Nedelja
29. November
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Ljubljana

KONCERTNI CIKEL SiBRASS 2020, 3. koncert

KONCERT 3
Koncert nove generacije
Nedelja, 29. november 2020 ob 11.00
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

 

Sebastijan Buda, rog
Urban Stanič, klavir

Kvartet rogov FourCor
Sebastijan Buda
Blaž Ogrič
Petar Kšenek
Gašper Okorn

Program:

Tilen Slakan
HORNESS

Sergej Prokofjev
TOCCATA ZA KLAVIR v d-molu, op. 11

Jane Vignery
SONATA ZA ROG IN KLAVIR, op. 7

Oliver Messiaen
APPEL INTERSTELLAIRE

Jean Francaix
KANON V OKTAVI

ODMOR

Kerry Turner
TRIJE STAVKI ZA KVARTET ROGOV, op. 48

Eugène Bozza
SUITA ZA ŠTIRI ROGOVE
Preludij
Lov
Stara pesem
Ples
Koral
Fanfare

Werner Pirchner
BORN FOR HORN

Rok Golob
TSUNAMI WARNING

Tradicionalna (priredil Joshua Davis)
WALTZING MATILDA

Tretji koncert cikla SiBRASS v središče postavlja rog; program v prvem delu namreč ponuja glasbo za rog in klavir, v drugem pa dela za kvartet rogov. Nastopili bodo hornist Sebastijan Buda (zmagovalec letošnjega izbora za slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki), pianist Urban Stanič in trije hornisti, ki sestavljajo kvartet FourCor: Blaž Ogrič, Petar Kšenek in Gašper Okorn.

Koncert začenja Horness za rog in klavir (2017), melodično razgibana skladba s heroičnim predznakom Tilna Slakana. Čeprav sodi v najmlajšo generacijo slovenskih glasbenih ustvarjalcev, je Slakan že ustvaril raznolik in dokaj obsežen opus. V njem je posegel na mnoga ustvarjalna področja, tudi na operno, vseeno pa prevladujejo orkestrske in komorne stvaritve. Leta 1912, kar je več kot stoletje prej, oziroma v svojem študijskem obdobju je Sergej Prokofjev zložil Toccato za klavir v d-molu, op. 11. Sprva si jo je zamislil kot enega od stavkov svoje Klavirske sonate št. 2 v d-molu, op. 14, a si je pozneje premislil in delo izdal kot samostojno koncertno skladbo. Čeprav kratka, je ta skladba, posuta z mnogimi ritmični poudarki, izvajalsko zelo zahtevna in od pianista terja izjemno motoriko ter brezhibno obvladovanje tehnike. Nekoliko mlajša je med drugo svetovno vojno nastala Sonata za rog in klavir, op. 7 Jane Vignery. Belgijska skladateljica je večji del svojega življenja poučevala harmonijo v Gentu, pred tem pa je študirala kompozicijo v Parizu pri Nadii Boulanger in Paulu Dukasu. Še zlasti slednji je močneje vplival na njen glasbeni izraz. Sonato za rog in klavir tako prežemata za francoske skladatelje značilna mehkoba in impresionistična zvočnost, v njej pa oddaljeno odmeva tudi Dukasova znana skladba za rog in klavir z naslovom Villanelle. Sledil bo Appel Interstellaire (»Medzvezdni klic«) za rog solo Olivierja Messiaena, ki je virtuozen šesti stavek izjemno obsežne dvanajstdelne skladbe Iz kanjonov do zvezd…, v katerem ne manjka drznih, sodobnejših zvočnih izrazil. Skladbo, ki so jo navdihnili ptiči in pokrajina v zvezni državi Utah, zlasti Kanjon Bryce, je Messiaen zložil leta 1971 po naročilu Alice Tully, in sicer v počastitev 200-letnice sprejetja Deklaracije neodvisnosti ZDA. Prvo polovico koncerta zaključuje Kanon v oktavi Jeana Francaixa, ki je izrazito kratka, a iskriva skladba, ki jo najmočneje zaznamuje poudarjen in sinkopiran ritem.

Drugi del koncerta je v celoti namenjen glasbi za kvartet rogov in ga uvajajo Trije stavki za kvartet rogov, op. 48 Kerryja Turnerja. Skladatelj jih je leta 2003 zložil za Ameriški kvartet rogov in predstavljajo pripravo na njegove obsežnejše in izvajalsko zahtevnejše kvartete mlajšega datuma. Eno izmed najpomembnejših del za kvartet rogov, ki je prav gotovo del železnega repertoarja tovrstne zasedbe, je Suita za štiri rogove Eugènea Bozzaja. Zvočno vznemirljivo skladbo sestavlja šest stavkov, v katerih se je francoski skladatelj zazrl v preteklost: Preludij, Lov, Stara pesem, Ples, Koral in Fanfare. Werner Pirchner je bil ekscentričen avstrijski skladatelj in džezovski glasbenik, čigar ustvarjanje lahko umestimo na presečišče klasične, umetnostne glasbe in zabavnejših žanrov. Njegova glasbena dela pogosto prežemajo prvine džeza in sodobnejši kompozicijski prijemi, pa tudi improvizacija in vzgibi iz narave oziroma okolice. Še posebej zadnje velja za skladbo v šestih delih Born for Horn (»Rojen za rog«). Koncert bosta sklenili leta 2005 nastala skladba s pomenljivim naslovom Tsunami Warning Roka Goloba in znana, priljubljena avstralska balada Waltzing Matilda (»Plešoča Matilda«), ki jo je za kvartet rogov priredil Joshua Davis.

Sebastijan Buda, rog
Hornist Sebastijan Buda, zmagovalec letošnjega izbora za slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki, je zaključil nižjo glasbeno šolo v Sežani, v razredu profesorja Simona Perčiča. Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je dve leti študiral rog pri profesorju Jožetu Rošerju, sedaj pa je študent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu profesorja Boštjana Lipovška. V letih 2011, 2014 in 2017 je prejel zlato nagrado na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG. Na mednarodnem tekmovanju Svirél, kjer je bil uvrščen med finaliste v letih 2013, 2015 in 2017, je prejel pet zlatih nagrad. Leta 2014 je prejel prvo nagrado na 6. mednarodnem tekmovanju Giovani musicisti v Trevisu (Italija), leta 2015 pa na International Woodwinds & Brass Competition v Varaždinu. Bil je tudi finalist in dobitnik tretje nagrade na 7. mednarodnem tekmovanju AudiMozart v Roveretu (Italija). V letih 2015 in 2016 je kot solist igral z državnimi simfoničnimi orkestri na glasbenih festivalih za mlade glasbenike v Armeniji in Litvi, kot solist je nastopil tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom Domžale – Kamnik in orkestrom NOVA filharmonija. Redno nastopa kot član trobilnega kvinteta TrobiNOVA, Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo, Pihalnega orkestra Komen in Slovenskega baročnega orkestra. Kalil se je na več mojstrskih tečajih po Sloveniji in v tujini, pri hornistih, kot so Radovan Vlatković, Dale Clevenger, Luca Benucci, Will Sanders, Johannes Hinterholzer, Eric Terwilliger in drugi.

 Urban Stanič, klavir
Pianist Urban Stanič je zmagovalec slovenskega izbora za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2014 in prejemnik druge nagrade na finalnem tekmovanju v Kölnu. Trenutno študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu zaslužne profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak, pred tem se je kalil pod mentorstvom profesoric Lorene Mihelač, Lilijane Žerajić in Lidije Malahotky Haas. V zadnjih letih je imel več odmevnih koncertov, med drugim je kot solist nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Izvedel je tudi več solističnih recitalov (Mladi virtuozi, Imago Sloveniae, Piano FVG, International Holland Music Sessions idr.). Je prejemnik Škerjančeve nagrade, ki jo podeljuje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, in študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Na mednarodnem tekmovanju pianistov v Povolettu v Italiji je štirikrat zaporedoma osvojil prvo nagrado in prvo mesto. Na zagrebškem mednarodnem tekmovanju Zlatko Grgošević 2014 je osvojil prvo nagrado, absolutno prvo mesto in posebno nagrado za izvedbo sonate iz obdobja klasicizma. Na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG je v letih 2013, 2016 in 2019 prejel zlato plaketo, osvojil prvo mesto in posebno nagrado za najboljšo izvedbo Scarlattijeve sonate, obvezne skladbe ter skladbe slovenskega skladatelja. Izpopolnjuje se na seminarjih pri profesorjih, kot so Natalia Trull, Andreas Frölich in Konstantin Bogino. Po mnenju kritikov je Urban Stanič »pianist, na kakršnega smo doma čakali že dolgo«.

Kvartet rogov FourCor
Kvartet rogov FourCor je bil ustanovljen leta 2018 na pobudo študentov Akademije za glasbo v Ljubljani. Sestavljajo ga Sebastijan Buda, Petar Kšenek, Blaž Ogrič in Gašper Okorn, ki so se v kvartet zbrali v želji po skupnem muziciranju in poustvarjanju komorne glasbe. Mladi glasbeniki so vsak zase že dodobra uveljavljeni tako v domačem kot v mednarodnem prostoru. Kvartet je aprila 2019 pod mentorstvom profesorja Boštjana Lipovška uspešno opravil avdicijo za solo z orkestrom in je oktobra lani s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma izvedel Koncert za štiri rogove Carla Heinricha Hüblerja.

V Zagrebu rojeni hornist Petar Kšenek je vsestransko nadarjen glasbenik. Leta 2017 je osvojil prvo nagrado na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG in zmagal na Mednarodnem tekmovanju iz solfeggia v Sloveniji. Kot solist, orkestrski ali komorni glasbenik sodeluje z mnogimi zasedbami, med drugim z Godalnim kvartetom Rucner, Zagrebško filharmonijo, Orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Trenutno v sklopu študentske izmenjave Erasmus+ študira v razredu profesorja Mahirja Kalmika na Visoki šoli za glasbo v Mainzu. Hrvaški skladatelj Tomislav Uhlik je zanj napisal skladbo Petrov čarobni rog, ki jo je Kšenek kot otrok izvedel s tamburaškim orkestrom.

Blaž Ogrič je dobitnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za izjemne uspehe pri umetniškem uveljavljanju šole. Z mednarodnim Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja, v katerem igra prvi rog, se je udeležil štirih turnej. Sodeloval je z dirigenti, kot so sir Neville Marriner, Daniel Harding, Christoph Eschenbach idr. Redno sodeluje z najuglednejšimi domačimi orkestri. Od leta 2015 študira na ljubljanski Akademiji za glasbo, v razredu profesorja Boštjana Lipovška. Leta 2015 je na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu osvojil prvo mesto v najvišji kategoriji.

Kvartet FourCor zaokrožuje Gašper Okorn. Tudi on študira rog v razredu profesorja Boštjana Lipovška. Udeležuje se seminarjev uveljavljenih glasbenikov, kot so Raimund Zell, Szabolsc Zempléni, Boštjan Lipovšek, Johannes Hinterholzer, Dale Clevenger, Stefan de Leval Jezierski, Pálma Szilágyi, Nilo Caracristi idr. Leta 2016 je na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG s kvartetom rogov osvojil zlato plaketo, leto pozneje pa na istem tekmovanju kot posameznik še drugo mesto, 97 točk in tudi zlato plaketo. Poleg ljubezni do klasične glasbe in jazza ga zanima tudi sodobna glasba, ki jo izvaja v projektnih ansamblih Akademije za glasbo.


© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio