Nedelja
13. Oktober
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Ljubljana

KONCERTNI CIKEL SiBRASS 2019, KONCERT III: ROG IN KLAVIR

Nedelja, 13. oktober 2019, ob 11.00

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

KONCERTNI CIKEL SiBRASS 2019 bo občinstvu tudi v letošnjem letu postregel z izvedbami odličnih, mednarodno priznanih izvajalcev. Društvo SiBRASS že tretjič zapored prireja serijo petih koncertov klasične glasbe, s poudarkom na trobilnih instrumentih. SiBRASS je edinstvena platforma, osredotočena na vztrajno uresničevanje odličnosti in povezovanje ter prepletanje glasbenih ustvarjalcev, poustvarjalcev ter poslušalcev. Tako tudi v svoji tretji sezoni koncertnih ciklov nadgrajuje svoje delo in smelo povezuje vrhunske poustvarjalce – trobilce s poslušalci, željnimi tehtnega in atraktivnega programa. Novi sklop brezplačnih nedeljskih koncertov ponovno daje občinstvu možnost prisluhniti glasbi na najvišji izvedbeni ravni. Koncertni programi so pretehtano zastavljeni v stremljenju k širokemu naboru glasbenih praks in vpeljevanju novosti. Vsak koncert bo ob bok tujim postavil slovenska dela.
Koncerti se bodo odvijali v Slovenski filharmoniji, ki je idealna za realizacijo takšnih projektov. V sodelovanju s tretjim programom Radia Slovenija bo poskrbljeno tudi za snemanje koncertov, ki bodo nato predvajani v rednem programu radia ter dostopni v arhivu Multimedijskega centra RTV Slovenija.


KONCERT III: ROG IN KLAVIR

Jože Rošer, rog
Tadej Horvat, klavir


Spored:

Paul Abraham Dukas: VILLANELLE

Robert Schumann: ADAGIO IN ALLEGRO, op. 70

Lojze Lebič: IN VOCE CORNU, pet miniatur za rog solo

Prolog / Signal in eho / Harmonija / In voce cornu / Epilog

Paul Hindemith: SONATA ZA ALTROG IN KLAVIR

Ruhig bewegt / Lebhaft / Sehr langsam / Das Posthorn (Zweigespräch), Lebhaft

Jean Françaix: DIVERTIMENTO ZA ROG IN KLAVIR

Introduzione / Aria do cantabile / Canzonetta


Hornist Jože Rošer je z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu rednega profesorja Boštjana Lipovška. Magistrski študij je opravljal na Mozarteumu v Salzburgu v razredu profesorja Radovana Vlatkovića. Večkrat se je udeležil Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev (TEMSIG), od koder je vsakič odnesel nagrado ali priznanje. Svojo prvo študentsko Prešernovo nagrado je prejel leta 2009 s trobilnim ansamblom Akademije za glasbo Brass AG, drugo pa leta 2010 s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije za izvedbo skladbe Concertino Larsa Erika Larssona. Rošer je dejaven komorni glasbenik, ki sodeluje z mednarodnim pihalnim kvintetom Quintetto Spirito in mednarodno trobilno zasedbo Worldbrass. S trobilnim kvintetom Contrast je zmagal na prestižnem tekmovanju Jan Koetsier v Münchnu. Izobraževal se je na mojstrskih tečajih pri različnih profesorjih: Stefan Dohr, Radek Baborak, Johannes Hinterholzer, Luiz Garcia, Jacques Zoon, Markus Bruggaier, Georg Pohle idr. Sodeloval je s številnimi orkestri: Londonski simfonični orkester, Simfonični orkester Frankfurtskega radia, Avstralski komorni orkester, Evropski mladinski orkester, Festivalski orkester Young Euro Classic, Opera Klagenfurt, Simfonični orkester RTV Slovenija idr. Je solo hornist Slovenske filharmonije in član Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije. Poleg tega poučuje na Konzervatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter opravlja delo asistenta na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Pianist Tadej Horvat je leta 2005 z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu zaslužne profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak, 2007 pa je zaključil specialistični študij klavirja v razredu profesorja Aleksandra Madžarja v Bernu. V času šolanja je obiskoval tudi pouk harmonike, orgel in solopetja. Za dosežene študijske uspehe je prejel Škerjančevo nagrado Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana, Prešernovo nagrado Akademije za glasbo (2005) ter Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (2006). Bil je dirigent revijskega orkestra Divertimento, s katerim je poustvarjal popularno, zabavno, plesno in filmsko glasbo. Zanj je ustvaril tudi nekaj avtorskih del in drugih priredb. V zadnjih letih sodeluje z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki na pomembnih dogodkih in prireditvah po Sloveniji in tujini. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih prejema številne nagrade za zgledno sodelovanje kot korepetitor. Sodeluje v različnih komornih zasedbah, od katerih je potrebno omeniti klavirski duo z Miho Haasom, komorni trio Ataka s klarinetistom Jakom Bobkom in violončelistko Katjo Beguš Bobek ter duo s saksofonistom Oskarjem Laznikom. Od leta 2016 vodi klavirski seminar v okviru poletne šole za glasbo »Ars Longa Vita Brevis«. Tadej Horvat je zaposlen kot korepetitor in profesor klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, že vrsto let pa kot strokovni sodelavec sodeluje tudi z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na recepciji Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, Ljubljana. Prevzem je možen vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter eno uro pred koncertom.
T: +386 1 24 10 800, E: info@filharmonija.si

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio