10. 06. 2013

Slavnostni koncert opernih arij ob 200-letnici rojstva Verdija in Wagnerja in 25-letnici projekta Imago Sloveniae: – Ob opernem koncertu Verdi – Wagner: Milivoj Šurbek

Verdi in Wagner sta genija, ki ju le stežka primerjamo. Skupno jima je gotovo to, da sta v času življenja oba navduševala občinstvo in ga enako navdušujeta tudi danes. Wagner je izrazitejši v glasbeno-dramski izpovednosti. S pomočjo kromatičnih harmonij in celo bitonalnosti (Parsifal) je razvil moč glasbe v abstraktno čustveno silo. Verdi se je tega zavedal. Tekmecu je odgovoril v Othellu »Era la notte« z izjemno melodično močjo in dramatično doslednostjo.

Oba sta zrasla iz globoko ukoreninjene tradicije in skušala premikati meje, oba sta v tem uspela in tako ustvarjala gledališko prihodnost. Verdi je bil zelo priljuden, da ne rečem blag, medtem ko  za Wagnerja  tega ne bi mogli reči. Verdi je počasi organsko rastel in dosegel nesluten razvoj. Njegov prodor je bil logična posledica rasti. Wagner pa je bil vseskozi revolucionar. Vendar sta v tehničnem smislu oba upoštevala moč jezika in deklamacije in na ta način komunicirala z najglobljimi človeškimi čustvi. Oba sta izkoristila človeške glasove do skrajnih možnosti. Vprašanje je, ali se z njima operna zgodba konča. V nekem smislu moram odgovoriti pritrdilno, ker so se njuni prijemi nadaljevali in se še bodo. Na nemškem področju je Wagnerja nasledil Richard Strauss, Verdija pa Puccini, ki je nadaljeval s šarmom italijanske melodične linije. Oba operna izraza srečujemo še danes in verjetno bo  še nekaj časa tako.

V 19. stoletju je vsako pomembno operno gledališče naročalo nova dela in so gledališča naravnost tekmovala, katero se bo lahko postavljalo z več novimi deli. Naročila Verdiju in njegovim sodobnikom so kar deževala. Danes pa so novitete sicer cenjene, a pomenijo za vsako gledališče neverjetno drag podvig. Poleg tega, na splošno gledano, novotarije občinstva ne zanimajo prav preveč. Še vedno nas  navdušujeta Verdi in Wagner s svojo šarmantno različnostjo in vsak s svojo unikatno močjo privabljata operno občinstvo v gledališča in na koncerte.

Koncert  19. junija na Kongresnem trgu v Ljubljani ljubljansko Slovensko narodno gledališče Opera in balet namenja počastitvi obletnice obeh opernih velikanov. Poleg domače pevske elite nastopa slovita italijanska sopranistka Anna Pirozzi, pridružil pa se ji je naš tenorist Branko Robinšak. Njeno sodelovanje je omogočilo Veleposlaništvo Republike Italije, za kar se najiskreneje zahvaljujemo. Posebnost koncerta so tudi trije mladi pevci, ki so zmagali na tekmovanju TEMSIG in jim je Opera za nagrado omogočila nastop na koncertu Verdi – Wagner. Operni orkester in zbor vodita domača dirigenta Loris Voltolini in Igor Švara.

Želim, da bi koncert uspel in da bi nas oba operna velikana vzneseno ponesla v višave, prav tja, do koder seže njuna umetnost. To pa je zelo visoko …

 

Milivoj Šurbek, SNG Opera in balet Ljubljana

umetniški vodja za opero

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio