Sobota
15. Junij

NORIAKI SANGAWA, REZONANCA – RESONANCE

O razstavi:

Za slikarstvo Noriakija Sangawe se zdi, da je najbolje, če prisluhnemo njegovi lastni izjavi: »V iskanju izraznega sijaja in bistva barv vodim oblike, ki jih tkejo barve,zajemam like, ki se vodijo iz brezobličnega sveta,zagrabim trenutek, ko se oblika pojavi in ga ustavim na platnu. Ko izrežem košček časovnega toka,na platno zasidram trenutek večnega pretakanja.«

Je ta njegov način izražanja enakovreden značilni meditativni obliki haiku poezije? Ali pa se približuje tistemu večnemu geslu, razmisleku o naravi in človeški biti, ki ga označujemo s starogrškim reklom PANTHA REI … VSE TEČE?

Vse teče, pa se tudi zaustavlja, preliva – kar vse se dogaja tako v naravi kot v človeškem miselnem toku.

Noriaki Sangawa pripada sloviti japonski umetniški grupi Ryu, ki je tako rekoč prva vzpostavila stik s slovenskim kulturnim prostorom preko svojega vodje Tashihiro Hamana z udeležbo na mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani in nato tudi s samostojno skupinsko razstavo. Sangawa, ki je študiral umetnost tako na Japonskem kot tudi v Ljubljani, ostaja zvest davni vzhodni meditativni tradiciji, potem ko si vendar dovoli, poimenujmo jo »transformacijo resničnosti«, ki je v njegovem končnem  izrazu tudi blizu zahodnjaški abstraktni ekspresiji.

Aleksander Bassin, kustos

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio