Zaradi še vedno veljavnih ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 smo predvidene koncerte prestavili v poletni čas (julij, avgust), ob Mednarodnem dnevu jazza, 30. aprila, pa vas vseeno vabimo, da na Čevljarskem mostu, Prešernovem trgu, Mestnem trgu in Starem trgu pri Herkulovem vodnjaku prisluhnete mladim slovenskim glasbenikom, ki bodo s svojimi spontanimi uličnimi nastopi napolnili ulice z jazzom in pričarali prav posebno vzdušje.

Ob tej priložnosti vabimo vse jazzovske ustvarjalce, da 30. aprila zaigrajo ob odprtih oknih ter s tem pomagajo širiti jazzovsko idejo o povezovanju ljudi.

V kolikor vas pot ne zanese v prestolnico, oziroma vaš sosed ne igra kontrabasa v jazz zasedbi, pa vas vabimo, da si v udobju domačega naslonjača ogledate posnetka jazzovsko obarvanih otvoritvenih koncertov Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani z Big bandom RTV Slovenija in solisti.

https://www.youtube.com/watch?v=ZvAvz05TMpo

https://www.youtube.com/watch?v=BwzZH1KMNGU


OSTALO DOGAJANJE PO SLOVENIJI OB MEDNARODNEM DNEVU JAZZA 2021:

 

PRVI PROGRAM RADIA SLOVENIJA se bo Mednarodnemu dnevu jazza pridružil z vsebinami, ki bodo 30. aprila v radijskem etru tekle skozi ves dan.

06:45 PETEK BREZ PRAVILA
V jutranjem programu ob 6.45 bo rubrika Petek brez pravila poslušalke in poslušalce seznanila z niansami, ki jazzovsko glasbo ločujejo od drugih glasbenih zvrsti, izvedeli pa bodo tudi marsikatero pomembno dejstvo iz zgodovine jazzovske glasbe. O jazzu bo spregovoril radijski kolega, izvrsten poznavalec Hugo Šekoranja.

09:10 IZ GLASBENEGA UREDNIŠTVA
Ob 9.10 bo dogajanja, ki bodo spremljala Mednarodni dan jazza tako v etru nacionalnega radia kot širše po državi, predstavil glasbeni urednik Jane Weber v rubriki Iz glasbenega uredništva.

09:00–17:00 JAZZ GLASBENI IZBOR
Med 9.00 in 17.00 bo dnevu ustrezen glasbeni izbor pripravil Fedja Juvan. Ob njem pa bodo skozi eter razpršene vizitke z voščili in glasbenimi izbori pomembnih slovenskih jazzovskih glasbenikov. Vizitke bodo podali: Marko Črnčec, Vid Jamnik, Mia Žnidarič, Nina Strnad in Lojze Krajnčan. Pripravila jih bo glasbena urednica Alja Kramar.

23:00 JAZZ PRED POLNOČJO
Ob 23.00 bo na sporedu oddaja Jazz pred polnočjo, ki jo bo posebej za ta dan pripravil Hugo Šekoranja.


 

 

30. april
spletni prenos, JAZZ CLUB LJUBLJANSKI GRAD

21:00 DENIS BEGANOVIČ TRIO feat. ZALA SMOLNIKAR
Zala Smolnikar, vokal
Denis Beganovič, pozavna
Mario Bobojelič, akustična kitara
Peter Smrdel, kontrabas

Mednarodnemu dnevu jazza se bodo s spletnim prenosom koncerta Denis Beganovič tria s posebno gostjo Zalo Smolnikar poklonili tudi v Jazz clubu Ljubljanski grad. Zasedba bo predstavila osebno intimen in ambientalen album Senses, ki govori o sanjah in letnih časih.

Več o dogodku na:
https://www.ljubljanskigrad.si/sl/dogodki/denis-beganovic-trio-feat-zala-smolnikar
https://tretjioder.si/trgovina/denis-beganovic-trio-feat-zala-smolnikar-30-4-2/


Na Koroškem jazzu na čast pripravljajo kar dvodnevno praznovanje. Vanj bodo umestili del programa lansko leto odpovedanega 16. Festivala slovenskega jazza, ki bo potekal virtualno. Na predvečer in na dan Mednarodnega dneva jazza si boste tako lahko ogledali spletne prenose štirih mladih slovenskih zasedb – vsaka s svojo interpretacijo jazza. Drugi, bolj mednarodno obarvan del festivala, pa se bo, v kolikor bodo zdravstvene razmere dopuščale, v živo odvijal 5. junija 2021 na Ravnah na Koroškem. Več si boste lahko prebrali na spletnih straneh www.FSJ.si in https://www.jazzravne.si/ ter na družbenem omrežju https://www.facebook.com/JazzRavne/.

 

29. april
Spletni prenos, družbena omrežja Jazz Ravne

20:00 ŠOLA JAZZ RAVNE
Vodja šole: Samo Kolar

Kar se je pred leti začelo z otroškim projektom JazzUP!, zdaj pod mentorstvom Šole Jazz Ravne raste na domovih slušateljev, s pomočjo informacijske tehnologije pa se rojeva v samostojno medmrežno zasedbo, ki doslej žal še nikdar ni nastopila skupaj drugače kot virtualno. Po besedah Šole Jazz Ravne: »Premierni nastop naše mladine, za katero upamo, da čim prej zaigra tudi v živo.«

 

21:30   IGOR MATKOVIĆ: EPHEMERAL
Igor Matković, trobenta, elektronika

Solo ekstrakt februarja lani v kvintetu predstavljenega albuma enega najbolj kreativnih in inovativnih slovenskih jazz trobentačev. Matković je naklonjen številnim glasbenim žanrom – ne le jazzu. Ima samosvoje mesto v slovenski glasbi: s tradicionalnimi jazzovskimi pristopi povezuje svoje izkušnje vzhodnjaške miselnosti, reduktivnih, minimalističnih tehnik ter zvoke narave in elektronike, zato ga številni vidijo kot slovenskega ekvivalenta Tomasza Stanka, Davea Douglasa ali Nilsa Pettra Molværja.

 

___________

 

30. april
Spletni prenos, družbena omrežja Jazz Ravne

20:00 VID JAMNIK: URGENT DETERGENT
Vid Jamnik, vibrafon
Marko Črnčec, klavir
Jošt Lampret, kontrabas
Žan Tetičkovič, bobni 

Urgent Detergent – kvartet vibrafonista Vida Jamnika, v svoji najnovejši formuli vključuje nekatere od najboljših mladih slovenskih glasbenikov do nedavno živečih v New Yorku. Zasedba, ustanovljena na Berklee College of Music, je med drugim predstavljala šolo na turneji po Franciji; snemala za kompilacijsko zgoščenko založbe Jazz RevelaJon Records, ki predstavlja najboljše študentske skladbe in skupine; bila finalist EBU European Jazz  CompeJJon na Nizozemskem; in zasedla 2. mesto na 7 Virtual Jazz CompeJJon. Spremembam v postavi navkljub ostaja zvesta instrumentaciji vibrafon – klavir – bas – bobni in preigravanju avtorske glasbe, ki, v nasprotju z morebitno prvo mislijo, ne spominja na glasbo iz žajfnic ….

 

21:30   JURE PRAPER: LIQUID CARPET
Jure Praper, kitara, glasba, aranžmaji
Matjaž Mlakar, saksofoni
David Novak, bas
Matic Črešnik, bobni
Gosta: Sašo Vollmaier, klavir ; Vid Jamnik, vibrafon

Po dvajsetih letih sodelovanj v številnih zasedbah najrazličnejših glasbenih zvrsti,  je Jure Praper končno manifestiral idejo o povsem svoji avtorski zasedbi. Skupina Liquid Carpet ni samo skupina, je Praperjev medij, preko katerega se lahko glasbeno izrazi v najbolj čisti, primarni obliki, neobremenjujoč se z glasbenimi žanri in smernicami. Pri pisanju glasbe za prvenca je bilo edino vodilo spontanost – prepustiti se in dati prostor ideji, jo razviti in negovati. Pri procesu ustvarjanja je bil prisoten jazzovski pristop, ki se kaže v odprti formi in improvizaciji. Vendar glasba ne zaide v free jazz, saj je vedno podkrepljena z močnimi ritmičnimi podlagami, ki večkrat črpajo iz funka, bluesa, rocka, balkana … Zato so bili k realizaciji ideje povabljeni izkušeni glasbeniki, ki prihajajo iz istega okolja, se poznajo že leta in so skupaj nastopali že v mnogih drugih postavah, snemanjih in projektih.


30. april
pred Domom kulture Velenje

13:00–16:00 MIHA KOREN & FRIENDS

Jazzovsko razpoloženi pa bodo tudi v Velenju, kjer bo v okviru FESTIVALA VELENJE zasedba Miha Koren & Friends s spontanim uličnim nastopom za naključne mimoidoče z glasbo razgibala mestno središče.

Več o dogodku na:
https://www.festival-velenje.si/dogodki/12070-miha-koren-friends


KULTURNI CENTER JANEZA TRDINE vas vabi, da si ogledate posnetek enega od koncertov z zadnjega festivala JAZZINTY, ko so obeležili 20 let delovanja tega edinstvenega novomeškega inkubatorja glasbene ustvarjalnosti z mednarodno prepoznavnostjo. Mlada vokalistka ruskega rodu Alina Engibaryan, ki s samosvojim konceptom spoja tradicije in sodobnega jazza sodi med najperspektivnejše mlade pevke svetovne jazzovske scene, je za njihovo spletno koncertno zbirko KOOB Sessions avgusta 2019 posnela štiri skladbe v družbi priznanih glasbenikov: Marka Črnčeca (klaviature), Tineke Postma (saksofon), Roberta Pistolesija (bobni) in Domna Bohteta (električni bas). 30-minutni posnetek koncerta je na voljo na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=TROFZKNwTmIZaradi širjenja novega koronavirusa sta Unesco in Inštitut za jazz Herbie Hancock že lansko leto mednarodno praznovanje dneva jazza predstavila popolnoma virtualno z brezplačnimi spletnimi izobraževalnimi programi in zvezdniškim virtualnim globalnim koncertom. Vzporedno z osrednim dogodkom so organizatorji in ljubitelji jazza z vsega sveta posneli na stotine nastopov, pozdravov in drugih posebnih poklonov dnevu jazza kot skupnemu izrazu solidarnosti. Ob koronskih omejitvah in lažji dostopnosti vsebin širšemu krogu poslušalcev, si tudi letošnje leto obetamo pester nabor koncertov in spremljevalnih dogodkov na spletu.

Več informacij o preteklih in prihajajočih dogodkih lahko najdete na uradni spletni strani Mednarodnega dneva jazza  https://jazzday.com/.


*Novembra 2011 je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) uradno razglasila 30. april za mednarodni dan jazza, da bi poudarila njegovo diplomatsko vlogo združevanja ljudi širom sveta. Vodita ga generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay ter legendarni jazzovski pianist in skladatelj Herbie Hancock, ki deluje tudi kot Unescov veleposlanik za medkulturni dialog in predsednik Inštituta za jazz ter kot glavni organizacijski partner skrbi za načrtovanje, promocijo in pripravo vsakoletnega praznovanja. Decembra 2012 je odločitev Unescove generalne konference o razglasitvi 30. aprila za mednarodni dan jazza uradno pozdravila tudi Generalna skupščina Združenih narodov. Danes ga obeležujemo v več kot 190 državah in združuje različne skupnosti, šole, umetnike, zgodovinarje, akademike in ljubitelje jazza ter spodbuja k spoznavanju jazza, odkrivanju njegove izjemne dediščine, ozavešča o potrebi medkulturnega dialoga in medsebojnega razumevanja ter krepi mednarodno sodelovanje in komunikacijo. Je sredstvo za svobodno izražanje in sinonim za spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstva vseh ljudi, ne glede na njihovo poreklo.


V sodelovanju z:

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio