24. 08. 2014

ODKRITJE SKULPTURE DRUGAČNEGA SLOVENCA/ SLOVENKE

MEDNARODNI FESTIVAL NOČI V STARI LJUBLJANI
GLASBA IN DRUGAČNOST
Petek, 29.8. Novi trg

Skulpturo so zasnovali akademski kiparji:

Alenka Vidrgar
Aleksandra Saška Gruden
Saba Skaberne
Marko Kovačič

Skulptura predstavlja vizualni pogled štirih kiparjev na drugačnega Slovenca/Slovenko. Narejena je kot ploskovni prerez dveh podob, moškega in ženske in ponuja pogledu gibanje, ki združi podobi v enotno skulpturo.
Njena gradnja omogoča, da dvojnost podobe ustvarja celoto kot združitev bivanja.
S tem želi skulptura (in z njo ustvarjalci) poudariti, da je potrebno za dosego enotnosti povezati in združiti vse dele v skupno točko moči.
Vendar pa ne gre zgolj za vizualno podobo, saj je skulptura narejena tako, da njeni vmesni prostori omogočajo zvočni performans. Skulptura je narejena iz reciklažnega materiala, namenjenega za odpis, večino katerega so umetnikom podarili na Televiziji Slovenija. V tamkajšnjih delavnicah je skulptura večinoma tudi nastajala.
Skulpturo bo s pomočjo posebnih kovinskih instrumentov in ob sodelovanju občinstva »ozvočil« Slovenski tolkalni projekt – StoP.

Mag. Alenka Vidrigar se je rodila 1958. v Ljubljani. Leta 1985 je zaključila podiplomski magistrski študij pri profesorjih Slavku Tihcu, Dragu Tršarju in dr. Tomažu Brejcu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Na samostojnih in skupinskih razstavah se predstavlja z deli, v katerih raziskuje medij kiparstva v različnih materialih. Doma in v tujini je postavila več javnih kiparskih del. Njena dela najdemo v zbirki Junij, ki jo hrani Arhitekturni muzej v Ljubljani, v zbirki Kabineta slovenske fotografije v Kranju in v zbirki Moderne galerije v Ljubljani.

Saba Skaberne je zaprisežena Ljubljančanka. Leta 1986 je diplomirala na kiparskem oddelku ALU. Ukvarja se pretežno s prostorskimi postavitvami ter malo plastiko, v zadnjem času pa intenzivno raziskuje tehniko polstenja (filcanja). Imela je več kot 35 samostojnih razstav , sodelovala na številnih skupinskih razstavah ter projektih ter doslej za svoje delo prejela 6 nagrad.

Aleksandra Saška Gruden je bila rojena 1970 v Mariboru. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je študirala kiparstvo. Od leta 2006 ima status samostojne ustvarjalke na področju umetnosti in svoje delo predstavlja na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Ustvarja v različnih medijih: performansu, videu, prostorskih instalacijah in kiparskih delih.

Marko Kovačič je bil rojen 13. oktobra 1956 v Ljubljani. Diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1988 pa končal specialko za kiparstvo. Deloval je kot član Gledališča Ane Monro (1981–1991), skupine IRWIN S (1983–1985) od leta 200 pa je član skupine Zlati kastrioti. Kot samostojni umetnik se ukvarja s performansom, skulpturo, instalacijami, videom, filmom in gledališčem. Samostojno razstavlja od leta 1983. Do zdaj je imel 54 samostojnih razstav doma in v tujini, uprizoril 34 performansov in izdelal 14 video del in 4 kratkometražne filme. Sodeloval je tudi na številnih skupinskih in mednarodnih razstavah in festivalih.

 

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio