17. 08. 2016

28. MEDNARODNI FESTIVAL NOČI V STARI LJUBLJANI 2016

noči obvestilo

Mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani, ki ga organizira Ustanova Imago Sloveniae, je največji poulični festival v prestolnici, ki tradicionalno, letos že osemindvajsetič, poteka zadnji teden avgusta na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru. S kakovostnimi in aktualnimi programskimi vsebinami vsako leto pritegne okrog 60.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Letos bo nastopilo 200 uveljavljenih glasbenikov iz 26 držav. Poleg glasbe bo poudarek tudi na filmu, več bo vsebin, ki promovirajo Ljubljano, Zeleno prestolnico Evrope, vse je pripravljeno tudi za mednarodni znanstveni simpozij, na katerem bo 43 vodilnih muzikologov iz 22 držav osredotočeno na sodobne smeri v avdiovizualni etnomuzikologiji.

Programska rdeča nit 28. festivala Noči v Stari Ljubljani, ki bo potekal med 25. in 27. avgustom, bo medkulturni dialog, ki se vsebinsko navezuje na UNESCO-vo Mednarodno leto globalnega razumevanja. UNESCO je tudi častni pokrovitelj letošnjega festivala. Del  spremljevalnega programa bo ekološko obarvan, prepleten s predstavitvami prizadevanj in ravnanj za trajnostni razvoj, s čimer se organizatorji pridružujejo dogodkom ob prestižnem naslovu Ljubljane – Zelena prestolnica Evrope 2016.

Glasbeni program je zasnovan na različnih aktualnih glasbenih smereh, predvsem na etno, jazz in klasični glasbi. Na 14-ih glasbenih prizoriščih se bo predstavilo več kot 200 uveljavljenih glasbenikov iz 26 držav, med katerimi velja izpostaviti indonezijsko skupino Toba World, avstrijski Kompost 3, madžarskega kitarista Sandorja Mesterja, Moonlight Sky in Gorana Bojčevskega, Jadranka Juras Jazz Kvintet, Tea Collorija in Momento Cigano. Na klasičnem področju bo posebej zanimiv Večer lepe glasbe in opernih arij z Komornim orkestrom Ljubljanskih solistov in znanimi opernimi solisti ter Dialog kultur violinistke Nadežde Tokareve in pianistke Maje Kastratovič.

Otvoritev festivala bo v četrtek, 25. avgusta, ob 20.15, na Novem trgu, s koncertom Silikonski časi  Janija Kovačiča in Big Banda RTV Slovenija.

V okviru festivala bo potekala vrsta drugih kulturnih dogodkov, med katerimi velja še posebej izpostaviti Mednarodni večdisciplinarni simpozij Zvoki in vizije: Sodobne smeri v avdiovizualni etnomuzikologiji, ki ga pripravljajo skupaj z Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete UL, ZRC SAZU in Mednarodnim združenjem za tradicijsko glasbo (ICTM), ki se ga bo udeležilo 43 vodilnih muzikologov iz 22 držav.

Novost letošnjega festivala so filmske projekcije, združene v Festival filmov o glasbah sveta v okviru mednarodnega simpozija in Letni kino na Kongresnem trgu, kjer bo film »Rešitev v zadnjem trenutku« v živo na klavirju spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov.

V dnevnem času bodo potekale predstavitve različnih organizacij, ki se ukvarjajo z ekologijo in si prizadevajo za trajnostni razvoj ter okrogle mize in kreativne delavnice na to temo.

Dogajanje na festivalu Noči v Stari Ljubljani bo neposredno prenašal Radio Slovenija, Prvi in tretji program – ARS, ki bo program ustvarjal v živo na festivalskih prizoriščih, med drugim tudi 1.000. oddajo Radio GA-GA.

Vsi dogodki festivala Noči v Stari Ljubljani so za obiskovalce brezplačni.

 

Več na povezavah:

Program Noči v Stari Ljubljani 2016

Mednarodni znanstveni simpozij

Filmski program

Zelena prestolnica

Predstavitev projekta Imago Sloveniae

Fotografije – povezava

UNESCO nov

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio