13. 06. 2014

OTVORITVENI KONCERT 26. MEDNARODNEGA FESTIVALA POLETJE IMAGO SLOVENIAE

Sporočilo za medije

IMAGO SLOVENIAE 2014
ODPRTJE 26. MEDNARODNEGA FESTIVALA POLETJE IMAGO SLOVENIAE

Imago Sloveniae – Podoba Sloveniae je po obsegu eden največjih nevladnih kulturnih projektov v Sloveniji, kulturna mreža, ki povezuje 20 občin in krajev iz vseh delov naše države, v letošnjem letu pa tudi zamejstva. V okviru projekta vsako leto pripravimo več kot 100 koncertov, predvsem s področja klasične glasbe. Uveljavljenost naših tradicionalnih festivalov in koncertnih ciklov prav gotov potrjuje visoko število njihovih obiskovalcev, ki jih je več kot 80 000 letno.

Svoje delovanje širimo tudi v mednarodni prostor. Povezani smo s kulturnimi ustanovami in festivali iz 43 držav, kar nam zagotavlja tudi gostovanja slovenskih umetnikov v tujini.
»Eden poglavitnih ciljev ustanove Imago Sloveniae je širitev kakovostne glasbene umetnosti v celotni slovenski kulturni prostor, kar je tudi eden od strateških ciljev nacionalne kulturne politike – decentralizacija kulturne ponudbe in mobilnost kulturnih dobrin,« pravi direktor Imaga Sloveniae Janoš Kern in nadaljuje: »Drugi pomemben cilj je oživitev objektov kulturne dediščine z visoko kakovostnimi prireditvami.«

Zaradi kulturi in njenim vsebinam precej nenaklonjenih časov smo bili letos prisiljeni zmanjšati število koncertov Mednarodnega festivala Poletje Imago Sloveniae.
Kljub temu smo uspeli pripraviti 36 koncertov po različnih krajih v Sloveniji, na katerih se bo predstavilo 474 glasbenikov iz 13 držav. Program je tradicionalno zasnovan na klasični glasbi iz različnih obdobij za različne zasedbe – od solističnih recitalov do opernih in simfoničnih koncertov, predvidena pa je tudi vrsta odličnih jazz koncertov.

Letošnji 26. mednarodni festival Poletje Imago Sloveniae tradicionalno začenjamo v okviru Festivala Junij v Ljubljani z otvoritvenim koncertom na Kongresnem trgu v Ljubljani v torek, 17. junija, ob 21. uri.  Dogodek, ki smo ga simbolično poimenovali PREPLETANJA, smo pripravili s solisti, zborom in orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana in posvetili 40. letnici umetniškega delovanja maestra Igorja Švare.

Tokrat bomo prisluhnili uveljavljenim domačim opernim solistkam Urški Arlič Gololičič, Nini Dominko, Eleni Dobravec, Nuški Drašček Rojko in solistom Branku Robinšaku, Martinu Sušniku, Klemenu Torkarju, Robertu Brezovarju, Marku Kobalu, Darku Vidicu in Petru Martinčiču, ki se jim bo pridružila posebna gostja, mednarodno priznana sopranistka Natalija Ushakova.

Naš slavljenec in priljubljeni slovenski dirigent Igor Švara nas bo popeljal skozi čudovito prepletanje slovenske in italijanske operne glasbe s programom, stkanim iz uverture in arij iz oper znanih slovenskih in italijanskih skladateljev D. Švare, A. Foersterja, M. Poliča, V. Parme, G. Rossinija, G. Donizettija, G. Verdija in G. Puccinija. Spomnimo, da so častitljivo poklicno pot maestra Igorja Švare še posebej zaznamovale opere Verdija in Puccinija, ki jih je dirigiral največ, s prav dosledno skrbjo pa se je loteval tudi priprav in izvedb številnih slovenskih oper.

Veseli nas, da bomo Prepletanja – koncert slovenske in italijanske operne glasbe, posvečen 40. letnici umetniškega delovanja maestra Igorja Švare, v izvedbi solistov, zbora in orkestra SNG Opera in balet Ljubljana ponovili v portoroškem Avditoriju v soboto, 21. junija, ob 21. uri. Želimo si namreč, da bi koncerti operne glasbe postali stalnica v kulturni ponudbi našega turističnega bisera.

Letošnji program Mednarodnega festivala Poletje Imago Sloveniae bodo prav gotovo zaznamovali tudi Koncerti ob 100, obletnici začetka 1. svetovne vojne, ki smo jih v luči te obletnice, še posebej pa glede na dejstvo, da je prav na naših tleh potekala ena najbolj krvavih front te vojne, znamenita soška fronta, pripravili z Vokalno akademijo Ljubljana, moškim komornim zborom Coro filarmonico Trentino in člani orkestra Slovenske filharmonije. Umetniški vodja in dirigent koncerta je Prešernov nagrajenec maestro Stojan Kuret.

Zanimiv bo tudi koncert avstrijskega dua Raskin & Fleischmann, ki ga sestavljata pianist Phillipe Raskin in violinist Johannes Fleischmann. Njune nastope zaznamuje posebna energija, ki izhaja iz njunega vzajemnega glasbenega razumevanja in velikega prijateljstva. Velik del svojega ustvarjanja posvečata novodobni glasbi. Njuno letošnjo sezono bodo med drugim zaznamovali tudi turneja po Kolumbiji, koncerti v dunajskem Musikvereinu in snemanje novega albuma z deli Mozarta, Korngolda in Ehrenfellerja.

Vredno je izpostaviti koncert komorne zasedbe Smetana Trio s Češke, ki ga je leta 1934 ustanovil legendarni češki pianist Josef Páleníček. Trio je danes ena izmed najpomembnejših čeških komornih zasedb, ki je prejela številna prestižna priznanja, med njimi tudi nagradi za komorno glasbo BBC Music Magazine in Diapason D’Or. Trio Smetana je pogosto moč videti na najbolj prestižnih koncertnih odrih tako na Češkem kot v tujini, sodeluje pa tudi s priznanimi dirigenti iz vsega sveta.

V zadnjem hipu nam je uspelo v program uvrstiti mladega pianista Urbana Staniča, ki je na vseevropskem tekmovanju v klasični glasbi v Kölnu zasedel izvrstno 2. mesto. Evrovizijsko tekmovanje mladih glasbenikov velja za eno najpomembnejših mednarodnih tekmovanj v klasični glasbi za mlade glasbenike, stare do 19 let.

Izjemna popestritev letošnje poletne koncertne ponudbe bo vsekakor tudi nov ženski vokalni tercet Casta Diva, ki ga sestavljajo operne pevke Urška Arlič Gololičič, Martina Burger in Gordana Hleb.

Med koncerti jazzovske glasbe bi radi še posebej izpostavili Yasuto Ohara Super Jazz Trio z Japonske. Popularni trio nastopa na vseh pomembnejših jazzovskih odrih po svetu, njegovega frontmana Yasuto Oharo pa poznavalci umeščajo med najboljše sodobne jazzovske pianiste na svetu, saj je prepoznaven zlasti po svojem izvirnem, energičnem, a hkrati tudi liričnem slogu in izvrstni tehniki igranja.

Več informacij o programu 26. mednarodnega festivala Poletje Imago Sloveniae smo za vas pripravili na naši spletni strani: www.imagosloveniae.net.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio