Petek
08. Junij
Kongresni trg, Ljubljana

LABODJE JEZERO – OTVORITEV 10. FESTIVALA JUNIJ V LJUBLJANI

Pričetek dogodka: 21.00

Balet SNG Maribor

Solista:

  •  Anastazija Matvijenko, prvakinja Mariinskega teatra
  •  Ernest Latipov, prvak Mihajlovskega teatra

Vstop prost.


LABODJE JEZERO

Pravljični balet v štirih dejanjih

Glasba: Peter Iljič Čajkovski

Libreto: Vladimir Begičev, Vasilij GeltserModest Čajkovski

Koreografija: Valerij Kovtun, po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu

Scenografija in kostumografija: Marija Levicka

Asistentki koreografa: Alenka Ribič, Irena Pasarić

Oblikovalec luči: Tomaž Premzl

Inspicient: Peter Krajnc


 


Brezčasna baletna mojstrovina Labodje jezero je še danes ena najpriljubljenejših stvaritev v zvrsti klasičnega baleta, ki z odrsko čarovnijo povezuje starejše in mlajše generacije.

Pravljično pripoved o princesi Odette, ki se zaradi uroka zlobnega čarovnika Rothbarta spremeni v prelepega laboda, je za sanktpeterburški Carski balet ustvaril eden najvidnejših skladateljev ruske romantike, Peter Iljič Čajkovski. Snov za baletni libreto, v katerem lahko začarano princeso odreši le zvesta ljubezen mladega princa Siegfrieda, je povzeta po več pravljičnih motivih, denimo iz nemške pravljice Ukradena tančica Johanna Musäusa ali iz ruske ljudske pravljice Bela račka. Največji navdih za to nesmrtno baletno upodobitev romantičnega hrepenenja in ljubezni pa naj bi bila tragična usoda bavarskega kralja Ludwiga II. Njegov zaščitni znak naj bi bil prav beli labod, njegova sanjaška narava in senzibilnost pa sta zajeti tudi v značaju mladega in nestanovitnega princa Siegfrieda.

Aktualna produkcija mariborskega Baleta po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu s koreografskimi adaptacijami Valerija Kovtuna postavlja v ospredje temo razdvojenosti: labodja princesa (ali kraljica) Odette in Rothbartova hčerka Odile, beli in črni labod.


     


Koproducent dogodka:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio