11. 08. 2015

MEDNARODNI SIMPOZIJ GLASBA IN EKOLOGIJA V OKVIRU 27. FESTIVALA NOČI V STARI LJUBLJANI

Mednarodni simpozij, ki tradicionalno poteka v okviru festivala Noči v Stari Ljubljani, bo letos, tako kot del festivala, ekološko obarvan, s čimer se pridružuje dogajanju ob prejemu laskavega naziva Ljubljane – Zelena prestolnica Evrope 2016. Tema tokratnega simpozija ter spremljevalnih koncertov in delavnic je Glasba in ekologija. Poleg tega, da odseva naraščajoče zanimanje za dojemanje zvoka v kontekstu odnosov med ljudmi in njihovimi življenjskimi okolji, simpozij ponuja odlično priložnost za razpravo o ekoloških strategijah, o okoljevarstvenem načrtovanju, o politikah dediščinskih vprašanj, o trajnostnem razvoju ter o odnosih moči z vidika glasbe in zvoka. Predstavitve opozarjajo na relevantne teme v različnih zemljepisnih in kulturnih okoljih na štirih celinah in sicer v Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Peruju, Sloveniji, Srbiji, Švici, na Tajvanu, v Veliki Britaniji ter v Vietnamu.

Posebej vabljeni nosilci plenarnih predstavitev na simpoziju bodo Huib Schippers (Avstralija), ki predstavlja mega projekt z globalnimi implikacijami Trajnostna prihodnost za glasbene kulture: v smeri ekologije glasbene raznovrstnosti; Kjell Skyllstad (Tajska), eden od pionirjev angažirane znanosti o glasbi, ki glasbe manjšin in aplikativno etnomuzikologijo v sklopu združenja ICTM povezuje z ekološkimi izhodišči; ter Marcello Sorce Keller (Švica), ki k obogatitvi simpozijskega dogodka prispeva s pomembno zoomuzikološko razpravo.

Mednarodni simpozij je plod uspešnega sodelovanja med Ustanovo Imago Sloveniae, Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Mednarodnega združenje za tradicijsko glasbo (ICTM), Kulturno in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija, Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU ter Radia Slovenija.

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio