Nedelja
24. November
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Ljubljana

KONCERTNI CIKEL SiBRASS 2019, KONCERT IV: MUSICA CAMERATA

Nedelja, 24. november 2019, ob 11.00

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

KONCERTNI CIKEL SiBRASS 2019 bo občinstvu tudi v letošnjem letu postregel z izvedbami odličnih, mednarodno priznanih izvajalcev. Društvo SiBRASS že tretjič zapored prireja serijo petih koncertov klasične glasbe, s poudarkom na trobilnih instrumentih. SiBRASS je edinstvena platforma, osredotočena na vztrajno uresničevanje odličnosti in povezovanje ter prepletanje glasbenih ustvarjalcev, poustvarjalcev ter poslušalcev. Tako tudi v svoji tretji sezoni koncertnih ciklov nadgrajuje svoje delo in smelo povezuje vrhunske poustvarjalce – trobilce s poslušalci, željnimi tehtnega in atraktivnega programa. Novi sklop brezplačnih nedeljskih koncertov ponovno daje občinstvu možnost prisluhniti glasbi na najvišji izvedbeni ravni. Koncertni programi so pretehtano zastavljeni v stremljenju k širokemu naboru glasbenih praks in vpeljevanju novosti. Vsak koncert bo ob bok tujim postavil slovenska dela.
Koncerti se bodo odvijali v Slovenski filharmoniji, ki je idealna za realizacijo takšnih projektov. V sodelovanju s tretjim programom Radia Slovenija bo poskrbljeno tudi za snemanje koncertov, ki bodo nato predvajani v rednem programu radia ter dostopni v arhivu Multimedijskega centra RTV Slovenija.


Solist:
Gregor Gubenšek, trobenta

MUSICA CAMERATA
Petra Arlati Kovačič, koncertna mojstrica in umetniška vodja 
Danica Koren, druga violina 
Stane Demšar, violončelo 
Janez Krevel, kontrabas 
Urška Hrovat, flavta 
Slavko Kovačič, klarinet 
Gregor Gubenšek, trobenta 
Matej Krajter, pozavna 
Damir Korošec, tolkala
Larisa Čanji, klavir 


Spored:

Franz Lehár: JETZT GEHT’S LOS
»Zdaj se začenja« – koračnica

Émile Waldteufel: DIE SCHLITTSCHUHLÄUFER, op. 183
»Drsalci« – valček

Herman Dostal: FLIEGER-MARSCH
»Koračnica letalcev« – koračnica

Johann Strauss mlajši: MORGENBLÄTTER, op. 279
»Jutranji listi« – valček

Émile Waldteufel: TOLLE STREICHE, op. 157
»Super potegavščine« – a polka
Solist: Gregor Gubenšek, trobenta

Karl Michael Ziehrer: WEANER MADL’N, op. 388
»Dunajska dekleta« – valček

Viktor Parma: POZDRAV Z GORENJSKE – valček – potpourri

Janko Gregorc: ROGAŠKA SLATINA – koračnica

Nico Dostal: DESIREE – angleški valček

John Philip Sousa: THE WASHINGTON POST – koračnica

Julius Fučík: WINTER STÜRME, op. 184
»Zimski viharji« – valček

Erwin Halletz: HOLIDAY AN DER RIVIERA
»Počitnice na rivieri« – koncertna skladba

Heinz Drossner: SUNSHINE
»Sončna svetloba« – angleški valček

John Philip Sousa: STARS AND STRIPES FOREVER
»Zvezde in proge« – koračnica


SALONSKI ORKESTER (včasih imenovan tudi Salonkapelle) je manjši instrumentalni sestav, ki izvaja glasbo, namenjeno poslušalcem za ples in zabavo. Tovrstni sestavi so se uveljavili v obdobju med letoma 1870 in 1950, in sicer so to glasbeno zvrst sprva izvajali v mestnih salonih in plesnih dvoranah, kasneje pa v parkih, kavarnah in zdraviliščih. V takratnem obdobju je bilo tudi na slovenskih tleh kar nekaj salonskih orkestrov, ki so delovali v večjih mestih, poleg teh pa tudi v Kamniku, Velenju, na Ptuju, v Dobrni in Rogaški Slatini.
Rogaška Slatina je edini kraj, kjer se je vse do danes ohranila tradicija koncertov v parku. Literaturo za salonske orkestre je ustvarjalo veliko znanih skladateljev, med katere sodijo Johann Strauss mlajši, Franz Lehár, Émile Waldteufel, Karl Wiedenfeld in Julius Fučík, od slovenskih pa Janko Gregorc, Ciril Pregelj, Karol Pahor in Viktor Parma.
Zasedba orkestra je lahko različna in vedno vključuje klavir, skupino godal, pihalo, trobilo in tolkala, kitara in harmonij sta neobvezna; nekateri večji salonski orkestri vključijo tudi saksofon.
Poznamo različna poimenovanja tipov orkestrov, in sicer “pariški” s kornetom, “dunajski” s flavto ter “berlinski” s klarinetom in pozavno. Salonski orkester deluje brez dirigenta, saj njegovo vlogo prevzame prvi violinist, imenovan »Stehgeiger« ali stoječi violinist. Nekateri zgodovinsko najbolj znani so Johann Strauss mlajši, Joseph Lanner in Willi Boskovsky, v današnjem času pa André Rieu.

Tradicija orkestra Musica Camerata, ki deluje v Rogaški Slatini, sega v davno leto 1870. Orkester je več kot štirideset let deloval kot zdraviliški orkester, od leta 1991 pa igra v salonski zasedbi pod sedanjim imenom. V svojem dolgoletnem delovanju je orkester poleg promenadnih koncertov, ki jih v poletnih mesecih izvaja v okviru Aninega festivala vsak dan v paviljonu Tempelj v Rogaški Slatini, do sedaj zabeležil tudi precej drugih vidnih dogodkov: koncert v okviru Festivala Lent, koncert ob 75-letnici Rokometnega kluba Maribor, koncert ob mednarodnem srečanju nogometnih klubov Lige prvakov ter številni koncerti v Avstriji, Italiji in Hrvaški. Orkester je tudi stalnica na številnih elitnih plesih po Sloveniji, poleg teh pa v Rogaški Slatini vsako leto zdaj že tradicionalno izvede tudi novoletni koncert. Program orkestra je lahkoten in poslušljiv, in sicer njegov bogati repertoar zajema koračnice, valčke, serenade, uverture, fantazije, potpourrije, operne, operetne ter filmske melodije, poleg teh pa tudi popularne skladbe in popevke iz različnih obdobij. Orkester Musica Camerata deluje pod okriljem Društva orkestrskih umetnikov Maribor in pod umetniškim vodstvom Petre Arlati Kovačič.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na recepciji Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, Ljubljana. Prevzem je možen vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter eno uro pred koncertom.
T: +386 1 24 10 800, E: info@filharmonija.si

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio