Ponedeljek
07. November
Viteška dvorana, Križanke

KONCERT SAMOSPEVOV

KONCERTNI CIKEL GLASBENE MATICE LJUBLJANA, KONCERT SAMOSPEVOV

THORSTEN BÜTTNER, tenor

BREDA ZAKOTNIK, klavir

Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah, 7. 11. 2016 ob 19.30

Vstop prost!


SPORED:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)

Die ihr des unermesslichen Weltalls Schöpfer ehrt / Poslušajte vi, ki častite Stvarnika brezmejnega, KV 619 (Franz Ziegenhagen)

Franz Schubert (1797–1828)

Im Abendrot / V večerni zarji,  D – 799   (Karl Gottlieb Lappe)

Du bist die Ruh / Ti si moj mir, D – 776 (Friedrich Rückert)

Dem Unendlichen / Brezmejnemu, D – 291  (Friedrich Gottlieb Klopstock)

Die Allmacht  / Vsemogočnost, D – 852   (Johann Ladislaus Pyrker)

Auflösung  / Raztapljanje, D – 801  (Johann Baptist Mayrhofer)

Totengräber Heimweh / Grobarjevo domotožje, D – 842 (Jakob Nikolaus von Craigher)

***

Hugo Wolf (1860–1903)

Nachruf  / Nekrolog (Joseph von Eichendorff)

Verborgenheit / Skritost (Eduard Mörike)

In der Frühe / Navsezgodaj (Eduard Mörike)

Auf ein altes Bild / Na stari sliki (Eduard Mörike)

Neue Liebe / Nova ljubezen (Eduard Mörike)

Seufzer / Vzdih (Eduard Mörike)

Wo find‘ ich Trost / Kje našel bom tolažbo (Eduard Mörike)

Gebet / Molitev (Eduard Mörike)


O umetnikih nocojšnjega koncerta …

THORSTEN BÜTTNER je leta 2009 z odliko zaključil študij na salzburškem Mozarteumu, kjer je študiral pri B. Bakowu, L. Sukis in B. Zakotnik. Podiplomsko se je izpopolnjeval pri R. Vargasu, G. Giacominiju, G. Bumbry, T. Kerlu in T. Quasthoffu. Na različnih mednarodnih pevskih tekmovanjih je prejel več najvišjih nagrad. Med drugim je bil štipendist fundacije Yehudija Menuhina. Doslej je poustvaril že več opernih vlog v številnih opernih hišah po Evropi: Tamino v Čarobni piščali (Mozart), Andres v operi Wozzeck (Berg), Lenski v Jevgeniju Onjeginu (Čajkovski), Rodolfo v La Boheme (Puccini),  Julian von Golz v operi Fatinitza (Suppé), Grof von Hohenzoller v Princu Homburškem (Henze), Macduff v Macbethu (Verdi), Alfredo v Traviati (Verdi), Don Ottavio v Don Giovanniju (Mozart), Freddy v My Fair Lady (Loewe), Idomeneo v Idomeneu (Mozart). Nastopil je v opernih hišah v Antwerpnu, Salzburgu, Marseillu, Mainzu, Wiesbadnu, Saarbrücknu, ter na koncertnih odrih v Italiji, Kitajskem idr. Uspešno je gostoval tudi na festivalih kot so Styriarte v Gradu in na Salzburških slavnostnih igrah. Redno nastopa na solističnih koncertih z orkestrom in na večerih samospevov. Pel je pod taktirko dirigentov kot so Dmitri Jurowski, Lawrence Foster, Andres Orozco-Estrada, Andreas Hotz, Ivor Bolton, Umberto Benedetti Michelangeli … Leta 2012 ga je revija Opernwelt nominirala v kategoriji najbolj obetavnih pevcev. Leta 2014 pa je bil finalist mednarodnega tekmovanja opere v Parizu.

BREDA ZAKOTNIK je bila do upokojitve leta 2014 red. prof. za interpretacijo samospeva in oratorija na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost Mozarteum v Salzburgu. Študirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot koncertna pianistka je diplomirala na Dunajski visoki šoli za glasbo. Na njeno glasbeno pot, ki jo je kmalu pripeljala do sodelovanja na komornih in pevskih seminarjih, so odločilno vplivala izpopolnjevanja na mojstrskih tečajih pri Yvonne Lefébvre, Sandorju Véghu in Elisabeth Grümmer. Kot asistentka Nikolausa Harnoncourta se je ukvarjala predvsem z izvajanjem stare glasbe. Odločilne spodbude za pedagoško delo je prejemala v sodelovanju z Burgo Schwarzbach v Luzernu. Breda Zakotnik se posebej posveča interpretaciji Mozartovih del. Ob številnih nastopih v Mozartovi hiši v Salzburgu so na originalnem Hammer klavirju nastali uspešni posnetki. Težišče njene dejavnosti je posvečeno komorni glasbi in samospevu. Z različnimi komornimi ansambli (mdr. je nastopala s Heidi Litschauer, Gerhardom Schulzem, Yuuko Shiokawa, Artom Norasom, Anner Bylsma idr.) in kot spremljevalka interpretov samospeva, med katerimi so Robert Holl, Peter Schreier, Alison Browner, Manuel Cid idr., je sodelovala na mnogih mednarodnih festivalih kot so Dunajski slavnostni tedni, Mozartov teden v Salzburgu, Glasbeni dnevi v Mondseeju, Mednarodni Beethovnov festival v Bonnu idr. Kot gostja nastopa v uglednih koncertnih hišah širom Evrope, med drugim v Semper Oper v Dresdnu, Schauspielhaus v Berlinu, Concertgebouw v Amsterdamu, Palau de la Musica v Barceloni idr. Breda Zakotnik redno vodi tečaje za interpretacijo samospeva v Avstriji, Švici, Sloveniji, na Nizozemskem in Japonskem.


Koncert je organiziran v sodelovanju s Festivalom Ljubljana in z medijsko podporo Ustanove Imago Sloveniae.

V letu 2016 koncertni cikel Glasbene matice Ljubljana finančno podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio